Viltus piedāvājumi, kabatzagļi un bankas karšu datu zādzības – kā pasargāt savu naudu ceļojuma laikā?

Viltus piedāvājumi, kabatzagļi un bankas karšu datu zādzības – kā pasargāt savu naudu ceļojuma laikā?

Vieni ceļo vasarā, bet citi gaida vēsāku laiku, lai īstenotu gada laikā nobriedušos ceļojumu plānus. Tomēr visos gadalaikos un ceļojumos ir būtiski pievērst uzmanību savu finanšu drošībai. Kā parūpēties par savas naudas drošību un neiekrist krāpnieku shēmās, skaidro bankas Citadele Karšu un norēķinu daļas vadītājs Andris Lazdiņš.

"Tūristiem ir lielāks risks kļūt par upuriem krāpniecībai, kas saistīta ar naudu, jo viņu uzmanība ir vērsta uz apkārtējās vides iepazīšanu. Tāpat ceļotāji var nesaprast vietējo valodu un paražas, līdz ar to nezināt, kā reaģēt bīstamā situācijā," stāsta Andris Lazdiņš. Tomēr viņš norāda, ka daži pavisam vienkārši piesardzības pasākumi var pasargāt no nepatīkamām situācijām.

Neiekrītiet lētu piedāvājumu vilinājumā

Risks tikt apkrāptiem sākas jau pirms ceļojuma: krāpnieki izmanto tūristu vēlmi atrast ļoti lētus ceļojumu piedāvājumus, dzīvokļus, īres auto, tāpēc izveido viltus piedāvājumus par aizdomīgi zemām cenām. Plānojot ceļojumu, eksperts iesaka izmantot pārbaudāmas rezervēšanas vietnes un viesnīcu mājaslapas. Tomēr arī saziņā ar labi zināmiem pakalpojumu sniedzējiem ir jābūt piesardzīgiem. Diemžēl pēdējā laikā novēroti aizvien biežāki gadījumi, kad tiek uzlauzts klienta profils naktsmītņu rezervēšanas platformā Booking.com, un platformas vārdā tiek sūtītas ziņas par it kā apmaksas problēmām konkrētai rezervācijai. Klients tiek lūgts vēlreiz ievadīt bankas kartes datus nu jau krāpnieciskā saitē. Līdz ar to, ja rodas šaubas, labāk pirms datu ievadīšanas sazināties ar Booking.com atbalsta centru. Svarīgi – to var izdarīt arī latviešu valodā.

Tāpat ieteicams izvairīties no tādu piedāvājumu pirkšanas, kas ir vai nu "pārāk labi, lai būtu patiesība", vai arī mudina jūs rīkoties nekavējoties. Ir arī vērts tiešsaistē pameklēt citu tūristu atsauksmes par pakalpojuma sniedzēju vai naktsmītnes izīrētāju. Ja kāds klients jau ir dalījies savā pieredzē par krāpšanu, noteikti nevajadzētu izvēlēties šādu pakalpojumu sniedzēju.

Pievērsiet uzmanību gan bankas kartes, gan skaidras naudas drošībai

Īpaša uzmanība ceļojuma laikā jāpievērš bankas kartes drošībai, jo krāpnieki var izmantot dažādus veidus, lai iegūtu jūsu kartes datus. Pirms konkrētā naudas izmaksas bankomāta izmantošanas tas jāaplūko, lai nodrošinātos, ka kartes magnētiskais celiņš netiktu nolasīts ar nelegālo datu nolasīšanas ierīci – skimmeri. Pārliecinieties, vai pie bankomāta nav redzami kādi papildu datu nolasītāji vai izvietotas ārējās kameras. Labāk būtu ņemt naudu no bankomātiem, kuri ir plaši apmeklētās vietās – tur šāda varbūtība būs daudz mazāka.

Tāpat vajadzētu pievērst uzmanību visiem paziņojumiem, kas redzami bankomāta ekrānā, piemēram, vai attiecīgajā bankomātā tiks iekasēta komisijas maksa no tā apkalpotāja puses.

