Dubaija 2023. gada pirmajā pusē pārsniedz starptautisko apmeklējumu pirmspandēmijas līmeni un uzņem 8,55 miljonus viesu

2023. gada pirmajā pusē Dubaijas tūrisma nozare turpina uzrādīt stabilu izaugsmi. Šajā periodā pilsētā reģistrēts rekordliels apmeklētāju skaits - 8,55 miljoni salīdzinājumā ar 8,36 miljoniem tajā pašā periodā 2019. gadā. Turklāt emirātā ir vērojams tūristu plūsmas pieaugums par 20% gada griezumā, kas liecina par Dubaijas kā vienas no visvairāk apmeklētajām pilsētām pasaulē statusa nostiprināšanos, sistemātiski virzoties uz sekmīgu Dubaijas ekonomikas programmas 2033. gadam mērķu īstenošanu.

Visvairāk ceļotāju ir bijis no Rietumeiropas (20%), savukārt Persijas līča valstu un Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas reģioni kopā nodrošināja 28% no starptautiskajiem viesiem, pierādot Dubaijas pievilcību arī kaimiņu tirgos. Dienvidāzija veidoja 17% no kopējā apmeklējuma, bet Krievija, NVS un Austrumeiropa kopā veidoja 14%. Ziemeļāzija un Dienvidaustrumāzija deva 8%, bet Amerika, Āfrika un Austrālija - attiecīgi 7%, 4% un 2%.

Dubaijas viesnīcas 2023. gada pirmajā pusgadā pārspēja pirmspandēmijas līmeni visos viesmīlības rādītājos, tostarp noslogojumā, vidējā dienas cenā, ieņēmumos par vienu numuru un uzturēšanās ilgumu. Vidējais viesnīcu noslogojums Dubaijā bija viens no augstākajiem pasaulē - 78%, kas ir par 2,2% vairāk nekā tajā pašā periodā 2019. gadā. Īpaši būtisks šis fakts ir arī ņemot vērā to, ka kopējais numuru un viesnīcu skaits kopš tā laika ir palielinājies attiecīgi par 26% un 13%. Viesnīcu infrastruktūras paplašināšanā nozīmīgu lomu spēlējušas investīcijas gan starptautiskā, gan vietējā mērogā. Šobrīd pilsētā ir 810 viesnīcas ar kopumā 148 689 numuriem. 2019. gada pirmajā pusgadā Dubaijā bija 714 viesnīcas un 118 345 numuri. Par viesnīcu sektora spēcīgo sniegumu liecina arī fakts, ka viesu vidējais uzturēšanās ilgums palielinājās līdz 3,9 naktīm (2019. gada 1. pusgadā – 3,5 naktis), tādējadi pierādot pilsētas pievilcību ceļotājiem, kas tajā vēlas uzturēties ilgāk, savukārt kopējais aizņemto numuru skaits gada pirmajā pusē ir 20,73 miljoni, kas ir 12% pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu un 32% pieaugums salīdzinājumā ar 2019. gada 1. pusgada pirmspandēmijas periodu. Vidējā numuru cena pieauga par 20%, pieaugot no 444 līdz 534 Apvienoto Arābu Emirātu dirhēmiem. Ieņēmumi uz vienu pieejamo numuru palielinājās no 336 līdz 415 Apvienoto Arābu Emirātu dirhēmiem, uzrādot 24% pieaugumu salīdzinājumā ar 2019. gada pirmajiem sešiem mēnešiem.

Nepārtrauktās investīcijas jūras infrastruktūrā un racionalizētie nozares tiesību akti, kā arī virkne kuģniecības pasākumu apvienojumā ar sauli visa gada garumā, greznām jahtu piestātnēm, daudzveidīgiem tūrisma piedāvājumiem, bagātīgu jūrniecības vēsturi un gleznaino piekrasti ir vēl vairāk paaugstinājušas Dubaijas kā vadošo kruīza kuģu piestātni un jahtu galamērķi. To apliecina 2022./2023. gada kruīzu sezonas rezultāti: kruīzu tūristu skaits pieauga par 125%, kruīzu termināls “Mina Rashid” uzņēma 762 887 pasažierus. Turklāt, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, kuģu izsaukumu skaits pieauga par 29%.

