Pirmā palīdzība pie nelielām brūcēm un sasitumiem – skaidro farmaceits

Pirmā palīdzība pie nelielām brūcēm un sasitumiem – skaidro farmaceits

Vasara ir rosīgākais gadalaiks, kad mēdzam būt aktīvāki un vairāk laika pavadīt ārā, tādēļ ir neizbēgami saskarties ar nelielām brūcītēm, nobrāzumiem, skrāpējumiem un tulznām. Kā palīdzēt sev vai citiem, ja gadās iegūt nelielas brūces vai sasitumus, un ko šādā situācijā labāk nedarīt, stāsta BENU Aptiekas farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

Ikviens cenšas būt uzmanīgs un rūpēties gan par sevi, gan sev tuvajiem, bet ne vienmēr ir iespējams izvairīties no nobrāzumiem, sasitumiem vai apdegumiem. Ja savainojums ir neliels, to var ārstēt mājās, taču ir jāzina, kā pareizi ārstēt brūci, lai izvairītos no infekcijas un komplikācijām brūču dzīšanas laikā. Šiem nolūkiem ieteicams mājas aptieciņā glabāt hemostatiskus, dezinficējošus un žāvējošus līdzekļus, brūču dzīšanas ziedes un pārsējus, stāsta farmaceits K. Čerjomuhins. Nav vienota algoritma dažāda veida savainojumu novēršanai, bet pirmā palīdzība nobrāzumiem sākas ar skartās ādas tīrīšanu un dezinfekciju, bet, ja ir spēcīga asiņošana, tā ir steidzami jāapstādina. Atcerieties – nopietnu traumu gadījumā steidzami jāsniedz pirmā palīdzība sev vai citam cilvēkam, kā arī jāvēršas pēc palīdzības pie mediķiem.

Virspusējas brūces

Ja gadās iegūt virspusēju brūci, piemēram, nobrāzumu, jāatceras, ka sākumā ir jānotīra skartā ādā ar sterilu materiālu, kas samērcēts antiseptiskā šķīdumā. Pēc tīrīšanas uz brūces malām uzklāj joda šķīdumu, taču to nevajadzētu uzklāt uz visas nobrāzuma virsmas, lai neapdedzinātu ādu. Nākamais solis ir dzīšanu veicinošas ziedes uzklāšana, un, lai novērstu infekciju, brūcīte ir jāpārklāj ar sterilu pārsēju. Ja brūce ir mitra jeb sulojoša, ir nedaudz jāmaina brūces apkopšanas algoritms – šādai brūcei nav nepieciešams likt pārsēju, bet labāk atstāt to vaļā, jo kontakts ar skābekli paātrinās dzīšanu. Lai novērstu infekciju brūcē, biežāk uzklājiet antiseptiskus un žāvējošus līdzekļus.

Tulznu aprūpe

Ik pa laikam, īpaši vasarā, varam saskarties arī ar tulznām. Tās biežāk veidojas siltos laika apstākļos un ja tiek valkāti pēdai nepiemēroti, neērti apavi. Ja parādās tulzna, tās virsmu ieteicams apstrādāt ar antiseptisku šķīdumu un pārklāt ar plāksteri, kurā ir spilventiņš. Aptiekās ir pieejami arī gelveida jeb tā saucamie tulznu plāksteri, kuri kalpos kā otrā āda, jo ilgi turēsies uz ādas, kā arī dziedēs un atsāpinās tulznu.

Sasitumi, zilumi un apdegumi

Ja gadās sasisties un iegūt zilumu vai sasitumu, pirmais, ko būtu ieteicams darīt, ir atrast ko aukstu un 15–20 minūtes turēt uz sasituma vietas. Ja ir pieejama ledus komprese, tā jāietin dvielī, vai arī var izmantot aukstā ūdenī samitrinātu dvieli. Parasti ziluma vieta atveseļojas divu nedēļu laikā, bet, lai paātrinātu šo procesu, aptiekās ir pieejamas dažāda veida ziedes, kas mazinās sāpes, ka arī uzlabos asinsriti sasituma vietā, noņemot pietūkumu un veicinot dzīšanas procesus.

Savukārt, ja, saskarē ar uguni vai karstu priekšmetu, vai šķidrumu ir sanācis apdedzināties, ir ātri jānovērš kontakts ar karstuma avotu, jāatdzesē apdedzinātā āda ar vēsu tekošu ūdeni un pēc tam jālieto brūču dziedinošs līdzeklis, kas paredzēts apdegumu gadījumiem. 1. un 2. pakāpes apdegumiem var palīdzēt mājas ārstēšana, bet, ja to laukums ir lielāks par plaukstu un apdeguma virsma kļuvusi balta, tad noteikti jāvēršas pēc mediķu palīdzības, jo šāds apdegums jāārstē ārstniecības iestādēs, uzsver farmaceits K. Čerjomuhins.

