Covid-19 atkal uzņēmis apgriezienus. Farmaceite iesaka vienkāršus paņēmienus, kā būt soli priekšā šim vīrusam

Covid-19 atkal uzņēmis apgriezienus. Farmaceite iesaka vienkāršus paņēmienus, kā būt soli priekšā šim vīrusam

Latvijā pieaug Covid-19 gadījumu skaits, un, lai gan pandēmijas smagākie brīži jau ir aiz muguras, jaunais vīrusa variants un mainīgā situācija prasa pielāgoties un pārskatīt veselības uzraudzības pieejas. Augustā "Euroaptieka" aptiekās Covid-19 ātro antigēna testu pārdošanas apjoms pieauga pat vairāk nekā par 200% salīdzinājumā ar jūliju, un jau šobrīd redzams, ka šī tendence turpinās un, visticamāk, septembra beigās testu pārdošanas apjoms būs jau dubultojies. Tas viennozīmīgi apliecina sabiedrības pieaugošās bažas par potenciālo saslimšanu ar Covid-19. Kā uzraudzīt savu veselību Covid-19 saslimšanas gadījumā, stāsta “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga.

“Ar jaunā Covid-19 simptomiem, kas ir ļoti līdzīgi saaukstēšanās simptomiem, arvien biežāk cilvēki vēršas aptiekās: iesnas, klepus, aizlikts deguns un paaugstināta ķermeņa temperatūra. Tāpēc ir ļoti svarīgi mājās veikt Covid-19 paštestus, lai pārliecinātos, vai neesat inficējies ar šo vīrusu. Laicīga testa veikšana palīdz savlaicīgi uzsākt izolāciju un pasargāt citus no inficēšanās. Tāpat ir būtiski laikus sagatavot mājas aptieciņu ar nepieciešamajiem medikamentiem, lai, ja parādās simptomi, nav jāapmeklē publiskas vietas. Ja tomēr esat inficējies ar vīrusu, mājās var veikt svarīgas veselības pārbaudes, piemēram, asinsspiediena un skābekļa līmeņa mērījumus, lai laikus pamanītu izmaiņas un novērstu nopietnākas saslimšanas risku,” atgādina “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga.

1.Kam ir jābūt mājas aptieciņā?

Covid-19 antigēna testi: Šie testi ir efektīvs veids, kā ātri noteikt vīrusa klātbūtni, īpaši ja ir simptomi vai bijis kontakts ar inficētu personu. Paštestu izmantošana mājās ir vienkārša – nepieciešams paņemt paraugu (piemēram, no deguna vai mutes), kas tiek analizēts ar komplektā iekļauto ierīci vai teststrēmelēm. Rezultāti parasti ir pieejami 15 – 30 minūšu laikā. “Euroaptieka” farmaceite atgādina, ka paštesti var sniegt ātru indikāciju, bet pozitīva rezultāta gadījumā jāveic apstiprinošs tests laboratorijā un jākonsultējas ar ārstu. Paštesti ir īpaši svarīgi, lai novērstu vīrusa izplatību un aizsargātu apkārtējos.

Termometrs: Temperatūras mērīšanai ir būtiska loma ķermeņa veselības stāvokļa uzraudzībai slimības laikā. Normāla ķermeņa temperatūra ir aptuveni 36,5 – 37°C. Paaugstināta temperatūra var liecināt par infekciju. Termometrus ar dzīvsudrabu aptiekās vairs nepārdod, bet ir pieejams plašs digitālo un infrasarkano termometru klāsts. Digitālo termometru lietot ir vienkārši: ierīce jānovieto padusē un jāgaida dažas sekundes, līdz tiek uzrādīts rezultāts. Infrasarkanie termometri jāizmanto ar pareizu režīmu (ķermeņa temperatūras, ēdiena, telpas, ūdens) un jānovieto 2 cm attālumā no ķermeņa, mērot 2 – 3 sekundes.

Temperatūru mazinošie līdzekļi: Ģimenes locekļu vecuma grupām ir nepieciešams izvēlēties atbilstošus temperatūru mazinošos līdzekļus. Mazākiem bērniem piemērotas būs “svecītes” vai sīrupi, kas satur paracetamolu vai ibuprofēnu. Pieaugušajiem šos līdzekļus var dot tablešu, kapsulu vai pulveru veidā.

Deguna aerosols: Izvēlieties deguna aerosolu, kas efektīvi mazina deguna un tā blakusdobumu aizlikumu, attīra deguna ejas un mitrina deguna gļotādu, lai atvieglotu elpošanu.

Līdzekļi pret kakla sāpēm un iekaisuma mazināšanai: Palīdz mazināt kakla iekaisumu un atvieglo siekalu rīšanu, runāšanu un ēšanu un pieejami dažādās formās – skalojamie līdzekļi, tabletes, dažādi spreji.

Tējas: Vīrusu infekciju gadījumā svarīgi uzņemt daudz šķidrumu, un tējas ir lielisks veids, kā to izdarīt, un mazināt simptomus. Liepziedu tēja palīdz samazināt kakla sāpes un iesnas, uzlabo imunitāti un veicina sviedrēšanu, kas palīdz atvēsināt ķermeni un veicināt toksīnu izvadīšanu. Upeņu un aveņu tējas arī var būt noderīgas, palīdzot atvieglot simptomus.

