5 interesanti fakti, kuri rosina ceļot uz Gruziju

5 interesanti fakti, kuri rosina ceļot uz Gruziju

Gruzija ir valsts, kuru ieskauj Lielā Kaukāza kalnu grēda, Mazā Kaukāza kalnu grēda, Melnā jūra un Kaspijas jūra. Leģenda vēsta, ka šo zemi sākotnēji sev bija noskatījis Dievs. Salīdzinoši mazā valsts (69 700 kv.km) pārsteidz ar savu ģeogrāfiju, klimatu un kultūrvēsturi. Iedomājies, no rīta vari baudīt dzestro kalnu gaisu Svanetijas kalnos, bet pēcpusdienā subtropos sauļoties un peldēties Melnajā jūrā, un pēc tam kopā ar draugiem baudīt supru- gruzīnu kultūras vienu svarīgākajām tradīcijām, svinot dzīvi pie bagātīgi klāta galda ar vīnu, tostiem, jokiem, dziesmām un dejām.

Runājot par artefaktiem, kā pirmo jāmin, ka Gruzija ir vīna izgatavošanas šūpulis - gruzīni pirmie sāka izgatavot vīnu, un šī tradīcija ir 8000 gadus sena. Agrākie arheoloģiskie un arheobotāniskie pierādījumi ir kopš sestās tūkstošgades pirms mūsu ēras ir atrasti Gadachrili Gora un Shulaveri Gora ciematos 50 km no Tbilisi . Vīnogu vīna atklāšana šajā reģionā ir izšķiroša vēlākai vīna vēsturei Eiropā un pārējā pasaulē.

Starp citu, gruzīnu vīnu gatavo kvevri- lielās māla krūkās, kuras ierok zemē. Gruzijas vīna izgatavošanas metode kvevri ir ierakstīta UNESCO kultūrvēsturisko mantojumu sarakstā . Noteikti ir to vērts redzēt kvevri savām acīm un pārsteigt garšas kārpiņas ar dabīgo gruzīnu vīnu.

Mūsdienās ir populāri izpētīt savas saknes- cilvēki pēta un veido dzimtas kokus, pasūta ģenētiskās analīzes, lai labāk uzzinātu savu izcelsmi. Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Gruzijā atrada apmēram 1,8 miljonus gadus vecus sievietes un vīrieša kaulus. Šo pāri nosauca par Mziju un Zezvu un oficiāli deva nosaukumu Homo Georgicus . Šis artefakts pierādīja, ka eiropiešu senči ir cēlušies no Kaukāza.

Iegaumē adresi, kur jādodas ar ciemakukuli pie saviem nepilnus divus miljonus gadus vecajiem senčiem- Dmanisi ciemats netālu no Tbilisi. Šo piezīmi uztveriet kā joku.

Latvieši saka:” Ne viss ir zelts, kas spīd”, bet gruzīni saka:” Pie mums, Gruzijā, ir atrastas senākās zeltlietas pasaulē”. Bronzas laikmeta zelts tika atrasts Gruzijas austrumu daļā, Sakdrisi.  

Starp citu, gruzīnu zelts atšķiras no Latvijā pierastā, tam ir cita prove. Kad ceļosi Gruzijā, noteikti ieej dārglietu veikalā, lai uzzinātu atšķirību un gūtu jaunu pieredzi.

Gruzija arvien ir pilna ar noslēpumiem un tos ik pa brīdim atklāj. Viens no jaunākajiem arheoloģiskajiem izrakumiem- trauki ar medu, kurus atrada netālu no kūrortpilsētas Borjomi, šobrīd tiek pētīti. Medus vecums ir apmēram 5,5 tūkstoši gadu .

Tie ceļotāji, kuri ir nogaršojuši gruzīnu medu, viennozīmīgi atzīst par ļoti garšīgu. Varbūt medus kļūs var vēl vienu iemeslu, kas sekmēs tavu vēlmi ceļot uz Gruziju.  Gruzijā ir ļoti garšīgs akāciju un kastaņu medus. Gruzīnu medus būs lieliska dāvana mājiniekiem- varēsiet baudīt un dalīties skaistajās atmiņās par Gruziju.

Raksts tapis sadarbībā ar Gruzijā dzīvojošu latvieti, gidi Tbilisi, Ingu Arbidāni. www.ingaarbidanetravel.com


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Europcar
Dosies ceļojumā un nepieciešams iznomāt auto? Ieskaties www.europcar.lv, izvēlies auto, izvēlies "Maksāt tiešsaistē"un ietaupi līdz pat 15%! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.08.2024 - 10.08.2024 Ekskursija pa Karostas cietumu Liepājas reģiona TIB
Karostas cietums ir vienīgais tūristiem atvērtais militārais cietums Eiropā, kas atzīts par pārsteidzošāko un neparastāko viesnīcu pasaulē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.07.2024 - 09.08.2024 Piedzīvojumu, atpūtas un garšas oāze! Latvia Tours
Tās ir baltas, bezgalīgas smilšu pludmales, komfortablas viesnīcas, tūkstošgadu sena kultūra, spilgta un daudzveidīga dzīve. | Skatīt vairāk
no 515.00 EUR
Augšdaugavas novada pasākumi augustā TAKA
Augšdaugavas novada kultūras un tūrisma pasākumu plāns augustam. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5434339sec.