Kā iekārtot ērtu un praktisku darba vietu skolēnam

Kā iekārtot ērtu un praktisku darba vietu skolēnam

Kaut arī vasaras brīvlaiks vēl rit pilnā sparā, skola atsāksies drīzāk, nekā šķiet, un ir īstais laiks iekārtot skolēna darba vietu mājās – it īpaši tiem, kuri skolas gaitas uzsāks pirmo reizi. Bērns, visticamāk, būs citādās domās, taču daudz svarīgāk par penāļa krāsu vai somas dizainu ir izvēlēties ergonomiskas mēbeles un atbilstošu apgaismojumu, kas nekaitē bērna stājai un redzei. Kā iekārtot darba vietu skolēnam, stāsta “Kesko Senukai Latvia” eksperti.

Gan pavisam maza skolas bērna, gan pusaudža darba vieta jāaprīko ar mēbelēm un piederumiem, kas veicina prieku mācīties, piedalās bērna izaugsmē un nāk par labu viņa stājai un veselībai. Būs nepieciešams:

•    izturīgs un pietiekami liels rakstāmgalds, pie kura bērns var ērti rakstīt, zīmēt un lietot datoru;

•    ergonomisks krēsls, kas nodrošina pienācīgu atbalstu labas stājas veidošanai;

•    plaukti vai atvilktnes grāmatu, rakstāmlietu un skolas piederumu uzglabāšanai;

•    atbilstošs apgaismojums, vēlams, galda lampa ar regulējamu spilgtumu, lai mazinātu acu nogurumu.

Nevajag daudz, bet kvalitatīvu

Labāk pirkt mazāk mēbeļu un aksesuāru, bet ieguldīt kvalitatīvākās lietās – ergonomiskā, ērtā krēslā, regulējamās mēbelēs, kas “augs” līdz ar bērnu, un izturīgos, drošos priekšmetos no augstvērtīgiem materiāliem, kas kalpos daudzus gadus.

“Skolēnam pats galvenais ir rakstāmgalds un labs krēsls. Protams, laika gaitā radīsies daudz dažādu mācību palīglīdzekļu, kurus nevarēs uzglabāt somā vien, tāpēc ideāli, ja iespējams pie rakstāmgalda novietot gana ietilpīgu plauktu vai kumodi. Ja tādas iespējas nav, ieteicams izvēlēties rakstāmgaldu ar atvilktnēm, kur novietot mācībām nepieciešamo – tas palīdzēs bērnam organizēt savu saimniecību un uzturēt kārtību. Tas ir īpaši svarīgi, ja skolēns mācās telpās, kur uzturas arī citi ģimenes locekļi,” uzsver “Kesko Senukai Latvia” Kategoriju vadītāja Madara Gasa.

Vissvarīgākā mēbele ir krēsls!

Tāpat kā pieaugušajiem, arī skolēniem darbam pie datora vai lasīšanai un rakstīšanai ir vajadzīgs ergonomisks krēsls, ko iespējams pielāgot katra sēdētāja vajadzībām. Sevišķi svarīgi tas ir bērnam, kurš vēl aug, jo viņa skelets un stāja vēl tikai veidojas, tāpēc nepiemērots krēsls var izraisīt problēmas ilgtermiņā. Sēžot pie galda, sevišķi strādājot ar datoru, mugurai jābūt taisnai un jābalstās pret atzveltni, pēdām jāatrodas uz grīdas, bet elkoņiem jābūt saliektiem 90 grādu vai platākā leņķī.

“Labs krēsls var novērst muguras sāpes, veicināt koncentrēšanos un vispārējo veselību. Tāpēc jāmeklē krēsli ar regulējamu augstumu un atzveltnes pozīciju: regulējams sēdekļa augstums ļauj krēslam “augt” kopā ar bērnu un nodrošina, ka skolēna pēdas atrodas uz grīdas, savukārt pareizs jostasvietas atbalsts balsta muguras lejasdaļu un palīdz uzturēt pareizu stāju. Šīs funkcijas palīdz novērst diskomfortu un veicina veselīgu stāju, kas ir būtiska ilgstošiem mācību periodiem. Bērniem paredzētie biroja krēsli ir daudzveidīgi gan krāsu, gan dizaina ziņā, pieejami dažādās cenu kategorijās. Daudzi labprāt izvēlas krēslus bez roku balstiem, kas neierobežo kustību brīvību un ļauj bērnam viegli pasniegties pēc vajadzīgā priekšmeta,” stāsta Madara Gasa.

