Autors: Anna Osetrova
Avots: 5colours.ru
Ir atnācis rudens – pēdējais laiks piknika rīkošanai svaigā gaisā, kamēr atļauj neticami silts un patīkams laiks!
Taču, lai pikniks izdotos, nepieciešams visu laicīgi pārdomāt. Tikai no Jūsu fantāzijas un apdomības ir atkarīgs vai pikniks kļūs par noderīgu un priecīgu pasākumu.
Kādus produktus vislabāk ņem līdzi? Kā pareizi organizēt ēdināšanu mežā, pļavā vai pie upes? Kā pārvērst pikniku svinīgā ceremonijā?
Laicīgi sastādiet sarakstu, ko ņemsiet līdzi, savādāk varat palikt bez svarīgākām mantām. Noteikti neaizmirstiet paņemt: vienreizējās lietošanas galdautu, papīra un mitrās salvetes, plastmasas traukus un burku attaisāmo, paplāti un virtuves dēlīti, garšvielas, iesmus, lietussargu, atkritumu maisus un līdzekli pret odiem.
|
|
Piknikiem vai pārgājieniem parasti izvēlas tādus produktus, kuri īpaši nav jāapstrādā. Vislabāk ir izvēlēties dažāda veida dārzeņus, augļus, riekstus un, protams, gaļu, kuru var pagatavot uz uguns. Produktus ievietojiet polietilēna maisiņos vai speciālajos plastmasas konteinieros, lai pasargātu no kukaiņiem. Augļus un dārzeņus labāk ņem līdzi jau iepriekš nomazgātus.
Dārziņi:
1. Gurķiem, tomātiem, redīsiem un dažādiem zaļumiem ir jābūt sagrieztiem mājās.
2. Svaigos tomātus, baklažānus, kartupeļus un kabačus var pagatavot uz grils – būs ļoti garšīgi!
3. Meža sēņu pagatavošana aizņem ļoti daudz laika, tāpēc no mājām var paņem šampinjonus.
Augļi un ogas:
1. Tāpat kā dārzeņiem arī augļiem un ogām ir jābūt nomazgātiem mājās.
2. Mājās pagatavojiet augļu pīrāgu – tas lieliski derēs desertam!
|
Neaizmirstiet par maizi! Tas ir vērtīgs produkts, kas lieliski papildina ar cilvēka organismam nepieciešamām vielām gan dārzeņus, gan arī dzīvnieku izcelsmes produktus.
|
Ja Jūs ņemat līdzi piena produktus, piemēram, sieru, jogurtus u.c., neaizmirstiet, ka tie ir jāuzglabā ledusskapī. Ja Jums nav tā saucamais “ceļa ledusskapis”, produktiem jābūt iepakotiem hermētiskā pakā.
Šašliks
No sulīgas cūkas un putnu gaļas, zivs var pagatavot lielisku šašliku!
|
Gaļas gatavošanai uz uguns ir dažādi paņēmieni. Bieži iesmu vietā tiek izmantots režģis, kurā vienlaicīgi var cept dažāda veida gaļu (cīsiņus, vistas gaļu u.c.). Gaļu ne vienmēr marinē, dažreiz to pasniedz ar garšvielām, zaļumiem un tomātu mērci.
|
Šasliks ir garšīgs un veselīgs ar citronu, koncentrēto granātu sulu, un žāvētām bārbeļu ogām. Šie produkti bagātina gaļu ar C vitamīnu, organiskām skābēm, kas veicina dzelzs un citu vielu labāku iesūkšanos organismā.
Dzērienam, īpaši siltā laikā, izmantojiet naturālo minerālūdeni vai mākslīgi mineralizēto ūdeni, sulas vai avota ūdeni iepakojumā. Saldos gāzētos dzērienus labāk neņemt, jo tie slikti veldzē slāpes un palielina cukura patērēšanu. Neriskējiet dzert ūdeni no upes vai šaubīgiem avotiem, labāk paņemiet no mājām.
Taču pats galvenais, lai atpūta izdotos, ir ne tikai racionāli ēst, bet arī vairāk kustēties. Kustība palielina skābekļa patērēšanu un kaloriju patēriņu. Mēģiniet atgriezties bērnībā – paspēlējiet volejbolu, badmintonu un Jūsu pikniks noteikti izdosies!
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.