Meklējot tapas Seviļā...

Esot Spānijā - un īpaši Seviļā, jāaizmirst par "Mišelin" zvaigznēm apbalvotiem restorāniem, vislabākā maltīte "spīd" dodoties iekšā vispārbāztākajā Seviļas bārā. Jo nu... vietējie jau reti kad kļūdās savās izvēlēs. Andalūzijas reģiona ugunīgā galvaspilsēta ir jau vēsturiski pasaulē slavena ar savām "tapām" jeb uzkodām - un "tapeo" jeb staigāšana pa bāriem, medot tapas ir viena no "must-do" aktivitātēm, atrodoties pilsētā.

Bet kas ir autentiska Seviļas tapu pieredze? Kas jānogaršo un kas jāmeklē tapu bāros?

Tapat būtībā ir nelieli šķīvji bāros pasniedzamo uzkodu. Oriģināli tās bija vienkārši našķi, ko pasniedza pie dzērieniem - olīvju bļodiņa, iespējams tortilja (spāņu - no kartupeļiem), kāds šķiņķis, asā spāņu desa (chorizo), bet laika gaitā tapas jau arī ir pārveidojušās - un nu par tapām var saukt arī mazas porcijas restorānu ēdienu. Šobrīd ar vārdu tapa vairāk tiek izprasts ēdiena izmērs, ne vairs tā saturs.

Leģenda vēsta, ka tapu koncepts radies 13.gadsimtā, kad Karalis Alfonso X ēda mazas porcijas ēdiena pie saviem vīniem, jo tā viņiem lika dakteris. Tas esot "panesies" arī starp citiem. Cits stāsts vēstī, ka tapas radušās tad, kad alkohols kļuvis arvien dārgāks - un cilvēki vairs nav varējuši atļauties dzert un ēst vienlaicīgi, tāpēc izlīdzējušies ar uzkodām - tapām.

Seviļas tradicionālās tapas

Starp tradicionālajām tapām ietilpst šķiņķis - parasti "jamón ibérico" tipa, kas nāk no Analūzijā audzētām cūkām, kas barotas ar zīlēm. Tāpat populāri tapās pasniegt ir arī cūkgaļas šķiņķi viskija mērcē.

Ierasta tapu sastāvdaļa ir arī aukstās zupas - gaspačo, ko pasniedz glāzē. Arī citas spāņu zupas - kā piemēram, salmorejo, ir populāra. Protams, neiztikt arī bez dārzeņiem - spinātu salāti ar turku zirņiem un ķimenēm. Fritētas zivis (arī kalmāri), dažādi sieri, pupiņas, paprika, sviesta pupas, maize, un protams - olīvas. Tās visas ir tapu sastāvdaļas!

Seviļā kopumā ir aptuveni 3000 tapu bāri - un klasiski šie bāri jau atpazīstami pa gabalu, jo tajos karājas tradicionālie cūku šķiņķi. Uz sienām ir vēršu cīņu plakāti, apkārt ir keramiskas flīzes. Tapu bārs parasti ir bez sēdvietām - tikai ar stāvvietām. Protams, iespējams iegādāties arī alkoholu. Laika gaitā arī tapu bāri ir pārveidojušies - ir iespējams atrast arī gastrobārus, kur pasniegtās tapat būs kas daudz vairāk nekā ierastās. Protams, par to arī būs jāsamaksā atbilstoši...

Tā kā spāņu kultūrā ir ierasts staigāt apkārt pa bāriem, nevis visu vakaru pavadīt vienā, Seviļas aptuveni 3000 tapu bāri atrodas netālu viens no otra. Izbaudi šo iespēju - vienā vakarā apmeklēt, piemēram, 5 vai 10 bārus!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.11.2024 - 25.11.2024 Ziemassvētki Tallinā un Tartu Nikos Travel
Katru gadu Tartu rātslaukumā tiek atklāts Ziemassvētku ciemats, kurā slejas dažādi stikla paviljoni, šūpoles un karuseļi, Ziemassvētku lustra un | Skatīt vairāk
115 EUR
Jaungada Balle Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
31. decembrī viesnīcā Radisson Blu Latvija Jaungada Ballē ar grupu Dziļi Violets un vakara vadītājiem Māru Sleju un Jāni Kozlovski! | Skatīt vairāk
160 EUR
Godinot Krišjāni Valdemāru Talsu novada TIC
Šī gada 2.decembrī plkst. 18.00 Valdemārpilī godināsim mūsu novada Dižgaru Krišjāni Valdemāru un ieskandināsim viņa 200 jubilejas gadu. | Skatīt vairāk
Singapūra, Malaizija, Bruneja Latvia Tours
Atklājiet elpu aizraujošo Singapūras un Malaizijas dabas valdzinājumu – eksotiski lietusmeži, senatnīgi tempļi un fantastiskas pludmales Labuan un | Skatīt vairāk
no 1798 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.5377748sec.