Ja skolēna mācību vietā ir grīdas segums, ko iespējams saskrāpēt, ir vērts iegādāties krēsla paliktni. Šādi paliktņi parasti ir caurspīdīgi, līdz ar to tikpat kā neredzami un harmoniski iekļaujas jebkurā interjerā.  

Kā izvēlēties pareizo mēbeļu izmēru?

Mēbelēm jābūt samērīgām ar bērna augumu. Galda augstumam jābūt tādam, lai bērnam sēdus pozīcijā elkoņi būtu saliekti ērtā 90 grādu leņķī. Rakstāmgaldam jābūt pietiekami platam, lai uz tā varētu novietot datora monitoru vai grāmatas, neradot spriedzi acīm un nodrošinot pietiekami daudz vietas rakstīšanai un citām nodarbēm.

“Kā novērojuši mūsu pārdevēji, arvien vairāk pircēju dodas uz veikaliem pirms krēslu un galdu iegādes, lai noskatītās mēbeles izmēģinātu. Tas ir ilgtermiņa ieguldījums, tāpēc ir svarīgi būt pārliecinātiem par savu izvēli. Ir lietderīgi ļaut bērnam pasēdēt krēslā, iekārtoties pie galda, lai izvēlētos vizuāli tīkamas, gaumei atbilstošas un vienlaikus arī lietotāja augumam un vajadzībām vispiemērotākās mēbeles,” uzsver “Kesko Senukai Latvia” Kategoriju vadītāja Madara Gasa.

Iegādājoties regulējamas mēbeles, jāņem vērā vairāki faktori:

•    iespēja viegli mainīt mēbeļu izmēru bez īpašiem instrumentiem vai pārmērīgas spēku lietošanas;

•    izturība – regulēšanas mehānismiem jābūt spēcīgiem un noturīgiem arī biežas lietošanas gadījumā;

•    stabilitāte – regulējamām mēbelēm jābūt stabilām dažādos augstumos bērna drošībai un komfortam;

•    papildu drošība – lai novērstu negadījumus, noderēs tādas funkcijas kā noapaļotas malas, stūri un neslīdošas pamatnes.

Mazie palīgi mācībās jeb kā attālināt brīdi, kad bērns nogurst

“Iekārtojot skolēnam vietu mācībām, noteikti nevajadzētu novērtēt par zemu lietas, kas veicina komfortu un tādējādi palīdz bērnam izvairīties no noguruma un efektīvāk mācīties. Piemēram, datorpeles paliktnis ar atbalstu rokai palīdzēs noturēt pareizo rokas pozīciju un neiedzīvoties priekšlaicīgās locītavu sāpēs, bet īpašs kāju balsts, ko novieto uz grīdas zem rakstāmgalda, nodrošinās pareizu sēdēšanas pozīciju tad, ja bērna kājas vēl līdz grīdai nesniedzas, un atvieglos sēdēšanas pozu arī lielākiem skolēniem,” iesaka Madara Gasa.

Īpaša uzmanība jāpievērš arī pareizam apgaismojumam, lai mācību procesā nenogurtu acis. Ar griestu lampu vien nepietiks, sevišķi gada tumšajā laikā, tāpēc skolēnam noteikti būs vajadzīga galda lampa. To ieteicams novietot kreisajā pusē, ja bērns raksta ar labo roku, un labajā, ja bērns ir kreilis, lai rakstīšanas brīdī netraucētu ēna. Eksperti iesaka skolēna galda lampai izvēlēties LED spuldzi ar 806 lūmeniem, kas ir līdzvērtīga 60 vatu kvēlspuldzei.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.08.2024 - 20.08.2024 Spēle "Leģendas par leģendām" Ogrē VisitOgre.lv
Spēle veidota kā atjautīgs orientēšanās piedzīvojums Ogres Centrālās bibliotēkas telpās ar izzinošiem elementiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.08.2024 - 26.08.2024 Māju kafejnīcu dienas Valdemārpilī Talsu novada TIC
Aicinām uz māju kafejnīcām Valdemārpilī, Lubes, Īves, Ārlavas pagastos. Kafejnīcās netrūks garšu daudzveidība, izdoma, uzdrīkstēšanās, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.08.2024 - 21.08.2024 Garšu piedzīvojums Ziemeļlatgalē Latgale.travel
Izmanto iespēju un apciemo Balvu novadu Mājas kafejnīcu dienās 24. un 25. augustā, kur tevi sagaidīs 15 lieliskas kafejnīcas | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.08.2024 - 24.08.2024 Senās uguns nakts Liepājas reģiona TIB
31. augustā Senās uguns nakts tiks atzīmēta ar romantisku Shipsea koncertu jūras krastā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.2229178sec.