Bali no A līdz Z: kas jāzina, pošoties ceļojumā uz šo salu

Indonēzijas sala Bali ir ne tikai gan vieta ar pasakainu dabas skaistumu, kārdinoši gardu ēdienu un unikālu kultūras šarmu, gan vieta, kurp ceļot ir iemīļojuši tie, kas uz ilgāku laiku vai mirkli vēlas aizmukt no Latvijas ziemas. Tieši Bali gadu no gadu turpina būt viens no pasaulē populārākajiem ceļojumu galamērķiem. Tūroperators “Novatours” ir apkopojis būtiskākos faktus, kas noderēs tiem, kas plāno vai apsver ceļojumu uz šo kārdinošo Indonēzijas salu Bali.

Bali savus viesus apbur ar brīnišķīgām pludmalēm, skaistu vulkāniskas izcelsmes dabu, zaļojošajiem rīsu laukiem, grandioziem tempļiem un sirsnīgi viesmīlīgiem vietējiem iedzīvotājiem. Tā ir patiesi daudzveidīga un bagāta vieta, tāpēc katrs var atrast sev tīkamu atpūtu - bungalo naktsmītnēs vai lukusa apartamentos, laiskojoties pludmalē vai dodoties pārgājienos, izzinot jogu, meditācijas prakses vai ienirstot bagātajā ēdienu kultūrā, iekarojot viļņus vai baudot klusu tempļu maģisko atmosfēru.  

Fakti, kurus vērts zināt

Valoda - indonēziešu (vairāk nekā 700 reģionālie dialekti).

Nauda - Indonēzijas rūpija. Naudu ieteicams samainīt pirms došanās ceļojumā. 1 EUR ir apmēram 16,600 IDR (valūtas kurss patstāvīgi mainās). Indonēzijā naudu ieteicams mainīt bankās, vai atļautās naudas apmaiņas vietās. Populārākās vietās ir pieejami arī bankomāti.

Laika zona -  Centrālindonēzijas laiks (GMT+8), kas vasaras laikā no Latvijas laika atšķiras par piecām stundām, bet ziemas laikā - par sešām stundām.

Lidosta - Ngurah Rai starptautiskā lidosta atrodas salas dienvidu daļā.

Dzeramnauda - ierasti tā jau ir iekļauta norēķinu čekā, papildu nav jāatstāj.

Klimats

Bali atrodas tropu klimata joslā, tāpēc tūrisma sezona ilgst visu gadu. Salā ir divi gadalaiki: mitrs un sauss, bet vidējā gaisa temperatūra visu gadu sasniedz 28°C un ūdens ir 27°C siltumā.

Ieceļošana

Dodoties tūrisma braucienā uz Indonēziju, ir nepieciešama vīza, ko var ērti noformēt tiešsaistē (https://molina.imigrasi.go.id/) vai ierodoties galamērķa lidostā. Pasei ir jābūt derīgai vismaz 6 mēnešus pēc ceļojuma beigu datuma.

Viesnīcu specifika

Bali salā var atrast visu: no parastām, vienkāršām izmitināšanas iespējām līdz pasaulslavenu tīklu viesnīcām un greznām villām. Viesnīcu teritorija un pakalpojumu klāsts ir atkarīgs no kategorijas un kūrorta.

Nusa Dua, Benoa, Sanur un Džimbarana kūrortā vairākumam viesnīcu ir koptas zaļās teritorijas, skaisti dārzi. Savukārt Kutā, Legianā un Seminjakā ir mazākas viesnīcas, dažas no tām – pilsētas tipa.

Populārākais ēdināšanas veids naktsmītnēs ir brokastis vai brokastis ar vakariņām. Viss iekļauts tipa ēdināšana Bali salā nav īpaši populāra, jo šeit ir ļoti daudz kafejnīcu, restorānu un bistro, kur var diezgan lēti paēst.

Svarīgi zināt, ka, reģistrējoties viesnīcā, var nākties maksāt drošības naudu par viesnīcas papildu pakalpojumiem. Atkarībā no viesnīcas drošības naudu var maksāt ar karti vai ar skaidru naudu.

“Bali Belly” - kas tas ir un vai no tā var izvairīties?

