Tūristi, kuri apmeklē valsti pirmo reizi, mēģina izzināt kultūru, apmeklē pilsētas apskates objektus un noteikti pamēģina vietējo ēdienu. Iepazīstoties ar jaunu virtuvi, pat tiem, kuri zin galda etiķeti, ir lietderīgi zināt noteikumus galda manierēm dažādās valstīs. Ziņu kanāls CNN piedāvā 15 uzvedības noteikumus pie galda, kas jāievēro tūristiem:
1. Taizemē neliec rīsu ēdienu mutē ar dakšu!
Kad tiek ēsti rīsi, dakšu var izmantot tikai, lai rīsus uzliktu uz karotes. Izņēmumi: daži ziemeļu un ziemeļaustrumu taizemiešu ēdieni parasti tiek ēsti ar rokām, šajos ēdienos tiek izmantoti lipīgi rīsi. Atsevišķas lietas, kas nav rīsu ēdiena sastāvdaļas drīkst ēst ar dakšu. Pārtikas pārzinātāja Leela Punyaratabandhu apgalvo, ka sliktākais, ko varētu darīt ir tradicionālā rīsu ēdienā izmantot irbulīšus. "Tas maigi sakot izskatās neērti un neveikli," viņa saka.
2. Japānā nekad nedur irbulīšus vertikāli rīsos!
Pirms kumosa irbulīšiem jābūt kopā tieši jums priekšā, paralēli galda malai un nekur citur. Nedrīkst irbulīšus likt šķīvī vertikāli jeb iedurt viņus rīsos. Lieta tāda, ka Japānā, kad nomirst cilvēks, pie zārka tiek novietots šķīvis ar rīsiem, kurā...vertikāli sadurti irbulīši. Ja nepadodas ēšana ar irbulīšiem, tad labāk pajautāt karoti.
3. Tuvajos Austrumos, Indijā un dažās Āfrikas valstīs neēd ar kreiso roku!
Indijas dienvidos maltītes laikā ar kreiso roku pat nedrīkst pieskarties traukiem. Kreisā roka tiek asociēta ar netīrām domām un rīcībām. Ar kreiso roku nevajag pasniegt arī dokumentus. Ja jūs esat kreilis, ir normāli izmantot kreiso roku, ja vien jūs pārstājat izmantot labo.
4. Pie gruzīnu galda nav pieņemts sēdēt un malkot vīnu!
Vīna glāze pilnībā jāizdzer uzreiz pēc tosta pateikšanas.
5. Meksikas tradicionālo ēdienu tako nekad neēd ar nazi un dakšiņu!
Meksikāņi uzskata, ka ēst tako ar dakšiņu ir dumji. To varētu pielīdzināt burgeru ēšanai ar nazi un dakšiņu. Tādēļ esi pieklājīgs - Ēd ar rokām!
6. Itālijā nedzer kapučino pēc pusdienlaika!
Itāļi apgalvo, ka kapučino tase ar putukrējumu nomāc apetīti pirms pusdienām. Kapučino var dzert brokastīs kopā ar kruasāniem. Itālijā nepasūta kafiju pēc pulksten 15:00, bet, ja kāds pasūta, tad uzreiz ir skaidrs, ka šis ir tūrists. Ja tomēr pēc vakariņām ļoti gribas kafiju, tad labāk pasūtīt espresso.
7. Lielbritānijā karafe (pudele) tiek pasniegta no kreisās puses!
Šī tradīcija saistīta ar jūrniecību un jāievēro.
8. Francijā maizi nedrīkst ēst kā uzkodu pirms maltītes!
Maize jāēd kopā ar ēdienu vai pēc galvenajiem ēdieniem kopā ar sieru, bet ne pirms maltītes. Francijā ir pieņemts, ka maize nestāv uz šķīvja, bet tieši uz galda.
9. Ķīnā ēdot zivi negriez to otrādāk!
Ķīnas dienvidos un Honkongā nedrīkst uz šķīvja apgriezt zivi. Kad maltītes laikā nonākat līdz asakai, tā ir jāizņem un jāēd tālāk. Lieta tajā, ka ķīniski "apgriezt zivi" ("dao yue") nozīmē "nelaime", apgriežot zivi otrādāk, cilvēks vēl nelaimi zvejniekam, simboliski apgriežot laivu.
10. Itālijā nav pieņemts jautāt parmezānu pie picas vai cita ēdiena, ja tas netiek piedāvāts!
Pievienot parmezāna sieru picai ir kulinārais "grēks", tāpat kā pievienot želeju šokolādes krēmam. Itālijā ir daudz makaronu ēdienu, kuri neprasa parmezāna klātbūtni. Piemēram, Romā tradicionāli tiek izmantots siers "pecorino", citās klasiskās receptēs izmanto sieru "bucatini all'amatriciana", nevis parmezānu. Noteikums: ja tev netiek piedāvāts, tad pēc tā nejautā!
11. Čīlē ar rokām nedrīkst ēst pat frī kartupeļus!
Čīlē etiķete ir daudz formālāka, nekā citās Latīņamerikas valstīs. Iespējams ērtāk ir frī kartupeļus mutē ielikt ar roku, bet nedari to. Ir nepieciešams izmantot nazi un dakšiņu.
12. Korejā, ja vecs cilvēks pasniedz glāzi ar jebkādu dzērienu, tad atbrīvo rokas un glāzi ņem ar abām rokām!
Tā tiek izrādīta cieņa pret vecāko korejiešu paaudzi. Pēc tam, kad esat paņēmis glāzi, tā nedaudz jāatdzer. Maltīti nedrīkst sākt, pirms vecākais cilvēks nav apsēdies pie galda.
13. Nekad nejauc un neatsaki degvīnu Krievijā!
Tas vienmēr jādzer tīrs. Nedrīkst likt klāt pat ledu. Nedrīkst pievienot citus dzērienus.
14. Kad Tuvajos Austrumos dzer kafiju kopā ar beduīniem - beigās pagrozi tasīti!
Beduīni turpinās piepildīt tavu tasīti, līdz brīdim kamēr tu to nepagrozīsi 2 līdz 3 reizes.
15. Brazīlijā steiku bārā "jāspēlē gudri"!
Brazīliešu steiku bāros "churrascaria" viesiem tiek pasniegti dažādi gaļas veidi. Viesiem ir "jāspēlē gudri", kas nozīmē jāmāk pareizi pasūtīt. Uz galda ir tā saucamais marķieris, ja tas ir zaļš, viesmīlis nesīs dažādus gaļas veidus. Nepieciešams laicīgi marķieri pagriezt uz sarkano pusi, kas nozīmē, ka vairs nav nepieciešams. Pretējā gadījumā, kamēr tas būs zaļš, viesmīlis gaļu nesīs nepārtraukti.