Autors: Santa Bivbāne
Avots: BalticTravelnews.com/smartertravel.com
Lielākā daļa cilvēku apceļo pasauli, lai savām acīm skatītu
neredzētas vietas un gūtu priekšstatu, kā ļaudis dzīvo citur. Taču
vienā no vislabākajām metodēm, kā izbaudīt citas kultūras bagātību,
nebūt nesaistās ar redzēto – tas notiek caur jūsu garšas kārpiņām.
Piemēram,
pirmā pastaiga pa Vjetnamas galvaspilsētu Hanoju noteikti labāk paliks
atmiņā tiem, kuri kādā no nelielajām ēstuvēm pieblīvēto ieliņu malā
nobaudīs īstu vjetnamiešu pho zupu.
Reklāma
Itālija
Tiem, kas kaut reizi mūžā baudījuši bagātīgu porciju vizuāli iespaidīgā venēciešu ēdiena nero di seppie jeb pastu ar tinteszivi vai kraukšķīgos gardumus canolli,
ir skaidrs, kādēļ Itālija izpelnījusies reputāciju kā ļoti tīkamu
ēdienu zeme. Protams, nedrīkst aizmirst arī par kārdinošu picu un
spageti, tomēr izsmalcinātais itāļu virtuves pastas, jūras velšu un
garšvielu mikslis ļauj to nodēvēt par īstu gardēžu paradīzi.
Taizeme
Pikants,
saldens, skābs, sāļš – Taizemes virtuvi visbiežāk raksturo šīs garšas
un to kombinācijas. Atkarībā no tā, kurā valsts reģionā atrodaties, jums
būs iespēja nobaudīt pavisam atšķirīgus ēdienus. Proti, Taizemes
dienvidu virtuvē raksturīga ēdienu sastāvdaļa ir kokosrieksti, reģionos
pie Laosas robežas izplatīti ir som tam jeb papaijas salāti, savukārt valsts centrālajā daļā – tom yam
jeb pikanti skābena zupa ar gaļu. Turklāt drosmīgākajiem ēdājiem
Taizeme patiks neskaitāmo ielas stendu dēļ, kur iespējams nomēģināt
ceptus sienāžus, kūniņas un termītus.
Indija
Liela
daļa populārāko indiešu virtuves ēdienu radušies, pateicoties valstī
dominējošo reliģiju, kā arī starptautisku saikņu ietekmei. No labi
pazīstamā veģetāriešu ēdiena palak paneer (spinātu
un siera biezenis) līdz pat eksotiskām jūras velšu platēm Goa, indiešu
virtuve noteikti nodēvējama par "ēdamo vēsturi". Valsts apmeklētājiem
noteikti jāiepazīstas arī ar street food Deli ielās un jānobauda vismaz daži no neskaitāmajiem pikantās uzkodas chaat paveidiem.
Vjetnama
Vjetnama ir īsta street food meka, kas pazīstama ar visdažādākajiem nūdeļu zupu paveidiem. Kamēr valsts dienvidu daļas virtuves neatņemamo sastāvdaļu – pho zupu – bieži var nogaršot Rietumvalstu ēstuvēs, Ziemeļvjetnamā gatavotais pho
ir visai atšķirīgs ēdiens, taču pavisam noteikti vajadzētu nobaudīt arī
to. Viesiem galvaspilsētā Hanojā der iegriezties kādā ēstuvē, lai
pamēģinātu kārdinošo bun cha, kas sastāv no grillētas cūkgaļas, rīsu nūdelēm, dārzeņiem un īpašas mērces.
Grieķija
Pat tad, ja olīvas nav jūsu iecienītāko produktu sarakstā, spinātiem pildītais pīrāgs spanakopita
un no Osmaņu impērijas pārmantotais gardums baklava, domājams, burtiski
kusīs jums mutē. Olīveļļa, svaigi dārzeņi, graudaugu produkti un
visdažādākie garšaugi ir visbiežāk sastopamās sastāvdaļas grieķu
ēdienos. Kamēr pupiņu zupa fasolada uzskatāma par tradicionālu grieķu ēdienu, citi labumi, piemēram, Santorini chloro siers, pārsvarā baudāmi tikai noteiktos valsts reģionos.
Francija
Šķiet,
ka izsmalcinātā un bagātīgā franču virtuve burtiski saplūst vienā
veselumā ar gadsimtiem seno arhitektūru, lavandu laukiem un Parīzes
šarmu. Kamēr Normandijā un citos piekrastes reģionos dominē dažādi
gliemeņu ēdieni, sulīgi jūras asari un citi nozvejoto velšu gardumi,
Bordo apkaimei raksturīga delikatese ir pasaulē labi zināmais, par
dižciltīgu nodēvējamais foie gras
jeb īpaši pagatavotās zosu aknas. Jūsu gastronomiskajai pieturai
Francijā noteikti būtu jāietver arī vietējo dārzeņu pārpilnību, no
austerēm un omāriem gatavotus gardumus, pasaulslaveno sīpolu zupu un
putnu gaļas ēdienus. Par laimi, lielāko daļu reģionālo delikatešu
iespējams baudīt Parīzē, kur nedrīkstētu piemirst arī izslavēto franču
bageti, kruasānu un citus saldos gardumus.
Ķīna
Ņemot
vērā milzīgo valsts platību un grūti aptveramo daudzveidību
visdažādākajos aspektos, ir grūti norādīt kādu konkrētu, obligāti
nobaudāmu ķīniešu virtuves elementu. Taču tas nozīmē, ka gardēžiem Ķīnas
apmeklējums gaidāms pavisam aizraujošs, jo ēdienu izvēle šeit ir
burtiski bezgalīga. Rīsi, nūdeles, sojas pupiņas (un no tām gatavoti
produkti) un dārzeņi uzskatāmi par pamatproduktiem ķīniešu virtuvē. Un,
protams, nedrīkst aizmirst valsts dienvidu reģioniem raksturīgos dim sum,
kuru nosaukums tulkojams kā "pieskāriens sirdij" – tie ir nelielos
groziņos pasniegti dažnedažādi "kumosiņi", kuri mūsdienās kļuvuši
iecienīti visā pasaulē.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.