Imunitāti stiprinoši vitamīni: Vitamīni ir svarīgi gan ikdienā, gan slimības laikā. D vitamīns, C vitamīns, cinks un selēns ir īpaši nozīmīgi, lai stiprinātu imunitāti un veicinātu atveseļošanos. Šie vitamīni ir pieejami gan tablešu, gan pulvera veidā. Slimības laikā ieteicams vitamīnus lietot karsto dzērienu formā, lai nodrošinātu pietiekamu šķidruma uzņemšanu.

2.Veselības uzraudzība Covid-19 laikā hronisku slimību pacientiem

Covid-19 ir bīstamāks cilvēkiem ar hroniskām slimībām, jo tās vājina imūnsistēmu, padara organismu mazāk izturīgu pret infekcijām, un to ārstēšana ar medikamentiem var radīt papildu slogu. Viena no izplatītākajām hronisku slimību pazīmēm ir pastāvīgs nogurums, kuru slimības gadījumā var viegli sajaukt ar ikdienas simptomiem un ignorēt, tādējādi ļaujot vīrusa infekcijai progresēt. Tāpēc farmaceite Zane Melberga atgādina, ka ir svarīgi veikt regulāru veselības uzraudzību mājās, īpaši uzmanot skābekļa līmeni un asinsspiedienu.

Asinsspiediens

“Euroaptieka” farmaceite atgādina, ka hipertensijas (augsts asinsspiediens) slimniekiem jābūt īpaši piesardzīgiem, lietojot pretsaaukstēšanās līdzekļus. Piemēram, karstie dzērieni vai tabletes, kas satur efedrīnu, var paaugstināt asinsspiedienu. Pirms jebkādu pretsaaukstēšanās līdzekļu lietošanas ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu, lai izvairītos no iespējamām bīstamām medikamentu mijiedarbībām un blakusparādībām.

Par normālu asinsspiedienu ir uzskatāms 120/80 mm Hg, paaugstināts ir robežās no 135/85 līdz 139/89 mm Hg un augstāk. Farmaceite asinsspiedienu mājās iesaka mērīt ar automātisko asinsspiediena mērāmo aparātu. Tā lietošana ir ērta un vienkārša – ap augšdelmu nepieciešams aplikt manšeti, piespiest podziņu un miera stāvoklī gaidīt, kad mērījums un pulsa ātrums parādīsies uz ekrāna. Farmaceite Zane Melberga atgādina, ka asinsspiedienu ikdienā var izmērīt arī atsevišķās “Euroaptieka” aptiekās. Farmaceiti ne tikai veic mērījumus, bet arī sniedz vērtīgus padomus, atbild uz interesējošiem jautājumiem un informē par tālākajiem soļiem.

Skābekļa līmenis asinīs

Skābekļa līmeni asinīs ieteicams mērīt Covid-19 saslimšanas gadījumā, ja ir smaga saslimšana, elpošanas problēmas vai hroniskas plaušu slimības, lai novērtētu elpošanas sistēmas darbību. Normāls skābekļa piesātinājuma ātrums kapilārajās asinīs ir 95%. Ja skābekļa līmenis nokrītas zem 94% vai samazinās par 5% no iepriekšējiem rādītājiem, nepieciešams nekavējoties vērsties pie ārsta. Mājās to var izmērīt, izmantojot pulsa oksiometru. Tas darbojas, nolasot asins krāsu spektru – skābeklim saistoties ar hemoglobīnu, mainās tā struktūra un krāsa. Oksimetru lieto, ierīci uzliekot uz vienas rokas pirksta, un pāris sekundēs tā fiksēs asins piesātinājumu ar skābekli un pulsu.

3.Atbildība pret sevi un citiem

Covid-19 joprojām ir izaicinājums, tāpēc nedrīkst aizmirst par roku mazgāšanu, dezinfekciju un telpu vēdināšanu. Ja ir konstatēta saslimšana ar Covid-19, ir svarīgi ievērot izolāciju, lai novērstu infekcijas izplatīšanos: palikt mājās vai ārstniecības iestādē, izvairīties no kontakta ar citiem cilvēkiem un sekot ārsta norādījumiem. Cīnoties ar vīrusu, tā vietā, lai dotos uz aptieku klātienē, iesakām sazināties ar aptieku un pasūtīt sev nepieciešamos medikamentus ar piegādi uz mājām.

Atbilstoši SPKC izstrādātajām rekomendācijām, par saslimšanu jāinformē ir arī savs darba devējs, mācību iestāde un citas kontaktpersonas, lai arī viņi varētu ievērot nepieciešamos piesardzības pasākumus. Ja tomēr ir nepieciešams doties ārpus izolēšanās vietas, tad ir jālieto medicīniskā sejas maska un jāievēro citi ārsta norādītie piesardzības pasākumi. Rūpējoties par savu veselību un rīkojoties atbildīgi, mēs palīdzēsim pasargāt sevi, savus mīļos un sabiedrību kopumā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.09.2024 - 21.09.2024 Latvijas Orientēšanās nakts 2024 Valmierā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
20. septembrī norisināsies lielākais gada orientēšanās pasākums ikvienam sagatavotības līmenim – Latvijas Orientēšanās nakts 2024. Aicinām uz | Skatīt vairāk
Alinas Petkunes personālizstāde «Visums» Park Hotel Latgola
Mākslinieces Alinas Petkunes personālizstāde „Visums” viesnīcas vestibilā 1.stāvā līdz 21.10.2024 | Skatīt vairāk
“Apvedceļš” un Masaki Nakagava Rūjienā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
27. septembrī 19.00 Rūjienas Kultūras namā norisināsies koncerts, kurā piedalīsies ar grupa “Apvedceļš” un mūziķis Masaki Nakagava (Japāna). | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.36328888sec.