Cik ilgi drīkst turēt un lietot Lieldienu olas?

Latvijā tiek sagādātas, vārītas un krāsotas Lieldienu olas, taču cik ilgi drīkst turēt un lietot Lieldienu olas. Olām vajadzētu būt svaigām, nonākot uz galda, lai pasargātu mūs no inficēšanās ar salmonellām un baktērijām. Veikalos tirgotām olām ir uzspiests olu izdēšanas datums un vēsumā tās drīkst glabāt līdz 28 dienām pēc izdēšanas.

Tests ar glāzi ūdens palīdz noteikt olas svaigumu. Svaiga ola noslīkst glāzē ar ūdeni un paliek guļam sāniski pašā glāzes apakšā, bet dažas dienas veca ola mazliet paceļ smailo virsmas daļu uz augšu. Ja ola turas gandrīz vertikāli glāzei pa vidu, tā ir aptuveni 14 līdz 21 dienu veca un to vajadzētu drīzumā apēst un ja ola peld, pacēlusi smailo galu virs ūdens, tā ir tieši divus mēnešus veca un vairs nav ieteicama ēšanai.

Cik ilgi drīkst turēt cieti novārītas olas?

Svarīgi, lai cieti novārītu Lieldienu olu čaula ir vesela, jo pretējā gadījumā to jātur ledusskapī un jāapēd dažu dienu laikā. Istabas temperatūrā cieti novārīta ola, kura pēc novārīšanas nav atdzesēta aukstā ūdenī, var tikt uzglabāta līdz 2 nedēļām, bet ledusskapī līdz 4 nedēļām. Veikalos novārītās un nokrāsotās olas var turēt vēl ilgāk, jo tās ir nolakotas ar speciālu laku.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.11.2025 - 14.11.2025 Spāņu garīgā mūzika Bauskas pils velvēs Bauskas TIC
Bauskas pils muzejs aicina uz mediatīvu garīgās mūzikas koncertu sveču gaismā pils velvēs. | Skatīt vairāk
Latvija
I.Lancmaņa izstāde "Bībeles stāsti" Rēzeknes pilsētas TIC
Bībeles stāsti: Mīlestība un līdzcietība glezniecībā" | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60082817sec.