Viedoklis: Ko zaļu un svaigu mums šopavasar piedāvās restorāni?

Lēniem soļiem Latvijai tuvojas pavasaris – nepastāvīgs, neprognozējams, bet tik ļoti gaidīts. Šis ir laiks, kad esam īpaši izslāpuši pēc svaiguma, pirmajiem zaļumiem, pavasarim raksturīgiem gardumiem. Apņemamies dzīvot un ēst veselīgāk. Ko labu mums šopavasar piedāvās restorāni, kā pavasara un zaļa dzīvesveida vēsmas atspoguļojas viņu ēdienkartēs ?

Kaspars Jansons, restorāna MUUSU šefpavārs

“Pavasaris jau pie mums nav īsti atnācis, jāgaida vēl nedēļas divas vismaz – kad būs beigušās salnas, nokusuši pēdējie sniegi, kad temperatūra arī naktīs būs plus 10 grādi. Tad arī Latvijā sāk augt specifiski pavasara sezonai raksturīgās lietas, pavasara vēstneši, ko cenšamies integrēt savā ēdienkartē – sparģeļi, jaunie lociņi, jaunās salātu lapiņas, dažādas zālītes, upeņu pumpuri. Kamēr Latvija vēl mostas no ziemas, izlīdzamies ar Vācijā izaugušo, tur ir siltāks klimats un viss notiek pat mēnesi agrāk. Vasaras sezonā zaļumus pērkam no Latvijas zemniekiem, bet te viss nav tik vienkārši – zaļumu audzēšana ir specifisks darbības veids, sarežģīts, ar ļoti īsu sezonu – īsāk sakot, zemniekiem ne pārāk izdevīgs, ļoti maz saimniecību ar to nodarbojas, visiem Rīgas restorāniem nepietiek … Mums ir savs zemnieks, ar kuru noslēgts līgums – viņš visu vasaru piegādās zaļumus tikai mums. Drīzumā plānoju šādi strādāt ar vairākiem zemniekiem – kāds audzēs sparģeļus, kāds burkānus, kāds tomātus. Vēl ir daži ļoti specifiski pavasara produkti, pieejami ļoti īsu brīdi – piemēram, piena jēri, murķeļi. Un protams, Latvijā pavasara vēstneši ir arī bērzu un kļavu sulas – tās klientiem piedāvājam bez maksas, kā komplimentu. Daudzi ārvalstu tūristi ir patiesi pārsteigti, ka kaut kas tāds iespējams – dzert koka sulu. Tas arī ir vēl viens stāsts par Latviju.”

Sandra Savicka, restorāna “Kas dārzā” vadītāja

“Vasaras sezonai vēl gatavojamies – aprīļa vidū atklāsim grila sezonu, maijā būs arī jaunā ēdienkarte. Svaigus un veselīgus produktus gan izmantojam visu gadu. Mūsu koncepts un nosaukums ir “dārzs” – piedāvājam visu, kas izaug dārzā, mežā, ūdenī. Tie, kas apmeklējuši “Kas dārzā”, zina, ka mums dažādi zaļumi aug turpat kafejnīcas telpās, gan radot zaļa dārza atmosfēru, gan arī pavāri tos izmanto ēdienu gatavošanā. Tas viss būs arī šogad, bet pagaidām zaļumi vēl nav tā īsti paaugušies. Esam pamatīgi pārveidojuši bāra piedāvājumu – šogad kokteiļi, gan alkoholiskie, gan bezalkoholiskie būs ar daudz dabīgākām, veselīgākām sastāvdaļām – pašu gatavotiem sīrupiem, marmelādēm, pašu audzētu baziliku, un izveidoti arī vairāki oriģināli salikumi ar tieši Latvijai raksturīgām garšām. Būs daudzveidīgs svaigo sulu, kokteiļu, smūtiju piedāvājums – gan dzeršanai uz vietas, gan līdzi ņemšanai. No ēdieniem būs iespēja nogaršot pavisam neparastas lietas – brieža, lāča, bebra gaļu, salātus ar varžu kājiņām. Latvijas “firmas zīme” bērzu sula tiks piedāvāta desertā – bērzu sulas želejas izskatā.”

Jānis Osis, restorāna “Trompete” šefpavārs

“Pavasara-vasaras sezona mums noteikti būs ļoti zaļa un veselīga, jau tagad pamazām ieviešam ēdienkartē vieglākus ēdienus, zaļumus, arī branču piedāvājums jau kļūst vieglāks un pavasarīgāks. Piedāvājumā jau ir Latvijas gurķi un tomāti, ar lielisku garšu. Mums ir arī savs zaļumu piegādātājs, kas audzē visu iespējamo – salātlapiņas, dillītes, rukolu, jaunās bietītes, “baby” spinātus, arī piparmētras mohito kokteiļos būs Latvijas zemnieka audzētas. Vasaras ēdienkartē piedāvāsim vieglus, interesantus un garšīgus ēdienus – piemēram, zivi ar spinātiem, tunci ar zaļo zirnīšu biezeni, iespējams būs arī kaut kas garšīgs no cukini ziediem. Pie pamatēdieniem varēs izvēlēties piedevas, tai skaitā veselīgus zaļos salātus. Tāpat vasarā būs atsevišķa grila ēdienkarte. Būs arī ēdieni no jaunajiem kartupelīšiem. Vasarā darbosies arī malkas krāsns pagalmā, kur cepam ne tikai picas, bet arī dažādus interesantus maizes veidus.  Un, šķiet esam vienīgais restorāns, kurš piedāvā strausa gaļas ēdienus, piemēram aknu pastēti parfait ar vafelē ar dillītēm.  Arī strausa produkti nāk no Latvijas zemnieku saimniecības, audzēti Jelgavas pusē.”  


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MSC Cruises - Melnās piektdienas akcija Estravel Latvia
Atlaide līdz 50% kruīziem 2024. gada nogalei un 2025. gadam, no 4 līdz 22 naktīm | Skatīt vairāk
no 299 EUR
Ričijs Rū | Ziemassvētku pasaka Tukumā Tukuma TIC
Lāči ziemā guļ, bet Ričijs Rū ir pārliecināts, ka gada skaistākos svētkus - Ziemassvētkus - nogulēt nedrīkst. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.11.2024 - 25.11.2024 “Dziesmu virpulis Valmierā 2024” Valmieras novada Tūrisma pārvalde
24.novembrī plkst. 10.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies 7. Vislatvijas popgrupu, solistu un duetu konkurss “Dziesmu virpulis Valmierā 2024”. | Skatīt vairāk
Golfa brīvdienas Ēģiptē  Estravel Latvia
7 naktis golfa kluba viesnīcā, transfēri, brokastis un golfa raundi // Pasaules klases korti | Skatīt vairāk
no 940 EUR
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50922585sec.