Ļausim garšas kārpiņām slīgt atmiņās

Garšas receptori – ir brīnišķīga mūsu atmiņas datu bāze. Kāds specifisks ēdiens, nogaršots tālajās zemēs, var atsaukt atmiņas par ceļojumu labāk nekā fotoalbuma caurskate. Šoreiz mēs gribam iepazīstināt Jūs ar Āzijas kulināriju. 

Japāna

“Reiz viena ciemata zemnieki, pārdodot labu rīsu ražu un kļūstot bagāti, sāka dzert sake un izklaidēties. Loku šaušanas sacensību laikā viņi no izvārītiem graudiem uztaisīja lielu lodi, saplacināja to un izveidoja mērķus. Par to apvainojies, graudzāles dievs pārvērtas par baltu putnu, pacēlās debesīs, žēlīgi pēdējo reizi paskatījies uz ciemata iedzīvotājiem un aizlidoja prom. Pēc tam visu lauku zeme kļuva neauglīga, iedzīvotāji, nodzerot visu atlikušo naudu, kļuva, nabadzīgi, jo vairs neko nevarēja izaudzēt”. Tā stāsta veca leģenda. Šodien pasaulē diez vai atradīsies čaklāki un strādīgāki cilvēki, kuri ciena dabu vairāk ne kā japāņi. Visa nacionāla kulinārija ir pakļauta gada laiku maiņai. Kraukšķīgi, smaržīgi bambusa asni – ir atnākuša pavasara pazīme, lotosa saknes ir vislabākās vēlajā rudenī, cepts zutis atgriež spēku karstajā laikā, bet ziemas laikā uz galdiem parādās mandarīni un nelielas bļodas ar smalkiem akmentiņiem, kuros ir ielikti papīra vai salmu lietussargi. Tas atspoguļo japāņu zemnieka sadzīvi, kurš lietus laikā ir uzvilcis apmetni no rīsu salmiem ar atvērtu salmu lietussargu. Kopumā, Japāna joprojām seko vecām kulinārijas tradīcijām, arī mēs biežāk izvēlamies suši, sašimi, tempuru un miso zupu.

Indija

Indiešu virtuve – tas vispirms ir liels daudzums kari paveidu – kari zupa, kari dārzeņi, dal kari (ēdiens no gaļas un pupiņiem), kari izrotā ne tikai svinīgus vakarus, bet arī rituālu svētku mielastus, kari iepriecina holli svētku laikā (indiešu svētki līdzīgi Valentīndienai) un reliģiskā prasada mielastā. Neskatoties uz to, ka tulkojumā no hindi kari nozīme tikai “mērce”, ēdiens ir diezgan sātīgs. Tik iedomājaties kā “dzimst” kari gaļa. Vispirms uz uguns čurkst smalki sagriezti sīpoli un ķiploks. Pēc trīs vai četrām minūtēm dārzeņiem klāt pievieno kubiciņos sagrieztus tomātus un lentiņās sagrieztu aitas gaļu. Pēc tam labi izcep uz liela uguns, pievieno sāli un jogurtu. Turklāt indiešu virtuve ir slavena arī ar riekstos izceptu aitas gaļu un tanduri zivi, putnu gaļu, cūkas gaļu un dārzeņiem, pagatavotiem mālu krāsnī.

Ķīna


Tieši ķīnieši izdomāja karotes, dakšas un nažus vēl pirms 1,5 tūkstošiem gadiem, izgatavojot šos piederumus no koka un kauliem. Tieši ķīnieši “iemācīja” itāļus gatavot ravioli, bet francūžus – slaveno bujabes zupu. Un, visbeidzot, tieši viņi pasludināja, ka “labam pavaram ir derīgs viss, izņemot mēnesi un tā atstarojumu ūdenī”. Tātad, ķīnieši ir nācija, kura nav vienaldzīga pret sojas pupiņām, cūkgaļu ar sasmalcinātu ingveru un pret pīli izceptu pekiniešu gaumē. Protams, vēl ir “sapuvušas” olas (tās sasmērē ar kaļķi un ierok zemē un dažiem mēnešiem), marinētās pīļu mēles un pievienots ar garšvielām bezdelīgu ligzdas. Viseksotiskākā kulinārija esot Guandunas provincē, kur svētkos viesus uzciena ar ēdienu, kas saucas “Drakons, tīģeris un fenikss”. Tas ir pagatavots no kaķa, vistas un čūskas gaļas, klāt pievieno paris zilā vīna glāzes no čūskas kuņģa skābes . Ķīna ir populāri tādi ēdieni, kas eiropiešiem liekas nesavienojami: gaļa ar zivju smaržu, zivs ar augļu smaržu. “Pareizi pagatavotam produktam var būt jebkāda smarža, bet tikai ne tā īsta, kas viņam piemīt no dabas, - to Jums pateiks jebkurš pavārs – “savādāk, nav saprotams kāpēc ar to vispār ir kaut ko darījuši”. 

Dienvidkoreja

«Kur tad Jūs ejat?» - pajautāt to pavisam svešam cilvēkam tur ir ierasta parādība. «Vai Jūs jau pusdienojāt?» - uzreiz uzdod sekojošu jautājumu. Gan dāmas, gan profesori pusdienas pārtraukuma laikā neuzskata par sliktu stilu papļāpāt par czokoggi-bokum (bieza zupa no cūkgaļas un sēnēm) vai par bumbieru hbačhe (deserta veids). Ka sāka korejieši «japāņi ēd ar acīm, ķīnieši ar muti, bet šīs gudrības īpašnieki ar kuņģi». Tas nozīme ja vieniem ir svarīgs kā ēdiens izskatās, citiem – tā garša, tad korejiešiem ir svarīgs porciju lielums. Jā, vietējie ēdieni ir paredzēti īstām rīmām. Nāksies apsēst kā minimums piecus ēdienus: pap (rīsi) tiks pasniegti atsevišķā augstā apaļā bļodā, apkārt tai uz mazajiem šķīvjiem izvietojas vesela pasaule nacionālu kimčhi salātu. Tos gatavo pārsvara no dārzeņiem, bet tradicionālie kimčhi – tas nav nekas cits kā marinētie ķīniešu kāposti (specifisks dārzenis, kas atgādina kāpostus). Bet šodien kimčhi taisa no visa: no burkāniem, rutkiem, selerijām, gurķiem, dažreiz pievieno ingveru, sīpoliem, sēnēm vai gaļas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jūras velšu cienītājiem ķemmīšgliemenes! Le Dome
Dažādās ķemmīšgliemenes tiek atlasītas ar rokām, lai iegūtu augstākās kvalitātes un maigu garšu. | Skatīt vairāk
Meksikas ēdienu variācijas mūsu virtuvē! Viesistaba
Meksikas ēdienu variācijas mūsu virtuvē, 15.10.2024/18:00, Kursu vada: Dzintars Jaunpujāns | Skatīt vairāk
no 60 EUR
Programma Vesela mugura Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Tava mugura jau sen to ir pelnījusi! 7 dienas un 6 naktis programmā VESELA MUGURA Kūrorta rehabilitācijas centrā pie jūras - KRC "Jaunķemeri". | Skatīt vairāk
no 427 EUR
Atvasaras sezona Grieķijas salās! Tez Tour Latvia
Lidojums no Rīgas un atpakaļ (sadarbībā ar a/k airBaltic ; nododamā bagāža – 23 kg / rokas bagāža – 8 kg); dzīvošana viesnīcā, grupas | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::7.60605812sec.