TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Ilgtspējīga tūrisma domnīcā eksperti runās par lēnā tūrisma potenciālu reģionā

Ilgtspējīga tūrisma domnīcā eksperti runās par lēnā tūrisma potenciālu reģionā

Rīgas plānošanas reģions 2024. gada 19.septembrī Āgenskalna tirgū rīko reģiona ilgtspējīga tūrisma domnīcu, veltot uzmanību lēnā un pieejamā tūrisma potenciālam reģionā.

Ilgtspējīga tūrisma domnīca ir Rīgas plānošanas reģiona izveidota sadarbības un viedokļu apmaiņas platforma, kurā satiekas publiskā, nevalstiskā un privātā sektora pārstāvji, lai diskutētu un strādātu pie laikmetīgiem un jēgpilniem tūrisma infrastruktūras un produktu risinājumiem.

Kā viens no domnīcas viesiem būs paralimpiskais čempions jātnieks Rihards Snikus.

“Lēnais tūrisms ir atbildes reakcija straujai masu tūrisma ekspansijai un hiperkomercializācijai. Šī tūrisma pieeja koncentrējas uz lēnāku pārvietošanos un uz kvalitāti, nevis kvantitāti. Tas ir ilgtspējīga tūrisma veids, kas novērtē kultūras un kulināro mantojumu, tradīcijas, vietas jēgu un dabu. Tas iet roku rokā arī ar tūrisma pieejamību – respektīvi, pasaulē arvien vairāk, domājot par tūrisma produktiem, ienāk tendence tos veidot pielāgotus dažādām sabiedrības grupām – tostarp cilvēkiem ar invaliditāti, jaunajām māmiņām un senioriem,” norāda Edgars Ražinskis, Rīgas plānošanas reģiona tūrisma eksperts.

Reģionā ir jau labi piemēri lēnajam tūrismam. Piemēram, Carnikavas Novadpētniecības muzejs ar nēģu zveju un iespēju izbraukt ar autentisku zvejnieku laivu Gaujā, degustēt nēģus un Latvijas pļavu tēju. Labs piemērs ir Dabas zirgi Ķekavas novadā, kas arī izceļ vietējās kopienas vērtības. Vēl interesanta tūrisma vieta ir Annas koku skola Mārupes novadā, kur var uz vietas ierīkotā kokapstrādes darbnīcā redzēt un līdzdarboties koka elementu veidošanā vēsturiskiem objektiem.

Lēnais tūrisms ļauj galamērķim koncentrēties uz vietējās kopienu, vides un kultūru vērtību aizsardzību.Tūrista pieredzes lēnināšana veicina dziļāku, jēgpilnāku un autentiskāku pieredzi un mijiedarbību ar vietējām kopienām un ainavām, vienlaikus ievērojot to ētiskās robežas.

Otra ilgtspējas šķautne balstīsies iekļaujoša un piekļūstama tūrisma virzienā, kas fokusējas uz kultūras un dabas objektu pieejamību personām ar invaliditāti. Tas sevī ietver nevien fizisku pieejamību, bet arī digitālu un pakalpojumu pieredzes pieejamību.

Šī būs jau otrā ilgtspējīgu tūrisma domnīca ar nosaukumu “Lēnāks tūrisms visiem: kā dabas un kultūras tūrisma pieredzi Rīgas reģionā padarīt rāmāku, pieejamāku un jēgpilnāku?”. Tā notiks no 10:00 – 15:00. Domnīcas iniciators un Rīgas plānošanas reģiona tūrisma eksperts Edgars Ražinskis informēs par lēnā un piekļūstamā tūrisma konceptu.

Mg.art. Kristīne Freiberga, Latvijas Kultūras akadēmijas docente, projektu vadītāja un Mg.art. Dita Pfeifere, Latvijas Kultūras akadēmijas lektore, iepazīstinās ar šī gada pētījumu par kultūras infrastruktūras un pakalpojumu piekļūstamību Latvijā.

Aldis Kušķis, ceļojumu dizaineris, ētiskas ceļošanas koncepta virzītājs un praktizētājs. STAGINGS Travel Design īpašnieks, dalīsies ar pieredzes stāstiem par lēno tūrismu. Lība Bērziņa, iekļaujošas kultūras veicinātāja, mākslas terapeite un dizainere dalīsies idejām par kultūras piedāvājumu cilvēkiem ar invaliditāti.

Rīgas plānošanas reģions domnīcu rīko Interreg Europe projektu “SLOWDOWN” un “OpenRegioCulture” ietvaros. “SLOWDOWN” mērķis ir apkopot partneru labo prakšu piemērus, kuri tiks izmantoti politikas instrumentu pilnveidošanai, lai veicinātu lēnā un pieejamā tūrisma attīstību reģionā un Latvijā kopumā. Pieejama tūrisma ietvaros tiks izstrādāt vadlīnijas pakalpojumu un digitālā dizaina, kā arī infrastruktūras standartu pilnveidei kultūras un dabas objektos.

Savukārt Interreg Europe Programmas līdzfinansētā projekta “OpenRegioCulture” mērķis ir veicināt kultūras produktu un objektu pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Īpašais rudens/ziemas piedāvājums Nurmuižas pils
Baudiet romantisku atpūtu muižā ar Smēdes SPA apmeklējumu, prosecco, vakariņām un gardām brokastīm nākamajā rītā! | Skatīt vairāk
Latvija
Gadatirgus Jaunpilī.  Tukuma TIC
aunpils pils laukums skanēs 29.septembrī, kad kā ierasts notiks krāšņs un jestrs rudens MIĶEĻDIENAS GADATIRGUS. | Skatīt vairāk
Liepājas skaņas Rundāles pilī 28.septembrī Bauskas TIC
Liepājas Simfoniskā orķestra metāla pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu ansamblis diriģenta Gunta Kuzmas vadībā atskaņos Viļņa Šmīdberga | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.09.2024 - 20.09.2024 Latvijas Orientēšanās nakts 2024  Tukuma TIC
Kandavā 2024. gada 20. septembrī norisināsies lielākais gada orientēšanās pasākums ikvienam sagatavotības līmenim – Latvijas Orientēšanās | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.23116183sec.