Par “Bali Belly” tiek dēvēta vēders infekcija, ko var iegūt, uzturā lietojot neapstrādātu ēdienu un dzerot nekvalitatīvu ūdeni. Lielākā daļa cilvēku sūdzas par sāpēm vēderā, caureju, sliktu dūšu un vemšanu.

Lai no tā izvairītos, nevajadzētu dzert krāna ūdeni (pat dušā nelaist ūdeni degunā vai mutē, kā arī tīrot zobus). Necilākās ēdināšanas vietās jāizvairās no dzērieniem, kam pievienots ledus. Jāpievērš uzmanība, lai gaļas ēdieni būtu labi termiski apstrādāti. Un, protams, negrīkst aizmirst par roku mazgāšanu!

Pārvietošanās pa salu

Ērtākais transportlīdzeklis, lai pārvietotos pa salu, ir motorolleri. Tagad, kad Bali kļūst arvien populārāka, mēdz būt patiesi intensīva satiksme. Ar automašīnu, visticamāk, nāksies pavadīt ilgu laiku sastrēgumos, jo ceļi ir šauri un tāpēc satiksme ir ārkārtīgi lēna.

Motorolleru noma ir teju uz katra stūra, bet pirms došanās satiksmē ir jāsaņem starptautiskā transportlīdzekļu vadīšanas licence. Brauciena laikā ķiveres lietošana ir obligāta. Pretējā gadījumā policija var apturēt un sodīt ar naudas sodu.

Tie, kas nevēlas savā atvaļinājumā raizēties par jebkāda transportlīdzekļa vadīšanu, vienmēr var pasūtīt motorollera "taksometru", kas ir patiesi lēti.

Tālāku apskates vietu apciemošanai ērtākais transports gan būs auto.  

Transportlīdzekļu vadītājiem ir jārēķinās, ka pie veikaliem, apskates objektiem, kafejnīcām un tirgiem vietējie var prasīt 2 vai 5 tūkstošus Indonēzijas rūpiju (0,15 eiro centus) par motorollera stāvvietu, bet 5-10 tūkstoši rūpiju par stāvvietu automašīnai.

Ieteicams gan ir pievērst uzmanību, vai naudas prasītāji ir tērpušies formastērpos un varēs izsniegt biļeti par pakalpojumu, jo vietējie mēdz šādi pelnīt un mānīt tūristus.

Internets

Mobilie dati uz salas, izmantojot Latvijas operatoru SIM kartes, būs ļoti dārgi, tāpēc izdevīgāk ir iegādāties vietējo SIM karti. Ceļotāju lokā populārs ir “Telkomsel”. SIM kartes var iegādāties veikalos un kioskos. SIM karte ar 32 gb internetu maksā aptuveni 10 eiro.

Noderīgas lietotnes

WhatsApp – pārsvarā visa saziņa ar vietējiem notiek ar šīs lietotnes starpniecību.

Grab vai Gojek - divas lietotnes, kurās varat pasūtīt ēdienu no restorāniem, pārtiku no veikala vai pat zāles un saņemt ārstu palīdzību. Tāpat ir iespējams pasūtīt “taksometru” – motorolleri vai auto.

Jebkura valūtas konvertēšanas lietotne - it īpaši ceļojuma sākumā var būt grūti aptvert lielo naudas vērtību atšķirību, tam lieti noderēs virtuāls palīgs.

Ko nogaršot

    • Soto - nūdeļu zupa ar vistu.

    • Rendang - kokosriekstu pienā sautēta liellopu gaļa.

    • Satay - uz grila cepta gaļa ar zemesriekstu mērci.

    • Nasi goreng - cepti rīsi ar gaļu vai jūras veltēm, kas pagatavoti sojas mērcē.

    • Gado-gado - dārzeņi ar jūras veltēm zemesriekstu mērcē.

Indonēzijas sala Bali ir patiesi maģisks nostūrītis Āzijā ar ļoti bagātu vēsturi un kultūru, krāšņu dabu, aktivitāšu iespēju daudzveidību un unikālu šarmu. Ir laiks piedzīvot Bali!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.04.2024 - 30.04.2024 MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Nikos Travel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77369404sec.