Dubaijas koncentrēšanās uz tās rosīgo ēdināšanas nozari ir palīdzējusi pilsētai izvirzīties uz pasaules gastronomijas skatuves. “MICHELIN Guide Dubai” otrā izdevuma izlaišana, kurā kopumā iekļauti 90 restorāni, tostarp 17 “Bib Gourmand” uzvarētāji, un trīs Dubaijas restorānu iekļaušana 2023. gada Pasaules labāko restorānu sarakstā ir veicinājuši Dubaijas kā kulinārijas galamērķa starptautiskās atpazīstamības palielināšanos. Pilsētas 13 000 restorāni un kafejnīcas, kas pārstāv vairāk nekā 200 tautību kultūras un virtuves, ir nostiprinājušas pilsētas pievilcību pasaules gurmānu aprindās. “Gault&Millau”, viens no pasaulē plaši cienītajiem izsmalcināto ēdienu kritikas zīmoliem, ir pieteicies arī pilsētas gastronomijas jomā ar savu ikgadējo AAE ceļvedi, kurā ir iekļauti labākie gardēžu restorāni.

Dubaija piesaista arvien lielāku apmeklētāju skaitu biznesa pasākumos, atpūtas un korporatīvā tūrisma sektorā. Galvenie notikumi pilsētā ir Arābijas ceļojumu tirgus, Dubaijas pārtikas festivāls, Dubaijas sporta un spēļu festivāls un šobrīd notiekošais Dubaijas vasaras pārsteigumu iepirkšanās festivāls, kas beidzas 3. septembrī.

Dubaijas kā globālā MICE galamērķa nozīme turpina pieaugt, pilsētai 2023. gada pirmajā pusē reģistrējot par 44% vairāk spēcīgu biznesa pasākumu piedāvājumus. Pilsēta uzvarēja 143 konkursos par dažādu pasākumu, konferenču un kongresu organizēšanu. Tas bija iespējams, pateicoties aktīvai Ekonomikas un tūrisma departamenta (DET) un oficiālā konferenču biroja “Dubai Business Events” sadarbībai ar Dubaijas biznesa sektora partneriem un pārstāvjiem. Paredzams, ka šie pasākumi, kas notiks nākamajos gados, pulcēs vairāk nekā 94 000 papildu pilsētas apmeklētājus, tostarp pasaules mēroga ekspertus un vadītājus dažādās jomās. Pateicoties veiksmīgajiem piedāvājumiem 2023. gada pirmajā pusgadā, ir apstiprināts, ka turpmākajos gados Dubaijā notiks sekojoši pasākumi (bet ne tikai): IATA AGM 2024, World Library and Information Congress 2024, Critical Communication World 2024, Million Dollar Round Table Global Conference 2024 un International Trademark Association’s Annual Meeting 2026.

Tā kā 2023. gads AAE ir pasludināts par ilgtspējības gadu, Dubaija ir pastiprinājusi centienus, lai sasniegtu savu mērķi kļūt par vadošo ilgtspējīgas ceļošanas galamērķi, konsekventi atbalstot AAE Net Zero 2050 - valsts centienus līdz 2050. gadam sasniegt nulles emisiju līmeni, kas ir saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Ilgtspējīgas attīstības mērķi. DET ir uzņēmies vadību dažādu aktivitāšu īstenošanā Dubaijas ilgtspējīga tūrisma iniciatīvas ietvaros, tostarp jaunizveidoto “Dubajas ilgtspējīga tūrisma zīmogu” - jaunu iniciatīvu, kuras mērķis ir atzīt viesnīcas, kas vislabāk atbilst DET 19 ilgtspējas prasībām. Šie 19 standarti ietver enerģijas un ūdens lietderīgu izmantošanu, atkritumu apsaimniekošanu un personāla izglītības un iesaistīšanas iniciatīvas. Dubaija arī gatavojas vēlāk šogad rīkot COP28, ANO Klimata pārmaiņu konferenci Expo City Dubai.

Sadarbībā ar ieinteresētajām personām un partneriem DET arī turpinās meklēt papildu ceļus uz panākumiem ekonomikā un tūrismā, nodrošinot, ka pilsēta joprojām ir jaunrades, inovāciju un tehnoloģiskā progresa centrs, piesaistot talantīgus cilvēkus no visas pasaules un radot nozīmīgas iespējas un papildu vērtīgas iespējas iedzīvotājiem un apmeklētājiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
25.maijā norisināsies Lielais plosts TAKA
25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”. | Skatīt vairāk
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.08584213sec.