Inga Arbidāne: Ko darīt rudenī Gruzijā?

Inga Arbidāne: Ko darīt rudenī Gruzijā?

Gruzija ir valsts, kurā rudens nāk ar īpašām gaidām- vīnogu ražas novākšanu jeb Rtveli. Tieši Gruzija ir vīna darīšanas šūpulis jau apmēram 8000 gadu. Vīnogu sēkliņas, kuras bija ieķērušās kvevri traukā, kuru atrada arheoloģiskajos izrakumos Gadachrili Gora un Shulaveri Gora ciematos, deva šo godu tieši Gruzijai. Kahetija ir lielākais vīna reģions Gruzijā.

Rtveli gruzīniem ir vairāk kā svētki. Tas ir smags darbs, rezultātu novērtēšana, kopā būšana ar radiem, draugiem un pateicība Dievam par vīnogu ražu.

Rtveli nav piesaistīts konkrētam datumam- viss atkarīgs no dabas apstākļiem. Rtveli laiks parasti ir sākot no septembra vidus līdz oktobra vidum. Ja bijusi sausa un karsta vasara, Rtveli var sākties agrāk. Katrā Gruzijas reģionā Rtveli laiks arī var mazliet atšķirties.

Rtveli ir ģimenes svētki- uz to sabrauc radi un draugi, lai palīdzētu novākt vīnogu ražu. Pirms novākt vīnogas ir jaatbrīvo kvevri- lielie māla trauki, kuros top un dzīvo vīns. Jā, jā- tā nav drukas kļūda- gruzīniem vīnogulājs un vīns ir svēti un tikpat kā dzīvi cilvēki. Kvevri ir jāizmazgā un jāsagatavo šūpulis jaunai ražai- jaunajam vīnam.

Kas notiek tālāk ar savāktajiem vīnogu kalniem? Tos ved mājās no tīruma un spiež vīnogu sulu, atstājot biezumus. Mūsdienās ir jāmeklē marani- vīna darītavas, kurās vīnogas spiež kā viņu senči- ar kājām lielā koka abrā jeb rkaciteli. Gluži tāpat, kā to darīja Adriano Čelentano filmā “Spītnieces savaldīšana”. Vairums marani saimnieku savu ražu aizved uz lielajām vīna darītavām, kur ir iespēja mehāniski, bez smaga fiziskā darba, ātri izspiest vīnogas un saņemt jau izspiestu sulu kopā ar visām vīnogu čaumalām, lai šo masu lietu kvevri un sāktos brīnumainais vīna dzimšanas process.

Kad pirmais lielākais darbs- vīnogas novāktas, sākas supra jeb dzīves svinēšana pie galda. Galdi ir bagātīgi klāti, skan pateicības tosti Dievam par ražu, par Gruziju, par gruzīnu tradīcijām, senčiem, mājas saimniekiem, cilvēkiem, kuri sanākuši. Skan dziesmas un dimd grīdas no gruzīnu dejām.

Ja tu vēlies piedzīvot vīnogu ražas svētkus, tad tev šāda iespēja tiks dota- atliek tikai ceļot uz Gruziju. No Latvijas uz Gruziju lido divas aviosabiedrības- Airbaltic un Wizzair. Ja vēlies Rtveli baudīt Kahetijā, tad lūko lidojumu ar nacionālo aviosabiedrību Rīga- Tbilisi- Rīga.

Mūsdienās daudzi marani piedāvā izbaudīt Rtveli- doties tīrumā un novākt ražu, spiest vīnogas, cept mcvadi (šašliku), gatavot čurčhelas (saldās desiņas, kas tiek gatavots no riekstiem un biezinātas vīnogu sulas).

Vīna dzimšana nav tikai sulas saliešana kvevri traukos- tas ir sarežģīts, laikietilpīgs un darbietilpīgs process, par kuru uzzināsi, kad būsi Gruzijā.

Lūk, izmanto ideju Gruzijas baudīšanai rudenī- doties svinēt dzīvi Rtveli svētkos!

Vairāk informāciju par Rtveli lasi: https://wander-lush.org/rtveli-georgia-wine-harvest-events/

Vairāk par ceļošanu Gruzijā lasi: https://georgia.travel/

Uz tikšanos Gruzijā!

Raksts tapis sadarbībā ar Gruzijā dzīvojošu latvieti, gidi Tbilisi, Ingu Arbidāni.

https://www.ingaarbidanetravel.com/

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.09.2024 - 11.09.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Where the sun is rising - a route for car  Ignalinos rajono TIC
Ignalina is the most eastern part of Lithuania, washed by hundreds of lakes and surrounded by boundless forests. Travel where the sun is rising and discover a | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42348409sec.