Pasaulē sašutums par IT problēmu radītiem traucējumiem – ko varam no tā mācīties Latvijā?

Pasaulē sašutums par IT problēmu radītiem traucējumiem – ko varam no tā mācīties Latvijā?

2024. gada 19. jūlijā visa pasaule ir sašutusi un izbijusies par negaidītajiem darbības traucējumiem vairākās jomās. Proti, uzņēmumus, tostarp bankas, aviokompānijas, vilcienu uzņēmumus, telekomunikāciju uzņēmumus, TV un radio raidorganizācijas un lielveikalus, ir skāris masveida globāls IT pārrāvums. Lielāko ASV aviokompāniju darbība, tostarp American Airlines, Delta Airlines un United Airlines, ir apturēta, savukārt Vācijas, Amsterdamas un Spānijas lidostas arī ziņo par problēmām. Pasaules mediji ziņo, ka kāds kiberdrošības uzņēmums “Crowdstrike” ir paziņojis, ka vainojams ir tā “satura atjauninājums”, kas attiecas tieši uz “Windows” ierīcēm.

“Kopumā šādu tīkla pārtraukumu skaits palielinās visā pasaulē, jo pieaug tiešsaistes lietotāju skaits un datu plūsma. Latvijas uzņēmumus, visticamāk, šodienas atgadījums nav ietekmējis, taču ļoti iespējams, ka to ir pieredzējuši atsevišķi Latvijas iedzīvotāji, kuri atrodas vai ceļo tajās valstīs, kurās uzņēmumi ir cietuši no darbības traucējumiem. Tas, ko cilvēki šādos gadījumos pieredz, ir tā saucamais Nāves zilais ekrāns (Blue Screen of Death), kas ir kritisku kļūdu ekrāns, ko parāda “Microsoft Windows” un “ReactOS” operētājsistēmas un kas norāda uz sistēmas avāriju, kurā operētājsistēma sasniedz kritisku stāvokli, kad tā vairs nevar droši darboties. Šodien pēc zilā nāves ekrāna parādīšanās daudzi cilvēki ātri vien sāka aizdomāties par kiberuzbrukumu vai saskatīja līdzību ar “Netflix” filmu “Leave the World Behind”, taču tas bieži vien var radīt vēl lielāku apjukumu un paniku, kā tas bija novērojams sociālajos medijos,” stāsta starptautiskā IT drošības uzņēmuma “ESET Latvia” tehnoloģiju konsultants Edvīns Savvins.

Kā iesaka Edvīns Savvins, uzņēmumiem ir jātestē sava infrastruktūra un jāizstrādā vairāki drošības pasākumi. Bieži vien šādas krīzes atgadās tieši lielajiem uzņēmumiem, kuri ļoti paļaujas uz savu ieviesto IT sistēmu, taču par maz pievērš uzmanību kiberdrošības plānam un tā pārbaudīšanai “dzīvē”. Kā tas bieži vien ir, bez reāla tīkla testēšanas vienkārši nav iespējams simulēt problēmas apjomu un apmēru drošā vidē.

“Neērtības, ko radīja tiešsaistes piekļuves pakalpojumu zudums miljoniem cilvēku, kalpo kā atgādinājums par mūsu ikdienas dzīves un uzņēmējdarbības atkarību no tādām lielajām tehnoloģijām kādas piedāvā “Microsoft”. Šis negadījums ir kārtējais apliecinājums, ka sistēmu un tīklu modernizācijā un uzturēšanā var netīšām tikt pieļautas nelielas kļūdas, kurām var būt plaša mēroga sekas, kā to šodien piedzīvoja “Crowdstrike” klienti. Vēl viens šī incidenta aspekts ir saistīts ar “daudzveidību” liela mēroga IT infrastruktūras izmantošanā. Proti, tas attiecas uz tādām kritiski svarīgām sistēmām kā operētājsistēmas (OS), kiberdrošības produkti u.c. Varējām novērot dzīvē domino efektu, kad maza kļūda aiz sevis var izraisīt globāla mēroga darbības zudumus ar turpmāku ķēdes reakciju,” saka “ESET Latvia” tehnoloģiju konsultants.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.07.2024 - 20.07.2024 DISKO NAKTS | Radi Tukku Magi pagalmā Tukuma TIC
Svētku lielās dejas plānojas TUKKU MAGI pagalmā Tukumā 20.jūlijā no pulksten 22:00! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.07.2024 - 23.07.2024 Atpūties aktīvi Zemgalē  Zemgales Tūrisma asociācija
Idejas aktīvās apūtas brīvdienām Zemgalē! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.07.2024 - 21.07.2024 SHIPSEA Jaunmoku pils Dārza svētkos Tukuma TIC
21. jūlijā Jaunmoku pilī notiks viens no gada gaidītākajiem notikumiem – Dārza svētki. | Skatīt vairāk
KANDAVAS GAISA BALONU FESTIVĀLS 2024 Tukuma TIC
Kandavas gaisa balonu festivāls būs no 9.līdz 11.augustam. Precīzāka svētku programma vēl sekos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.03509617sec.