Aptauja: Latvijas iedzīvotāji ziemai visbiežāk veido ogu krājumus

Aptauja: Latvijas iedzīvotāji ziemai visbiežāk veido ogu krājumus

Kaut arī Latvija var lepoties ar sēņošanas lielvalsts godu un teju katrā mājsaimniecībā atradīsies pa kaislīgam sēņotājam, visvairāk iedzīvotāju – 45% – no sezonālajiem pārtikas produktiem ziemai veido ogu krājumus, liecina lielveikalu tīkla Rimi un Norstat veiktā aptauja.* Sēnes ierindojas vien topa 4. vietā; īpaši populāras tās ir Vidzemē, kur gulst 52% iedzīvotāju pagrabos un ledusskapjos, tikai nedaudz atpaliekot no ogām.

Ogas ir nepārspēts ziemas krājumu produkts vairumā Latvijas – Rīgā, Pierīgā, Kurzemē un Vidzemē, savukārt zemgalieši un latgalieši dod priekšroku dārzeņu sagatavošanai aukstajiem mēnešiem. Dārzeņi un zaļumi arī kopumā dala 2. un 3. vietu – ziemai tos krāj 37% Latvijas iedzīvotāju. Savukārt sēņu krājumi tiek veidoti 35% mājsaimniecību.

Iespējams, lielā ogu un dārzeņu popularitāte saistīta ar iedzīvotāju paradumiem produktu sagādē: visvairāk – 33% – norāda, ka produktus pērk lielveikalā, t. sk. Rimi, kur ogas un dārzeņi jau tradicionāli ir viens no pieprasītākajiem produktiem svaigo produktu sortimentā, savukārt 29% izaudzē pašu dārzā.

Sēņošana vispopulārākā ir senioru vidū – 44% aptaujāto vecumā virs 60 gadiem norāda, ka ziemai veidos tieši sēņu krājumus. Jo gados jaunāki respondenti, jo mazāka piekrišana marinētām, kaltētām, saldētām un citādi sagatavotām sēnēm, 18–29 gadu vecuma grupā sasniedzot vien 27% slieksni. Tāpat nav pārsteigums, ka visčaklākie sēņotāji ir lauku iedzīvotāji (42%); jo lielāka pilsēta, jo sēņošanas piekritēju mazāk, un Rīgā tādu ir vien 30%.

“Mūsdienās, kad pārtikas veikalu sortiments ir plašs un teju visu cauru gadu iespējams iegādāties ne tikai dažādos veidos pagatavotus, bet ar svaigus un kvalitatīvus produktus, piemēram, augļus un dārzeņus, neizbrīna fakts, ka daudzi Rimi pircēji izvēlas sev ērtāko veidu – iegādāties gatavu, nevis gatavot pašiem. Rimi ar prieku nodrošina katrai gaumei nepieciešamo produktu klāstu un ir blakus saviem pircējiem jebkurā dzīves situācijā un gadalaikā. Taču, kā zinām no pieredzes, nekas nevar līdzināties pašu audzētiem, ar mīlestību lolotiem vai gatavotiem gardumiem, kas drēgnajos rudens un ziemas mēnešos ne tikai atgādina par vasaru, bet arī sniedz noteiktu vitamīnu devu. Prieks, ka varam piedalīties mūsu pircēju ziemas krājumu veidošanā, konservēšanas priekus padarot iespējamus arī tajās mājsaimniecībās, kam sava dārza nav,” saka Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite.

Kā rāda aptauja, ziemai Latvijas iedzīvotāji gatavos arī sakņaugu (28%), augļu (16%) un pākšaugu (11%) krājumus, bet 28% atzīst, ka ziemai neko neglabā – biežāk vīrieši, cilvēki aktīvo darba gaitu vecumā un rīdzinieki.

* Aptauju veikusi kompānija Norstat 2024. gada augustā, aptaujājot 1010 Latvijas iedzīvotāju 18–74 gadu vecumā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.09.2024 - 15.09.2024 Izrāde AIZKAVĒJUSIES MĪLA Tukumā Tukuma TIC
15. septembrī pulksten 15:00 Tukuma pilsētas Kultūras nama mazajā zālē "Azote". | Skatīt vairāk
Latvija
Esi izbraucis ar Abavline?  Tukuma TIC
Zviedru Cepure ir atpūtas bāze gleznainajā Abavas senlejā. Abavline ir trosu nobrauciens 200 m garumā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.09.2024 - 15.09.2024 Mājas kafejnīcu dienas Tukuma pusē Tukuma TIC
Šogad no 14. līdz 15.septembrim viesmīlībā 6 vietējos galamērķos dalīsies un viesus cienās 30 saimnieki. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.09.2024 - 17.09.2024 Labākā klases ekskursija Kokneses pusē Aizkraukles novada TIC
Kur doties un ko darīt? Ielūkojies sagatavotajā apkopojumā un ieplāno aizraujošu ekskursiju Kokneses apkārtnē! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64319396sec.