Kurzeme - muzeju nakts pasākumi

TALSI

Šogad akcija visos Latvijas muzejos paredzēta 17. maijā no plkst. 19.00 līdz 18. maijam plkst. 01.00. Tā notiks Vācijas kultūras mēneša ietvaros, tādēļ izvēlētā pasākuma devīze „Komm morgen weider” jeb „Nāc rīt atkal” ir tautā iecienīto pildīto pankūku apzīmējums vācu valodā, ko Latvijā visbiežāk reiz lietoja oriģinālvalodā.

Ikviens Talsu novada muzeja apmeklētājs šajā naktī varēs būt gan vērotājs, gan dalībnieks tematiskajā pasākumā „Vāciskais līdzās”.

Muzejā vāciskais skanēs mūzikā, caur kultūrvēsturi atklāsies filmā par Talsiem, tiks izgaršots īpašajās pankūkās un citos ēdienos, uzrunās caur Vācijā dzīvojušu talsenieku iespaidiem un mūsdienu vācu valodu praktizējošiem cilvēkiem, parādīsies teātra sporta tehnikā, kas paredzēta demonstrēšanai Vīnē.

Vakara noslēguma ballē ikviens varēs dejot vācu mūzikas ritmos. Ja iespējams, tērpies vāciskā apģērbā vai arī izvēlies kādu vācisku akcentu.

Varbūt Tev ir savs stāsts par vācisko - vārdos, mūzikā, filmā, fotogrāfijās vai citā izpausmes veidā?

Ja Tu spēlē jebkādu mūzikas instrumentu un vari nospēlēt kādu vācu melodiju, nāc un piedalies šajā nakts pasākumā brīvā gaisotnē! Tu esi aicināts pieteikties Talsu novada muzejā K. Mīlenbaha ielā 19 līdz 7. maijam. Tālrunis uzziņām 32 22770, 32 32214, mob. tel. 29102628, 26300763(Gita).

Latvijas Lauksaimniecības muzejā šogad būs „Ēnu nakts”.

Ēnu spēlē iesaistīsies viss, jo katrs vides elements met ēnu. Spocīgas ēnas dejos gan ap muzeju, gan arī muzeja iekšpusē. Būs gan ēnu teātris, gan ēnu dzeja, gan ēnu dejas. Katrs varēs ieskatīties ēnu spēlēs, varēs rotaļāties, rotāties, iet rotaļās ar ēnu un varēs arī ēnu iemūžināt- fiksēt to.

Parasti Ēnu grāmata glabājās slepenā kambarī, bet šī nakts ļaus to atvērt un palīdzēs katram ielūkoties ēnu maģijā. Būs arī ēnu lustes un „Komm morgen wieder” baudīšana.

Rotāties, fiksēt, apgūt un izjust ēnu spēles varēs Latvijas Lauksaimniecības muzejā 17.maijā no plkst. 23.00 līdz gaisma uzvarēs tumsu.

Atceries, ēnu spēles paspēlēt, ļaus tikai šī nakts. Muzejā ir vietas, kur nakts klusumā var dzirdēt muzeja sirdspukstus un sajust muzeja īpašo smaržu. Tāds muzejs atklāsies vien nesteidzīgajiem. Nepalaid garām iespēju, izjust šo mirkļa plūdumu.

 

TUKUMS

Kinopilsētā „Cinevilla” notiks sezonas atklāšanas svētki „Rīgas Sargi Kinopilsētā”

Šī gada 17. maijā Kinopilsētā „Cinevilla” notiks no plkst. 12:00 -18:00 sezonas atklāšanas svētki „Rīgas Sargi Kinopilsētā”. Svētki tiek organizēti kā tradīcija, kur pasākuma norise saistās ar kādas latviešu kino filmas tematiku. Šajā gadā nozīmīgs notikums Latvijas kino dzīvē ir filmas „Rīgas Sargi” demonstrēšana visā Latvijā, līdz ar to Kinopilsēta „Cinevilla” 2008. gada sezonas atklāšanas svētkus veidos ar filmas „Rīgas Sargi” tematiku. Svētku programma tiks organizēta visas dienas garumā no plkst. 12:00 – 18:00

Uz tikšanos Kinopilsētas svētkos š.g. 17. maijā Kinopilsētā „Cinevilla”!

Sīkāka informācija: www.cinevilla.lv; Kontakttelefons: 29558117

JAUNMOKU PILS ielūdz uz Muzeju nakti 17. maijā.