Biežākās kļūdas brūču apkopē

Apkopjot brūces, it īpaši nezinot, kā to pareizi darīt, var gadīties kļūdas, kuras var ietekmēt brūču dzīšanas procesu. Jāatceras, ka ir jāārstē tikai brūču malas un brūcei virsū nevar likt spirtu, jodu, briljantzaļo šķīdumu un citus spēcīgus līdzekļus, kuri varētu apdedzināt audus, kā rezultātā nelielas brūces vietā varētu parādīties izteikta rēta, skaidro farmaceits.

Ūdeņraža peroksīds ir ļoti populārs un bieži sastopams mājas aptieciņās, tomēr der zināt, ka mūsdienu farmakoloģijā jau pieejami citi, efektīvāki līdzekļi brūču dezinfekcijai. Tomēr, ja lietojat ūdeņraža pārskābi, atcerieties, ka tā saglabā savas īpašības tikai dažas dienas pēc atvēršanas un laika gaitā zaudē savu dezinficējošo iedarbību. Ūdeņraža peroksīds var palīdzēt iztīrīt nelielu brūcīti, bet nav ieteicams dziļu vai plašu brūču dezinfekcijai, jo var būt kairinošs.

Farmaceits iesaka brūču dezinfekcijai izvēlēties, piemēram, līdzekļus ar hlorheksidīnu, kas ir aktīvs pret lielāko daļu baktēriju un ir piemērots regulārai brūču ārstēšanai. Šīs vielas iedarbība ir nespecifiska, kas ļauj to izmantot pret lielāko daļu zināmo baktēriju, turklāt tam ir vēl viens lielais pluss – ilgāks efekts, kas saglabājas līdz pat četrām stundām! Tāpēc to lieto arī medicīnisko instrumentu un darba virsmu apstrādei. Tāpat ir pieejami arī līdzekļi ar citu sastāvu, kas paredzēti brūču dezinfekcijai un to efektīvi veic nekaitinošā veidā. Jums piemērotāko līdzekli palīdzēs izvēlēties farmaceits.

Atcerieties, ka pirmās palīdzības komplektā noderēs abi vielu veidi – ūdeņraža peroksīds, kas rūpīgi iztīrīs brūci, izvadot no tās baktērijas un netīrumus, bet turpmākajai apstrādei noderēs, piemēram, hlorheksidīnu saturošs vai cits dezinfekcijas līdzeklis, kas nodrošinās drošu un ilgstošu aizsardzību pret jaunām infekcijām.

Papildu ieteikumi

Lai brūce ātrāk sadzītu, ir svarīgi ne vien lietot atbilstošus līdzekļus, bet arī ievērot vispārējus dzīšanu veicinošus ieteikumus, stāsta K. Čerjomuhins:

•    nevajadzētu aiztikt bojāto vietu ar netīrām rokām, un nedrīkst burzīt brūci, lai neiegūtu papildu infekciju;

•    brūces vieta ir regulāri jāapstrādā un jāpārsien;

•    jāmēģina iekļaut savā ēdienkartē vairāk veselīgu uzturvielu, īpaši brūces dzīšanas laikā, piemēram, produktus, kas bagāti ar olbaltumvielām, vitamīniem un mikroelementiem;

•    jādzer pietiekami daudz ūdens, jo ādas mitrināšana veicinās jaunu audu veidošanos un palīdzēs novērst raupju kreveļu veidošanos;

•    jāatsakās no smēķēšanas un alkohola lietošanas.

Esiet vērīgi un uzmanīgi, baudot vasaras aktivitātes!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.07.2024 - 02.08.2024 Richard Zalai AKUSTIKĀ Valmieras novada Tūrisma pārvalde
1.augustā pl.19.00 AKUSTIKA ielūdz uz improvizāciju ambient un downtempo skanējumā kopā ar Richard Zalai mūziķi no Ungārijas! | Skatīt vairāk
15 EUR
Mājas kafejnīcu dienas Veclaicenē 2024 Alūksnes TIC
Ļauj sev baudīt mieru, harmoniju, svaigu gaisu un malēniešu Pierobežas garšas Veclaicenē - 24.augustā | Skatīt vairāk
no 1.00 EUR
Jaunais kruīza maršruts ar MSC Estravel Latvia
MSC Splendida /9 naktis/ 29.10., 07.11. un 16.11.2024. // izbraukšana no Bari, Triestes un Stambulas | Skatīt vairāk
no 947 EUR
Seniora veselībai Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Aicinām seniorus atrast laiku, lai parūpētos par savu veselību, atjaunotu spēkus un enerģiju medicīniskā personāla uzraudzībā. Gaidīsim Jūs KRC | Skatīt vairāk
no 504 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.87396789sec.