Ekstrēms ne vienmēr ir bīstams: kas jāņem vērā, pirms kāpt uz skrituļdēļa?

Ekstrēms ne vienmēr ir bīstams: kas jāņem vērā, pirms kāpt uz skrituļdēļa?

Ekstrēmie sporta veidi kļūst arvien populārāki – ja kādreiz tie bija ielu kultūras daļa, tad tagad daži no tiem jau iekļauti olimpiskajās spēlēs un aizrauj arvien vairāk cilvēku. Skeitbordists, alternatīvo un ekstrēmo sporta veidu centra The Spot pārstāvis Artūrs Bogdanovičs stāsta, kas jāņem vērā, sākot nodarboties ar kādu no ekstrēmajiem sporta veidiem, un kā parūpēties par drošību. Šie ieteikumi noderēs gan vecākiem, kuru bērni vēlas izmēģināt spēkus šādos sporta veidos, gan arī pieaugušajiem, kam dzīvē gribas mazliet vairāk adrenalīna.

Latvijas daudzpusīgais klimats ir laba priekšrocība dažādu ekstrēmo sporta veidu attīstībai – pie mums ir populāri gan sporta veidi ar dažādiem braucamajiem (skeitbords, BMX, skrituļslidošana u.c.), ūdens sporta veidi (sērfošana, kaitbords u.c.) un arī ziemas sporta veidi (snovbords, slēpošana u.c.). Artūrs Bogdanovičs stāsta, ka šie ir starp populārākajiem ekstrēmajiem sporta veidiem Latvijā, taču vienmēr ir iespēja ieviest arī ko jaunu. Piemēram, salīdzinoši nesen daudzi sāka aizrauties ar ekstrēmajiem skrejriteņiem jeb triku skūteriem. Šo braucamrīku “bums” bija pirms pāris gadiem, kad skeitparki bija pārpildīti ar skrejriteņu braucējiem, īpaši jaunākiem bērniem, bet nu jau šis sporta veids ir integrējies ekstrēmo sportu komūnā, un Latvijā ir arī talantīgi braucēji, kas sacenšas starptautiskā līmenī.

“Lai sāktu nodarboties ar kādu no ekstrēmajiem sporta veidiem, nav nepieciešamas priekšzināšanas. Arī talants atklājas un attīstās procesā. Taču noteikti vieglāk būs tiem, kam ir laba līdzsvara izjūta un kustīgs ķermenis. Galvenais ir vēlme iepazīt jaunu pasauli, pārvarēt bailes un pārbaudīt savu neatlaidību, jo šādu sporta veidu apgūšana prasa daudz laika,” saka A. Bogdanovičs.

Iesākumam – kvalitatīvs, bet ne obligāti profesionāls braucamais

Vēl bez vēlmes un aizrautības būs nepieciešams arī inventārs. “Pirmajam braucamajam nav jābūt profesionālam, taču vēlams, lai tas būtu kaut cik kvalitatīvs un tā ražotājs būtu specializējies konkrētajā sfērā vai sporta veidā,” iesaka A. Bogdanovičs. Lai nebūtu jātērē daudz naudas par jaunu braucamo, iesākumā var arī iegādāties laba zīmola lietotu braucamo. Kad būs apgūti pamati un gūta pārliecība, ka izvēlētais sporta veids ir īstais, ar ko nodarboties, tad var domāt par labāku braucamo.   

Bez ķiveres nav drošības

Kā jebkurā citā sporta veidā, arī ekstrēmajos sporta veidos var gūt traumas, jo trenējoties nav iespējams izvairīties no kritieniem. Katram sporta veidam riska līmenis ir atšķirīgs. Biežākās traumas ir sastiepumi un mežģījumi, gadās arī lūzumi. “Bīstamākās noteikti ir galvas traumas, tāpēc visiem braucējiem ieteicams vilkt ķiveri, bet līdz 18 gadu vecumam tas pat būtu obligāti. Var izmantot arī citus aizsardzības līdzekļus, piemēram, ceļu vai elkoņu sargus, taču tie vairāk pasargās no nobrāzumiem, nevis no traumām,” saka sportists. “Lai traumu gadījumā nebūtu jāšķiras no lielas summas ārstēšanai, ieteicams apdrošināties. Piemēram, mūsu draugi Balcia piedāvā Extreme apdrošināšanu, kas sedz aktīvās atpūtas laikā, tostarp ekstrēmajos sporta veidos, gūto traumu ārstēšanu.”

Nepadoties pēc pirmā kritiena

Lai būtu vieglāk uzsākt ko jaunu, ieteicams to darīt kopā ar draugu vai pievienoties kādam, kas jau aizraujas ar šo vai līdzvērtīgu sporta veidu – tad var viens otru atbalstīt un iedvesmoties, un arī neliela sāncensība var būt labs dzinējspēks. “Cilvēkiem bieži vien ir bail uzsākt savas ekstrēmās gaitas skeitparkos, jo šķiet, ka jauniņie tur nav aicināti. Bet ir tieši pretēji – lielākā daļa pieredzējušo braucēju ir ļoti atvērti un izpalīdzīgi un tikai priecāsies redzēt kādu potenciālu jauno talantu. Ir jāiet un jāizrāda interese, bet jāievēro arī skeitparka etiķete un jāgrib mācīties,” saka A. Bogdanovičs.

Viņš arī uzsver, ka ekstrēmie sporta veidi pieprasa daudz laika un pacietības, tāpēc nevajadzētu padoties pēc pirmā kritiena: “Jā, kritieni būs, bet nevajag spert pirmos soļus ar domu, ka būs kritiens. Svarīgāk ir spēt pēc pirmā kritiena piecelties un pamēģināt vēlreiz, kā arī koncentrēties uz gandarījumu par pirmajām veiksmēm.”

Apmācības treneru vadībā

Iesākumā noderīgi var būt arī treniņi pie profesionāļiem, kas izstāstīs un parādīs pamatlietas, palabos kļūdas un izskaidros trikus. Piemēram, The Spot piedāvā dažādu ekstrēmo sporta veidu skoliņas gan pieaugušajiem, gan bērniem ar nodarbībām 2-3 reizes nedēļā, kuras notiek iekštelpās, līdz ar to tās var apmeklēt jebkādos laikapstākļos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.09.2024 - 16.09.2024 Atklāj komandas potenciālu Neredzamā Pasaule
Atklāj komandas potenciālu ar pasākumiem tumsā! Izaicini komandu nestandarta situācijās, stiprinot uzticību, sadarbību un radošo domāšanu. | Skatīt vairāk
Latvija 21 EUR
Gadatirgus Jaunpilī.  Tukuma TIC
aunpils pils laukums skanēs 29.septembrī, kad kā ierasts notiks krāšņs un jestrs rudens MIĶEĻDIENAS GADATIRGUS. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.09.2024 - 15.09.2024 VĀCIETIS. ZIEDONIS. JAKOVĻEVS  Tukuma TIC
15.septembrī pulksten 16:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izskanēs īpaša programma - "VĀCIETIS. ZIEDONIS. JAKOVĻEVS". | Skatīt vairāk
Liepājas skaņas Rundāles pilī 28.septembrī Bauskas TIC
Liepājas Simfoniskā orķestra metāla pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu ansamblis diriģenta Gunta Kuzmas vadībā atskaņos Viļņa Šmīdberga | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.66483498sec.