  • Pulksten 11.00 Ekskursija (no Jaunmoku pils) uz divriteņiem ‘Jaunmoku pils – Vecmoku pils drupas’ (ar saviem divriteņiem).
  • Ap pulksten 12.00 Tērzēšana pie tējas Vecmoku pils drupās, tikšanās ar pilsdrupu īpašnieku Andreju Zagorski.
  • Ap pulksten 13.00 Veloekskursijas turpinājums: došanās uz „Ķīļu kapsētu” un ‘Ķīļu pusmuižu’
  • Pulksten 15.00 Speciāla programma bērniem - Jaunmoku pils zālē muižas ēkas hallē bērni zīmē multiplikācijas filmu – ‘Pils noslēpumi’ kopā ar Taņu Gvozdevu
  • Pulksten 18.00 Kopīgi zīmētās filmiņas noskatīšanās.
  • Pulksten 18.15 ‘Vācbaltieši un Jaunmoku pils’ – par pazīstamāko Brinkenu dzimtas (kādreizējie Jaunmoku īpašnieki) literāti Ģertrūdi fon Brinkenu literatūrā un dzīvē stāsta vēsturniece Inta Dišlere
  • Pulksten 19.15 Atdzejotājs Valdis Bisenieks lasa Ģertrūdes fon Brinkenas un Ungernu – Šternbergu dzimtas pārstāvju dzeju vācu valodā un atdzejojumā
  • Pulksten 20.00 Ekoloģiski zaļa vēsts mūzikā un mākslā Andra Zēgnera tematisko lielformāta fotogrāfiju izstādes : „Ūdens un Uguns” atklāšana. Pavisam ekoloģiska vēsts mūzikā - koncerts – vēstījums: Ieva Akurātere un Ilze Grunte. Koncerta starplaikā un nobeigumā – Ģirts Strazdiņš, („Vides Vēstis”) – ‘Patiesi zaļa dzīvesveida minimums’.
  • Pulksten 22.00 Brīva saruna – diskusija starp latviešiem un vāciešiem - „Kā jūtas vācietis mūsdienu Latvijā un mūsdienu Vācijā”- fonā: diskusijas tipiski vācu ēdieni un dzērieni. Senas vācu dejas...Skatāmies un dejojam paši... dejo Seno deju grupa “CALENDULA”

Jaunmoku pils Komunikāciju daļa, Informācija pa tel. 371 31 07125; 371 26187442

 

LIEPĀJA

Sestdiena, 17.maijs

MUZEJU NAKTS 2008 No plkst. 10.00 līdz 01.00 (Kūrmājas prospekts 16, www.liepajasmuzejs.lv)

Muzeju nakts notiks visā Latvijā, tai skaitā Liepājas muzejā no plkst. 19.00 līdz 01.00.

Sīkāka informācija par pasākumu: www.muzeji.lv

Plkst. 13:00- 1:00 - mobilā observatorija muzeja dārzā

Plkst. 19:00 – 20:00 - Liepājas mūzikas vidusskolas akardeonistu ansamblis

Plkst. 20.30 – 22:00 – koncerts (Beāte Zariņa (vijole), Dita Barone ( čells) Līna Andrējeva (klavieres)) un lasījumi par operu „ Fausts” un „Mefistofelis” tapšanas vēsturi un nozīmi Vācijas kultūras un mūzikas vēsturē (Aija Engelmane).

Plkst. 22.30- 1:00 „Faustam” veltīto operfilmu un kinofilmu videofragmentu demonstrācija, Metalurga Tautas teātris – mizanscēnas no Māras Zālītes kamerlugas „Margarēta”.

Gētes "Fausta" nakts Liepājas muzejā

17.maijā, kad Latvijā risināsies viens no muzeju nozares populārākajiem notikumiem – akcija „Muzeju nakts”, Liepājas muzejs aicina apmeklētājus uz Gētes „Fausta” nakti.

Liepājas „Muzeju nakts” sarīkojums ir veltīts Vācijas rakstnieka Johana Volfganga Gētes filozofiskai traģēdijai „Fausts”. Šogad aprit 200 gadu, kopš Gēte uzrakstīja „Fausta” pirmo daļu (1.daļu -1808.gadā, 2.daļu. -1831.gadā), kas ir viens no izcilākajiem darbiem pasaules literatūrā. Lugas sižetam Gēte izmantojis kādu 16. gadsimta leģendu par doktoru Faustu, kas tiekdamies pēc zināšanām, pārdod savu dvēseli velnam (Mefistofelim) un beigās aiziet bojā.

