Rīgas lidosta apņemas CO2e misiju nulles līmeni sasniegt līdz 2035. gadam

Rīgas lidosta apņemas CO2e misiju nulles līmeni sasniegt līdz 2035. gadam

Ņemot vērā nepieciešamību straujāk mazināt klimata pārmaiņas un stiprinot uzņēmuma reputāciju ilgtspējīgas attīstības jomā aviācijas nozarē Eiropā, RIX Rīgas lidosta ir pārskatījusi lidostas ceļa karti CO2e emisiju nulles līmeņa sasniegšanai. Par jauno mērķa termiņu uzņēmuma valde noteikusi 2035. gadu.

“Mēs esam pārskatījuši gan lidostas vidēja termiņa stratēģijā, gan ilgtspējas stratēģijā izvirzītos kaitīgo izmešu samazināšanas mērķus un uzdevumus un esam gatavi izvirzīt daudz ambiciozāku termiņu Net Zero sasniegšanai. Lai gan Starptautiskās lidostu padomes Eiropā (ACI Europe) radītās lidostu apņemšanās “NetZero 2050” sākotnējais termiņš bija sasniegt klimata neitralitāti līdz 2050. gadam, Rīgas lidosta līdz ar daudzām citām Eiropas lidostām uzskata, ka, strādājot mērķtiecīgi, šo mērķi ir iespējams īstenot agrāk, jau līdz 2035. gadam. Rīgas lidostai augstāku atbildību sekmēt globālo klimata mērķu sasniegšanu uzliek arī pērn iegūtā Ilgtspējas indeksa Dimanta kategorija un mērķis sertificēties nākamajam lidostu oglekļa programmas (Airport Carbon Accreditation, ACA) līmenim. Daudz lielāku uzmanību ambiciozu klimata mērķu sasniegšanai globāli pievērš arī dažādas finanšu institūcijas, ar kuru atbalstu tiek finansēta aviācijas jomas attīstība,” skaidro RIX Rīgas lidostas valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa.

CO2e emisiju nulles līmeņa sasniegšana lidostās ietver divus galvenos elementus – pirmkārt, samazināt pašu radītās emisijas, ko veido lidostas elektroenerģijas, siltumenerģijas un degvielas patēriņš, līdz līmenim, kas ir pēc iespējas tuvāks nullei, un, otrkārt, īstenojot CO2e piesaisti, neitralizēt emisijas, ko nav iespējams samazināt.

Atjaunīgo energoresursu iepirkšana un atjaunīgās enerģijas ražošana, apkures iekārtu nomaiņa, iekšdedzes dzinēju tehnikas nomaiņa uz alternatīviem transporta veidiem un energoefektivitātes kāpināšana ir galvenie jaunās Rīgas lidostas Net Zero ceļa kartes soļi. Plānots, ka lidostas iepirktās zaļās enerģijas apjoms ik gadu palielināsies vidēji par 10 %, bet saules enerģijas ražošana lidostas saules paneļu parkos 2026. gadā sasniegs 14 % no kopējā uzņēmumam nepieciešamā elektroenerģijas apjoma.
Jau šogad pašreizējie ar dīzeļdegvielu darbināmie autobusi pasažieru pārvadāšanai lidlaukā tiks aizstāti ar elektroautobusiem, bet 2025. gadā plānots uzsākt fosilās dīzeļdegvielas aizstāšanu ar sintētisko degvielu, katru gadu tās apjomu palielinot par vismaz 10 %, un 2035. gadā atsakoties no fosilās degvielas izmantošanas pavisam.

Paralēli Rīgas lidosta jau iesaistījusies starptautiskā INTERREG finansētā projektā par ūdeņŗaža tehnoloģiju izpēti un ieviešanu aviācijā, sadarbojas ar sabiedriskā transporta un citiem transporta pakalpojumu sniedzējiem CO2e emisiju samazināšanā, kā arī ilgtspējīgas aviācijas degvielas attīstībā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.08.2024 - 16.08.2024 Brīvdabas koncertuzvedums Bruknā Bauskas TIC
Programma, kas guvusi skatītāju un kritiķu atzinību, skanot Latvijas baznīcās, klausītājus aicina uz brīnumainu satikšanos “dabas katedrālē”! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.08.2024 - 15.08.2024 Ieplāno ceturtdienas muzikai pie Igo  Zemgales Tūrisma asociācija
Igo mūzikas un mākslas centrā "Ceplis" ik ceturtdienu notiek koncerti, ieskaties un ieplāno! | Skatīt vairāk
Magnētiņu krāšana ar "Sakrāj Latviju" Tukuma TIC
Tukuma pusē magnētus var iegādāties Tukuma TIC un vīna darītavā "ABAVAS"! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.08.2024 - 17.08.2024 Mazais Malienas kauss - Alūksnē Alūksnes TIC
17.augustā Orientēšanās klubs “ALŪKSNE” aicina uz “Mazo Malienas Kausu” un Alūksnes novada atklāto orientēšanās čempionātu’ 2024! | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.71472192sec.