No saules apdegumiem līdz sirdsdarbības traucējumiem: veselības likstu lielās izmaksas ceļojumos uz Turciju

No saules apdegumiem līdz sirdsdarbības traucējumiem: veselības likstu lielās izmaksas ceļojumos uz Turciju

Turpinoties atvaļinājumu sezonai, daudzi Latvijas iedzīvotāji plāno atpūtas braucienus, un viens no vasarā pieprasītākajiem ceļojumu galamērķiem ir Turcija. Apdrošināšanas sabiedrība ERGO aicina būt piesardzīgiem, jo ceļojums uz Turciju veselības problēmu gadījumā var kļūt par negaidīti dārgu atpūtas braucienu “tūristu cenrāža” dēļ medicīnas iestādēs. Tā, piemēram, saindēšanās ar ēdienu vai rotavīrusa ārstēšana var izmaksāt ap 2000 eiro, liecina ERGO apdrošināšanas atlīdzību dati.

Ceļojumu apdrošināšanas atlīdzībām visbiežāk tiek pieteikti medicīnas riski. Šī gada pirmajos sešos mēnešos 54% no visiem ERGO ceļojumu apdrošināšanas atlīdzību pieteikumiem bija saistīti ar dažādu veselības problēmu ārstēšanu ceļojumu laikā, un 46% – ar t.s. palīdzības riskiem, kas bieži vien arī izriet no veselības problēmām. Piemēram, ja pēkšņas slimības dēļ jāatceļ ceļojums un apdrošinātajai personai tiek kompensēti izdevumi par neizmantotajiem pakalpojumiem – aviobiļetēm un viesnīcu.

“Dodoties ceļojumā uz ārzemēm ir jārēķinās, ka ārstēšanās izmaksas ārvalstīs var būt krietni augstākas nekā Latvijā. Ir valstis, kurās tas ir iepriekš paredzams, taču dažviet lielās izmaksas par ārstēšanos ceļotājiem nāk kā negaidīts pārsteigums. Šajā ziņā īpaši jāizceļ Ēģipte un Turcija, kur tūristiem par medicīnas pakalpojumiem nereti tiek piemērots krietni augstāks cenrādis nekā vidējās veselības aprūpes cenas valstī. Tā pērn ceļojumu apdrošināšanas atlīdzībās no Turcijas un Ēģiptes ERGO izmaksāja gandrīz 134 000 eiro, kas ir 28% no gada atlīdzību apjoma šajā apdrošināšanas veidā,” stāsta ERGO Atlīdzību regulēšanas departamenta direktore Sanita Rubene.

Šī gada pirmo sešu mēnešu lielākā ERGO ceļojumu apdrošināšanas atlīdzība 14 000 eiro apmērā izmaksāta par sirdsdarbības traucējumu diagnostiku un ārstēšanu Turcijā, norāda S. Rubene. Arī šķietami viegli ārstējamas veselības likstas bieži vien izmaksā vairāk, nekā gaidīts. Piemēram, atlīdzības par saindēšanos ar pārtiku vai rotavīrusu Turcijā sasniedz 1500-2000 eiro, paaugstināta temperatūra un bronhīts – 800-1000 eiro, tūska pēc medūzas dzēliena – 1000 eiro, saules apdegums – 300-500 eiro.

“Mainoties apkārtējiem apstākļiem, klimatam vai ēdienkartei, var viegli saasināties jau esošas veselības problēmas vai arī parādīties jaunas, tāpēc veselība ir galvenā lieta, par ko jāpadomā, izvēloties ceļojumu apdrošināšanas polisi, pielāgojot to ceļojuma galamērķim un plānotajām aktivitātēm,” skaidro S. Rubene.

