Latvijas augļu un ogu vīnu konkursā "Par kvalitatīvu Latvijas vīnu!", ko organizēja Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība sadarbībā ar kulinārijas portālu www.cetrassezonas.lv, par labākajiem atzīti vīndara Mārča Jukša darītais ķiršu deserta vīns un vīndara Ainara Vanaga (SIA Līgatnes vīna darītava) darītais aveņu deserta vīns.
Lai noteiktu labākos Latvijas augļu un ogu vīnus, kompetenta un profesionāla žūrija 2 dienās (2012 gada 3. un 4. jūlijā) degustēja un novērtēja 90 iesniegto vīnu paraugus no 23 vīna darītavām. Kā žūrijas viedokļu apkopojumā teica žūrijas priekšsēdētājs, 2012. gada Latvijas labākais vīnzinis Jānis Kaļķis – Latvijas vīndariem vislabāk padodas saldie un sarkani vīni, savukārt baltie un sausie pārsvarā tika novērtēti ievērojami zemāk. Tas arī redzams konkursa rezultātos, jo augstāko vērtējumu ar identisku punktu skaitu (913 no maksimāli iespējamiem 1.200) saņēma divi deserta vīni – Mājas vīnu grupā Ķiršu deserta vīns (vīndaris Mārcis Jukšs) un Komerciālo vīnu grupā Aveņu deserta vīns (vīndaris Ainars Vanags, SIA Līgatnes vīna darītava). Starp pirmajiem 10 visaugstāk novērtētajiem vīniem tikai divi bija no baltvīnu grupas.
Vīni tika vērtēti atsevišķi pa grupām (baltie, sarkanie, dzirkstošie, sidri, eksotiskie), kā arī cukura daudzuma (sausie, pussausie/pussaldie, deserta). Savukārt kopvērtējumā tika ņemts vērā iegūtais punktu skaits neatkarīgi no vīna grupas un salduma pakāpes, noskaidrojot labākos vīnus starp licencētās vīndarītavās darītajiem (komerciālie) un pašpatēriņam gatavotajiem (mājas vīni).
Augļu un ogu vīna konkurss tiek organizēts ar mērķi veicināt vīndarības tradīciju kopšanu Latvijā, kas ir bagāta ar augļiem, dārza un meža ogām. Organizējot šo konkursu, Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība un kulinārijas portāls www.cetrassezonas.lv vēlas popularizēt kvalitatīva vīna gatavošanu un izplatīšanu, salīdzināt tirgū piedāvāto augļu un ogu vīnu kvalitāti, informēt patērētāju par piedāvājumā esošiem vīniem, kā arī izvērtēt vietējā vīnmateriāla potenciālu augstvērtīga produkta iegūšanai. Nenoliedzami būtiska loma šim konkursam ir arī tūrismu veicinošā jomā.
Kā uzsvēra portāla CetrasSezonas.lv galvenā redaktore Signe Meirāne – nereti ir tā, ka labprāt aizvestu kādiem draugiem vai ārzemju biznesa partneriem labu un kvalitatīvu Latvijā darītu augļu vīnu, bet ir neiespējami orientēties piedāvājumā, nezinot, kas ir kas, jo nav vienotu kritēriju un vērtējuma. Savukārt restorānu Kichen, Garage un Bourse saimnieks Jānis Jenzis konkursa gaitā jau tika noskatījis vīnus, ko iekļaut savu restorānu vīna kartēs, atzīstot, ka tūristi šādu piedāvājumu novērtēs.
Latvijas augļu un ogu vīnu konkursa "Par kvalitatīvu Latvijas vīnu!" noslēguma pasākums ar uzvarētāju sumināšanu un labāko vīnu degustēšanu notika 3 pavāru restorānā "Tam labam būs augt!" piektdien, 2012. gada 6. jūlijā.
Konkursa uzvarētāju saraksts:
Komerciālo vīnu grupā:
1. vieta - SIA Līgatnes vīna darītavai par aveņu deserta sarkanvīnu
2. vieta - SIA Vīns.LV par rabarberu sauso baltvīnu
3. vieta - Z/S Pīlādži par aveņu pus-sauso/pus-saldo sarkanvīnu
Mājas vīnu grupā:
1. vieta - Mārcim Jukšam par ķiršu deserta sarkanvīnu
2. vieta - Mārcim Jukšam par upeņu, kazeņu, ērkšķogu jaukto pus-sauso/pus-saldo sarkanvīnu
3. vieta - Laurim Saleniekam par lāceņu un ābolu deserta baltvīnu
Sidru grupā:
1. vieta - SIA Smiltenes sidra darītavai par ābolu sidru
Dzirkstošo vīnu grupā:
1. vieta - SIA "Lejasķērzēni" par paradīzes ābolu dzirkstošo vīnu
Eksotisko vīnu grupā:
1. un 2. vieta - SIA Dienliliju dārzs, Vīna darītavai "Vējkalnietis" par rožu ziedu un plūškoka ziedu vīniem
3. vieta - SIA Sula par bērzu sulu vīnu
Sauso sarkanvīnu grupā:
1. vieta - Andrim Dišleram par upeņu, ābolu un bumbieru jaukto vīnu
2. vieta - Martai Igaunei par dažādu ogu vīnu
3. vieta - Martin Samm par aveņu vīnu
Pussauso/pussaldo sarkanvīnu grupā:
1. vieta - Mārcim Jukšam par upeņu, kazeņu, ērkšķogu jaukto vīnu
2. vieta - Z/S Pīlādži par aveņu vīnu
3. vieta - SIA Vīns.LV par ķiršu vīnu
Deserta sarkanvīnu grupā:
1. vieta - Mārcim Jukšam par ķiršu vīnu
2. vieta - SIA Līgatnes vīna darītavai par aveņu vīnu
3. vieta - Dzimtas vīns, SIA Milli par upeņu vīnu
Sauso baltvīnu grupā:
1. vieta - SIA Vīns.LV par rabarberu vīnu
2. un 3. vieta - Laurim Saleniekam par rabarberu un ērkšķogu vīniem
Pussauso/pussaldo baltvīnu grupā:
1. vieta - SIA EVI & JO par ābolu, ķirbju un cidoniju jaukto vīnu
2. un 3. vieta - Gitai Rullei par ābolu vīniem
Deserta baltvīnu grupā:
1. un 2. vieta - Laurim Saleniekam par lāceņu, ābolu un rabarbera vīniem
3. vieta - SIA Dienvidi Plus par smiltsērkšķu vīnu
Žūrijā piedalījās: Janis Kaļķis, 2012. gada Latvijas labākais vīnzinis, Signe Meirāne, ČetrasSezonas.lv galvenā redaktore, Jānis Jenzis, restorānu Kichen, Garage un Bourse saimnieks, Signe Šēnfelde, kulinārijas un vīna pētniece, Uģis Bormanis, vīnu veikala - bāra bārmenis, Mārtiņš Jerums, vīnzinis, SIA Prike Latvija pārstāvis, Vitolds Kokars, AS Latvijas Balzams kvalitātes direktors.