Lai maltīte gan svētkos, gan ikdienā būtu droša, iegādājoties, uzglabājot un gatavojot pārtikas produktus, der atcerēties vienkāršas, taču svarīgas patiesības.
Pārtikas iegāde
Reklāma
1. Iepērcies tikai legālās tirdzniecības vietās;
2. „Ratiņtirgotājiem” un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;
3. Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;
4. Apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tik daudz, cik vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;
5. Izpēti produkta etiķeti. Ja Tev vai Taviem tuvajiem ir alerģija, pārliecinies, vai produkts nesatur alergēnus vai vielas, pret kurām ir nepanesamība;
6. Pārbaudi, vai produkta iepakojums nav bojāts;
7. Pārliecinies vai produkti, kas ātri bojājas (piena produkti, gaļa, zivis, olas), veikalā tiek uzglabāti atbilstošā temperatūrā un apstākļos;
8. Nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt neraksturīga smarža;
9. Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu;
Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.
Pārtikas uzglabāšana
10. Paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;
11. Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;
12. Jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;
13. Ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;
14. Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.
Ēdiena gatavošana
15. Pirms sāc gatavot ēdienu, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;
16. Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu ledusskapī, vai tekošā aukstā ūdenī, vai mikroviļņu krāsnī;
17. Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, atkārtoti nesasaldē, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;
18. Gatavos produktus un jēlproduktus apstrādā atsevišķi – nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī tos rūpīgi nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;
19. Karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī atdzesē pēc iespējas ātri un novieto aukstumā;
20. Izvairies no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dari, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;
21. Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem labāk pievienot neilgi pirms ēdiena pasniegšanas; salātus – rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi istabas temperatūrā - ja neapēd visu tajā pašā dienā, novieto aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā;
22. Kūkas, tortes ar krēmu neuzglabā ilgstoši istabas temperatūrā, jo krēmā var savairoties mikroorganismi, kas var kļūt par saindēšanas iemeslu.