“Ja situācija ļauj, meklējot medicīnisko palīdzību, vispirms iesakām sazināties ar savu apdrošinātāju, lai tā sadarbības partneris, kas atbildīgs par medicīniskās palīdzības sniegšanu ceļojumu laikā, varētu ieteikt, kurā veselības aprūpes iestādē labāk vērsties, vai organizēt transportēšanu uz slimnīcu. Vietējo iedzīvotāju vai viesnīcas personāla ieteikumi šajā ziņā var nebūt uzticami, jo nereti saslimušie ar nolūku tiek novirzīti uz medicīnas iestādēm, kurās tūristi saskaras ar ļoti augstām izmaksām. Tāpat pirms brauciena rūpīgi jāiepazīstas ar atsauksmēm par viesnīcu, kurā plānots palikt, jo ir gadījumi, kad nekvalitatīvs ēdiens konkrētā viesnīcā izraisa virkni saindēšanās gadījumu. Ar atbildīgu pieeju un plānošanu ir iespējams samazināt veselības problēmu un potenciāli augsto ārstēšanas izmaksu risku,” norāda eksperte.

Ieteikumi drošam ceļojumam

1.    Pārliecinies, ka izvēlētajai ceļojuma apdrošināšanai ir pietiekams medicīnisko izdevumu un citu risku segums. Izvēloties apdrošināšanu, pievērs uzmanību, vai apdrošinājuma summa ir pietiekama un vai polisē ir iekļauti visi aktuālie riski.

2.    Izvairies no krāna ūdens un ledus dzērienos. Nereti krāna ūdens satur dažādas baktērijas, kas var izraisīt zarnu trakta darbības traucējumus. Tāpēc dzeramo ūdeni iegādājies veikalā un izvairies no dzērieniem ar ledu, jo tas var būt sasaldēts krāna ūdens.

3.    Ēd tikai pareizi termiski apstrādātu pārtiku. Izvairies uzturā lietot nemazgātus augļus un dārzeņus. Ēd tikai svaigi gatavotus ēdienus un izvairies no tādiem, kas ilgstoši stāvējuši istabas temperatūrā.

4.    Lieto saules aizsargkrēmu ar augstu SPF un valkā galvassegu. Siltajās zemēs saule ir īpaši intensīva, tāpēc izmanto saules aizsargkrēmu ar SPF 50 un neaizmirsti dienas karstajās stundās vilkt cepuri vai platmali, lai izvairītos no karstuma dūriena.

5.    Uzmanies telpās, kur ir gaisa kondicionieri. Pārāk strauja temperatūras maiņa var izraisīt saaukstēšanos, tāpēc, lai atvēsinātos, noregulē kondicionieri uz mērenu temperatūru un izvairies no tiešas aukstā gaisa plūsmas.

6.    Ievēro piesardzību peldoties. Sevišķi jāuzmanās, ja peldies līdz šim neiepazītos, atklātos ūdeņos. Ejot peldēties, parūpējies par peldčībām, kas pasargās kājas no jūras ežiem vai asiem akmeņiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.07.2024 - 21.07.2024 Kristīnes Botros muzikālā kompozīcija  Valmieras novada Tūrisma pārvalde
20.jūlijā pl.19.00 aicinām apmeklēt nebijušu, skaistu un emocionālu muzikālu kompozīciju, kuru radīs Kristīne Botros! | Skatīt vairāk
10 EUR
Mājas Kafejnīcu Dienas līdz 15.septembrim Lauku Ceļotājs
šogad Mājas kafejnīcu dienas pulcēs gardas ēšanas un ēst gatavošanas entuziastus visos Latvijas novados. Tās norisināsies gandrīz katru nedēļas | Skatīt vairāk
Latvijas čempionāts vieglatlētikā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29. un 30. jūnijā Jāņa Daliņa stadionā norisināsies Latvijas čempionāts vieglatlētikā, kura programmā iekļauta septiņcīņa un desmitcīņa. | Skatīt vairāk
Jūlija atlaides piedzīvojumu ceļojumiem! Estravel Latvia
Ieskaties, iedvesmojies un zerervē savu sapņu ceļojumu ar atlaidi līdz 25%!! | Skatīt vairāk
no 389 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.88700795sec.