Veidos laimes koku parku Krāslavā

Veidos laimes koku parku Krāslavā

Jau septīto gadu pēc kārtas Latvija 20./21. septembrī piedalīsies Pasaules talkas atzīmēšanā (World Cleanup Day), kas katru gadu apvieno teju 200 pasaules valstis globālā vides sakopšanas akcijā. Atzīstot šīs globālās iniciatīvas nozīmi, Apvienoto Nāciju Organizācija to iekļāvusi savā oficiālajā starptautisko pasākumu kalendārā (the United Nations Calendar of International Days & Weeks). Latvijas ieguldījums Pasaules talkā būs Laimes koku stādīšana un akcija “Glābsim mūsu jūru” (Save Our Sea), pievēršoties Baltijas jūras stāvoklim un tīra ūdens nozīmei.

Zaļās domas svinēšana divu dienu garumā

Latvijā Pasaules talku būs iespēja atzīmēt divas dienas – 20. un 21. septembrī, lai dotu iespēju tajā iesaistīties pēc iespējas vairāk cilvēkiem.

Talkas ietvaros liela uzmanība tiks pievērsta Baltijas jūras stāvoklim. Ar kampaņu “Glābsim mūsu jūru!” iecerēts aktualizēt jautājumu par jūras piekrastes tīrību un palīdzēt sabiedrībai apzināties, cik lielu ietekmi mūsu ikdienas paradumi atstāj uz ūdenstilpņu stāvokli. Šajā kampaņā aktīvi iesaistīsies arī jauns kustības “Lielā Talka” atbalstītājs – AS “Luminor Bank”.

“Šogad Pasaules talkas moto ir “Atbrīvo vietu dzīvībai” (“Make Room for Life”), un tas precīzi sasaucas ar mūsu talkošanas tradīciju – pavasarī mēs Lielajā Talkā atbrīvojam dabu no atkritumiem, lai rudenī bagātinātu to ar jauniem kokiem. Šeit, Latvijā, mēs par rudens talkas vadmotīvu esam izvēlējušies saukli “Svinam DA(R)BU”, tā sūtot signālu – lai katra Pasaules talkā iesētā sēkla vai iestādītais Laimes koks izaugtu par nākotnes dižkoku, lai mūsu Baltijas jūra kļūtu par vienu no tīrākajām pasaulē. Tas būtu Latvijas ieguldījums pasaules ekosistēmas līdzsvara atjaunošanā. Holistiska izpratne par pasauli, dabu, cilvēku tajā ir aktuālāka nekā jebkad, un ikviena līdzdarbošanās ir nopietnas atzinības un pateicības vērta,” uzsver Lielās Talkas organizatore Vita Jaunzeme.

Viens no centrālajiem notikumiem būs Laimes koku parka atklāšana Krāslavā 20. septembrī. Tas būs jau septītais Laimes koku parks Latvijā, kas radies tieši Pasaules talkas dienā. Laimes koku parki jau atklāti Valdemārpilī, Jelgavā, Trapenē, Viļānos, Ādažos.

Esam gandarīti par atbalstītāja “Mežpils alus” ilgstošo atbalstu talkas kustībai.

Pasaules talkas aktivitātes Latvijā atbalsta Klimata un enerģētikas ministrija un palīdz koordinēt Latvijas Pašvaldību savienība.

Par Pasaules talku

Pasaules talka ir 2018. gadā aizsākta starptautiska iniciatīva ar mērķi mudināt cilvēkus visā pasaulē aktīvāk iesaistīties atkritumu savākšanas un vides sakopšanas aktivitātēs. Kopš akcijas pirmsākumiem Latvija Pasaules talkā piedalās ar koku sēšanas un stādīšanas akciju “Laimes koki”, un to koordinē kustība “Lielā Talka” (talkas.lv).

2023. gada Pasaules talkā piedalījās 198 valstis un teritorijas, iesaistot vairāk nekā 19 miljonus brīvprātīgo talcinieku. Dalībnieku vidū parādās arvien vairāk jauniešu un studentu – Francijā jauniešu iesaiste Pasaules talkā palielinājās par 50%, Mozambikā – par 67%, bet Igaunijā 92% talcinieku bija tieši gados jauni cilvēki. Savukārt Latvijā veiktās aptaujas liecina, ka katrs trešais kaut reizi ir piedalījies vides sakopšanas talkā – Latvija jau daudzus gadus ir Pasaules talkas valstu priekšgalā ar augstāko talcinieku dalības procentu iepretim iedzīvotāju skaitam. Pērn talkā savākto atkritumu apjoms sasniedza 218 tūkstošus tonnu. Šīs tendences liecina, ka pasaules valstis arvien vairāk apzinās vides jautājumu nozīmīgumu un iekļauj tos skolu programmās, kā arī pievēršas dažādām iedzīvotāju iesaistes aktivitātēm aprites ekonomikas attīstīšanā.

Pasaules talku organizē nevalstiskā organizācija “Let’s Do It World”, kas ir ANO Vides Programmas (UNEP) un ANO Vides Asamblejas (UNEA) akreditētā locekle. 2023. gada decembrī ANO ratificēja rezolūciju, ar kuru 20. septembris kā Pasaules talkas diena iekļauts ANO oficiālajā kalendārā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.07.2024 - 19.07.2024 Pasaules rallija čempionāta KURZEMES POSMS Tukuma TIC
Piektdien, 19. jūlijā, ātrumposmi norisināsies Tukuma novadā, tai skaitā automašīnu parāde divreiz būs skatāma arī pašā pilsētā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.07.2024 - 19.07.2024 Svētku centrālā skatuve BRĪVĪBAS LAUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma svētku skaļā atklāšana notiks piektdienas - 19.jūlija vakarā no pulksten 19:00 pašā pilsētas centrā - Brīvības laukumā, | Skatīt vairāk
Naktsmītnes Zemgalē mierpilnai atpūtai  Zemgales Tūrisma asociācija
Ieskaties un izvēlies sev piemērotāko naktsmītni ceļojot pa Zemgali | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.07.2024 - 19.07.2024 Jelgavas TIC aicina uz vakara pastaigu Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
19.jūlijā pulksten 20 Jelgavas TIC aicina uz neparastu ekskursiju – vakara pastaigu “Jelgavas leģendas un stāsti” ar gidi Inu Jurģi | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.45227408sec.