Inga Arbidāne: Ceļojums uz vilku zemi Gordžestānu / Gruzija

Inga Arbidāne: Ceļojums uz vilku zemi Gordžestānu / Gruzija

Senos laikos, konkrētāk zināms, ka mūsu ēras piektajā gadsimtā, bija valdnieks ar cepuri līdzīgu vilka galvai. Šo valdnieku persieši un arābi dēvēja “vilka galva” un zemi, no kuras viņš bija, par “vilku zemi” jeb Gordžestānu (vai Gurdžistānu- dažādos avotos, dažādi nosaukumi). Valdnieks bija gudrs un bezbailīgs. Viņu cienīja pat ienaidnieki, konkrēti, arābi un persieši. Šī valsts atrodas starp Lielo un Mazo Kaukāza kalnu grēdu, Melno un Kaspijas jūru. Tu uzminēji, ja iedomājies Gruziju. Tiesa, par Gurdžistānu Gruziju dēvēja tikai persieši un arābi, bet iespējams, ka tieši no persiešu valodas گرجستان (gorjestân) un Vakhtanga Gorgosali- valdnieka, kurš nēsāja cepuri vilka galvas izskatā, cēlies vārds “Gruzija”. Vismaz šī ir biežāk sastopamā versija.

Svešvalodās Gruzija tiek tulkota kā Georgia of country (angļu val.), Грузия (krievu val.), Gruzija (latviešu val.), bet Lietuvā un pašā Gruzijā šo valsti dēvē par Sakartvelo. Lietuva pagaidām ir vienīgā valsts, kura Sakartvelo ir atzinusi kā valsts oficiālo nosaukumu un lieto visos dokumentos kopš 2021.gada.

Ja Gruzija varētu nozīmēt vilku zeme, tad ko varētu nozīmēt Sakartvelo? Ļoti vienkārši, nosaukums sastāv no “sa+kartveli”, kur “kartveli” nozīmē “gruzīni” gruzīnu valodā, bet priedēklis “sa”- “zeme, kas pieder kartveliem”.

Kāds gids man stāstīja, ka Sakartvelo nozīmē vairāk nekā zeme, kura pieder kartveliem, bet tā ir vesela filosofija. Vārds “Sakartvelo” ietverot gruzīnu dzīves neatņemamu sastāvdaļu vīnogu ražas novākšanas svētkus- rtveli. Nezinu, vai tā ir vārdu spēle vai gida izdomāta leģenda, bet man tā patīk- Sakartvelo ļoti piestāv leģendas un noslēpumainība.

Sakartvelo ir gatava dalīties ar savām leģendām ar tevi- atliek tikai ceļot. No Latvijas uz Gruziju lido divas aviosabiedrības: Airbaltic un Wizzair. Septembris un oktobris ir vīnogu ražas novākšanas svētku laiks Kahetijā- vīna darīšanas šūpulī, kā arī septembra beigās un oktobra sākumā Tbilisi svin savus pilsētas svētkus- Tbilisobu, kad no visiem Gruzijas reģioniem pilsētā sabrauc amatnieki, mājražotāji un mūziķi- visa pilsēta svin un smaržo pēc mcvadi- šašlika.

Citus festivālus Gruzijā vari aplūkot: https://wander-lush.org/festivals-in-georgia-country-calendar/

Noteikti ieej konkrētā festivāla organizētāja mājas lapā un sociālajos tīklos, lai uzzinātu precīzāku informāciju.

Esiet laipni gaidīti Sakartvelo!

Raksts tapis sadarbībā ar Gruzijā dzīvojošu latvieti, gidi Tbilisi, Ingu Arbidāni. www.ingaarbidanetravel.com

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Seniora veselībai Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Aicinām seniorus atrast laiku, lai parūpētos par savu veselību, atjaunotu spēkus un enerģiju medicīniskā personāla uzraudzībā. Gaidīsim Jūs KRC | Skatīt vairāk
no 504 EUR
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
10 dienas programmā “Antistress” būs kā ceļojums, kas ved arvien tālāk prom no enerģijas trūkuma, noguruma, nomāktības, bet ved arvien tuvāk | Skatīt vairāk
no 740 EUR
Māju kafejnīcu dienas Valdemārpilī Talsu novada TIC
Aicinām uz māju kafejnīcām Valdemārpilī, Lubes, Īves, Ārlavas pagastos. Kafejnīcās netrūks garšu daudzveidība, izdoma, uzdrīkstēšanās, | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64127398sec.