Starptautiskajā keramikas festivālā «Argilla Italia 2024» fokusā Baltijas valstis

Starptautiskajā keramikas festivālā «Argilla Italia 2024» fokusā Baltijas valstis

No 30. augusta līdz 1. septembrim Itālijas pilsētā Faencā notika astotais keramikas festivāls “Argilla Italia 2024”, kur uzmanības centrā šogad bija Baltijas mākslinieku darbi ar izstādi “Connections” jeb “Savienojumi”, atspoguļojot Baltijas valstu savstarpējo saikni un dinamiku mūsdienu keramikas mākslā. Kopumā “Argilla Italia 2024” piedalījās vairāk nekā 200 keramiķi no visas pasaules, tostarp pirmo reizi arī 63 mākslinieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

“Argilla Italia 2024” programmā papildus Baltijas valstu keramikas mākslinieku grupas izstādei “Connections” norisinājās arī mākslas tirgus, radošās darbnīcas, ekskursijas un diskusijas, cildinot keramikas mākslas unikālās nianses un valstu kultūras.

Latvijas Laikmetīgās keramikas centra vadītājs Aivars Baranovskis stāsta: ““Argilla Italia 2024” ir viens no nozīmīgākajiem keramikas mākslas notikumiem Eiropā, tāpēc mums ir liels prieks, ka šāda mēroga festivālā varam pārstāvēt Baltijas valstu ievērojamākos māksliniekus. Baltijas valstu grupas izstādē “Connections” mākslinieku darbi atspoguļoja saikni starp dabu un cilvēku, mākslinieku un viņa darbos izmantoto materiālu, kā arī Baltijas valstu tautām. Mākslinieki pētījuši inovatīvas formas un konceptuālas izpausmes, kuru iedvesma ir mūsu bagātais kultūras mantojums. Šī darbu skate izceļ radošumu, kultūras apmaiņu un ilgstošas saiknes garu.”     

Aivars Baranovskis uzsver, ka katru gadu “Argilla Italia” ietvaros tiek izvēlēta viena valsts, kas pārstāv festivāla vadošo izstādi. Šogad tās bija visas trīs Baltijas valstis. “Argilla Italia 2024” norisinājās jau astoto gadu, tomēr Baltijas valstis tajā tika pārstāvētas pirmo reizi.

Festivāla rīkotāja, starptautiskā keramikas muzeja “MIC Faenza” direktore Klaudija Kasali stāsta: “Pēdējos gados man ir bijusi iespēja novērtēt Baltijas keramiķu mākslu, ko izrādījis Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs. Pateicoties mākslinieku ievērojamajiem centieniem, šis senais materiāls – keramika, ir kļuvis par izteiksmes līdzekli daudzveidīgai mūsdienu poētikai, kas izstādē “Connections” tiek izcelta ar lielu meistarību. Izstādē “Connections” trīs valstis ar atšķirīgu vēsturi un tradīcijām atklāja kopīgas izteiksmes un pārsteidzošas saiknes. Sirsnīgs paldies kuratoriem, kuri izstāstīja šo unikālo un spilgto stāstu par patiesi savdabīgu laikmetīgumu keramikas mākslā.”

Festivālā “Argilla Italia 2024” Latviju pārstāvēja 22 spilgtākie vietējie keramiķi, tostarp Sanita Ābelīte, Aivars Baranovskis, Ojūna Batbajara, Una Gura, Haralds Jegodzienskis, Ieva Jurka, Linda Kivule, Aira Lesiņa, Dainis Lesiņš, Olga Melehina, Kristīne Nicmane, Rūdis Pētersons, Valda Podkalne, Dainis Pundurs, Esmeralda Purvišķe, Zahars Purvišķis, Juta Rindina, Ilona Romule, Agnese Staģe, Agnese Sunepa, Elīna Titāne un Lilija Zeiļa.

Grupas sastāvā bija arī 20 ievērojami Igaunijas mākslinieki, tostarp Ingrid Allik, Kaja Altvee, Merike Hallik, Kadi Hektor, Elize Hiiop, Jarõna Ilo, Pille Kaleviste, Kauri Kallas, Karin Kalman, Üllo Karro, Kristel Kärdi, Lauri Kilusk, Kersti Laanmaa, Aigi Orav, Laura Põld, Sander Raudsepp, Maarika Saarelaht, Kärt Seppel, Annika Teder un Anne Türn.

Bet no Lietuvas piedalījās 21 mākslinieks, tostarp Eugenijus Čibinskas, Konstancija Dzimidavičienė, Eglė Einikytė-Narkevičienė, Monika Gedrimaitė, Dalia Gineitė, Dalia Jakimavičienė, Audrius Janušonis, Jurgita Jasinskaitė, Ramutė Juršienė, Rasa Justaitė-Gecevičienė, Vida Juškaitė, Beatričė Kelerienė, Valdas Kurklietis, Jolanta Kvašytė, Jovita Laurušaitė, Laimutė Matijošaitytė-Martinkienė, Milena Pirštelienė, Egidijus Radvenskas, Agnė Šemberaitė, Rūta Šipalytė.

Izstādes “Connections” radošo komandu veidoja 4 kuratori, no tiem izstādes kuratori bija Aivars Baranovskis un Valentins Petjko no Latvijas, Agne Šemberaite no Lietuvas un Pille Kaleviste no Igaunijas.

Festivālu “Argilla Italia 2024” trīs dienu laikā apmeklēja vairāki simti tūkstoši apmeklētāju, tostarp keramikas mākslas eksperti, galeriju īpašnieki un kuratori no pasaules vadošajām mākslas iestādēm. Baltijas valstu izstādi “Connections” apmeklēja aptuveni 30 tūkstoši cilvēku.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Programma FIGŪRAI UN LABSAJŪTAI Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Diētiska ēdināšana, procedūras, nodarbības un viegluma sajūta - pielaikojiet savus jaunos dzīvesveida paradumus "Jaunķemeros"! | Skatīt vairāk
309 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.08.2024 - 06.09.2024 Aviobiļešu cenas nebeidz pārsteigt! Estravel Latvia
airBaltic Zemo cenu lidojumu akcija // ceļo: no 16.09.2024. - 15.06.2025. // pārdošanā līdz 05.09. | Skatīt vairāk
no 69 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.08.2024 - 06.09.2024 Mājas kafejnīcu dienas Liepājas reģiona TIB
Dienvidkurzemē mājas kafejnīcu dienās, vietējie saimnieki ar prieku atver savas durvis apmeklētājiem, piedāvājot dažādus gardumus un unikālu | Skatīt vairāk
MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.430758sec.