Autors: Mārtiņš Švarcs
Avots: News.com.au/BalticTravelnews.com
Plānojot ceļot lidmašīnā, noteikti padomājiet par ēdienreizi, kuru ieturēsiet pirms tam. Pastāv vairāki pārtikas produkti, kuru apēšana pirms lidojuma var izraisīt nepatīkamas sajūtas tā laikā – vēdergraizes un uzpūtušos vēderu.
Pirms nonākšanas lidmašīnā, noteikti vajadzētu atteikties no maizes, pupiņu un brokoļu lietošanas uzturā. Šie produkti uzskatāmi par galvenajiem vēdera uzpūšanās izraisītājiem.
Reklāma
2006. gadā ASV iekšzemes reisa laikā kāda aviolainera piloti veica piespiedu nosēšanos pēc tam, kad pasažieri sāka izraisīt paniku dīvaina aromāta dēļ lidaparāta tualetes tuvumā. Kā noskaidrojās vēlāk, aizdomīgo smaku izraisīja kāda pasažiera aizdedzināts sērkociņš, ar kura palīdzību viņš bija centies novērst nepatīkamo vēdera "negadījuma" aromātu.
Vairākas aviokompānijas, piemēram, Singapore Airlines, piedāvā saviem pasažieriem informāciju, kā vislabāk izvairīties no nepatīkamiem pārdzīvojumiem lidojuma laikā – vēdergraizēm, tā uzpūšanos un citiem gremošanas traucējumiem, tā dēvētās "jūras slimības", kā arī straujas laika zonu maiņas izraisītajiem bioloģiskajiem traucējumiem. Padomos minēts, ka pirms izlidošanas noteikti vajadzētu atturēties no eļļā cepta ēdiena (palēlina gremošanas procesu), sālītu uzkodu (atūdeņo organismu), kā arī gāzētu dzērienu un persiku (veicina gāzu rašanos gremošanas sistēmā) lietošanas uzturā.
Zaļā tēja turpretī minēta kā lielisks līdzeklis, kurš palīdz "sakārtot" gremošanas sistēmu un ir spēcīgs antioksidants. Tas pats attiecināms uz banāniem, dažādām ogām, sīpoliem, ķiplokiem. Lidojuma laikā kuņģis veiksmīgi tiks galā arī ar tādiem produktiem kā kartupeļi, ananāss un kurkuma, taču gaļu vajadzētu aizstāt ar zivju ēdieniem.
Ja lidojumu laikā parasti esat satraukts un nemierīgs, savā ēdienkartē pirms pacelšanās varat iekļaut selerija sakni – tai piemīt centrālo nervu sistēmu nomierinoša darbība. Arī B vitamīns kalpo kā nomierinošs līdzeklis, taču var pieturēties arī pie graudaugu produktiem un zaļajiem lapu dārzeņiem, kuri satur šo vitamīnu.
Ingvers palīdz cīņā ar "jūras slimību" – daudzas aviokompānijas lidojuma laikā piedāvā Austrumu virtuves maltītes, kuru sastāvā šī unikālā sakne bieži lietota kā piedeva.
Arī dehidrācija jeb organisma attūdeņošanās var radīt nepatīkamas sajūtas – galvassāpes, nervozitāti un pat reiboņus. Tādēļ neaizmirstiet arī par ūdens uzņemšanu – kaut vai sulas vai cita negāzēta dzēriena veidā.
Ēdienkarte pirms lidojuma:
Brokastis: pilngraudu grauzdiņi, banāns, dažādas sēklas.
Launags: vārīti kartupeļi ar seleriju.
Pusdienas: zivs ar kurkuma mērci, sīpoliem un ananāsu gabaliņiem.
Dzēriens: ūdens, sula, negāzēta limonāde.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.