Lai mazinātu riskus, ceļojumos ir vērts ņemt līdzi arī skaidru naudu. Ja gadās, ka bankas karte tiek nozaudēta vai nozagta, jums joprojām ir iespēja apmaksāt savus izdevumus. Ieteicams ņemt līdzi tikai tik daudz skaidras naudas, cik reāli varētu iztērēt dienas laikā un pārējo atstāt drošā vietā bagāžā vai viesnīcas seifā.

Ko darīt, ja tomēr gadījies iekrist  krāpnieku lamatās?

Ja jums ir aizdomas, ka esat  kļuvis par krāpnieku upuri, svarīgākais ir nekrist panikā. Lai gan šādā brīdī tas nav viegli, ir būtiski saglabāt mieru un izvērtēt situāciju. Par notikušo noteikti ir jāziņo vietējai policijai. Ja krāpšana saistīta ar maksājumu karti vai kontu, noteikti jāsazinās ar savu banku. "Jo ātrāk šādā situācijā rīkosieties, jo labāk. Bankā Citadele karti var ātri bloķēt gan mobilajā lietotnē, gan arī zvanot uz klientu apkalpošanas dienestu," atgādina eksperts.

Vietējai policijai jāziņo arī, ja ceļojuma laikā ir pazudusi, nozagta vai sabojāta jūsu pase vai personas apliecība (eID). Ja jums nav derīga dokumenta, lai atgrieztos Latvijā, ir jāsazinās ar Latvijas pārstāvniecību vai goda konsulātu attiecīgajā ārvalstī, kur tiks izsniegta atgriešanās apliecība. Pārstāvniecība jāinformē arī, ja pazudis vai nozagts tikai viens no personu apliecinošiem dokumentiem, piemēram, tikai pase. Atgriežoties Latvijā, izsniegtā atgriešanās apliecība nekavējoties jānodod Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei.

Kā sevi pasargāt vēl pirms brauciena?

Lai izvairītos no nepatīkamiem brīžiem ceļojuma laikā, ir vērts izmantot ceļojumu apdrošināšanu, kā arī saglabāt sev pieejamā vietā šīs apdrošināšanas noteikumus un kontaktinformāciju, kas kritiskā brīdī ietaupīs laiku. Vēlams arī izmantot atsevišķu norēķinu karti un atvērt kontu, ko izmantot tikai ceļojumos. Šajā kartē ieteicams glabāt mazāku naudas summu un uzlikt mazākus limitus.

Tāpat ir noderīgi izpētīt bankas mobilās lietotnes piedāvātās iespējas. Tur, piemēram, var iestatīt iespēju saņemt paziņojumus par to, kad ar karti veikts maksājums vai izņemta nauda no bankomāta. Lietotnē var atzīmēt, kādus maksājumus atļaut vai aizliegt internetā, bloķēt karti utt. Piemēram, banka Citadele sazinās ar klientu, līdzko pamana aizdomīgas darbības ar karti. Bieži vien paši klienti, dodoties ceļojumā, informē banku par kartes izmantošanu konkrētā valstī. Šādā veidā tiek novērsts risks, kad konta ierobežojumu dēļ klients nevar veikt norēķinus. Vēlams jau pirms brauciena pierakstīt kontaktus, kas vajadzības gadījumā ļaus ātri sazināties ar finanšu iestādi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Māju kafejnīcu dienas Jaunmoku pilī Jaunmoku pils
Garšu baudījums un kopā būšana Jaunmoku pils kompleksā, baudot trīs kārtu maltīti – pils terasē vai ozolu paēnā 14. un 15. septembrī! | Skatīt vairāk
no 35.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.08.2024 - 06.09.2024 Prestižākais kūrorts Ēģiptē Atlantic Travel
RIXOS SHARM EL SHEIKH 5*(Adults only) ✈️Lidojumi no 19.10.24 - līdz 13.04.25 | Skatīt vairāk
no 1135 EUR
MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.09.2024 - 06.09.2024 Kino vakars: "Straume" Valmieras novada Tūrisma pārvalde
5.septembrī 19.30 Valmiermuižas alus viesistabā aicinām skatīties filmu "Straume", pēc kuras klātienē būs iespēja satikt filmas režisoru un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.34210014sec.