Savukārt Rainis, būdams ieslodzījumā, Gētes „Faustu” pārtulkoja latviešu valodā. Raini 1897.gada 31.maijā apcietināja Panevēžā, kur viņš strādāja par advokātu. Pēc mēneša viņu no Panevēžas cietumu pārsūtīja uz Liepājas cietumu, tad - Rīgas cietumu, apsūdzot par piederību pretvalstiskai slepenai organizācijai, kā tolaik bija nodēvēta Jaunā strāva.

Rainis Gētes „Faustu” sāka tulkot 1896.gadā, tulkojums pirmo reizi tika publicēts žurnālā „Mājas Viesa Mēnešraksts”, bet grāmatā iznāca 1898.gadā.

17.maijā Liepājas muzeja brīvdabas dārzā jau no plkst.13 līdz 1 naktī būs iespējams apmeklēt mobilo observatoriju, kas piedāvās iespēju pētīt Saules sistēmu. Tā izveidota 2005. gadā Latvijā un ir viena no nedaudzajām pasaulē. Observatorijas aprīkojumā ietilpst jaunākā, kvalitatīvākā un jaudīgākā astronomisko novērojumu tehnika. Apmeklētāji varēs ne tikai ielūkoties teleskopā, bet arī paši to vadīt.

Plkst. 19 pie Liepājas muzeja ieejas Kūrmājas prospektā 16 tiks iedegtas uguns pannas, kas būs kā lāpas, aicinādamas ienākt muzejā. Pie muzeja ieejas koncertēs Lindas Rozentāles akordeonistu ansamblis, kas atskaņos raksturīgu akordeonu mūziku džeza noskaņās.

No plkst. 20.30 līdz plkst. 22, atzīmējot Gētes „Fausta” 200. jubileju, muzeja lielajā izstāžu zālē notiks koncerts, kurā mūziķes Beate Zariņa – Blaščinska (vijole), Dita Barone (čells) un Līna Andrējeva (klavieres) atskaņos fragmentus no Guno operas „Fausts” un Boito operas „Mefistofelis”. Koncertā uzstāsies soliste Linda Ločmele. Koncertu vadīs muzikoloģe Aija Engelmane, kura stāstīs par operu „Fausts” un „Mefistofelis” tapšanas vēsturi, nozīmi Vācijas kultūras un mūzikas vēsturē.

Pēc koncerta lielajā izstāžu zālē demonstrēs operfilmu – Šarla Guno „Fausts” Vīnes Valsts operas orķestra, kora un baleta izpildījumā. Kā sacīja Aija Engelmane, operas muzikālā valoda saistīta ar pilsētas folkloras intonācijām, plaši izmantoti valša un marša ritmi. Operas libretisti koncentrējuši uzmanību uz Margarētas un Fausta mīlestību. Vācijā šī opera figurē ar nosaukumu „Margarēta”.

Kinofilmu demonstrācijas laikā Fausta gaisotnē apmeklētājiem palīdzēs iejusties arī trīs Metalurgu Tautas teātra aktieri Margarēta (Gaida Mažaika), Advokāts (Ainārs Krūms) un Mefistofelis (Kaspars Plauks), kuri izspēlēs mizanscēnas no Māras Zālītes kamerlugas „Margarēta”, kas 20. gadsimta beigās papildināja latviešu faustiānu.

Lugā analizēta senās (klasiskās) Margarētas traģēdija sastatījumā ar jauno Faustu. Māras Zālītes „Margarētā” ierauga to, ko noklusējis Gēte: „Fausta” pirmajā daļā neattēloto Margarētas likteni pēc tam, kad viņa, Fausta pamesta, paliek viena cietumā. Luga parāda arī kā Faustu vērtē jaunā, 20 gadsimta beigu paaudze, šajā gadījumā Advokāts (Fausta dēls). Režisore Daina Kandēvica skaidro, ka lugā Fausta un Mefistofeļa problemātika, kā mūsdienīga parafrāze, tiek skatīta sievietes – Margarētas – acīm. Lugas finālā ierodas Cietuma sargs, lai izspiestu no jaunā Fausta asins pili, ar tikko manāmiem izteiksmes līdzekļiem panāk, ka viņā var atpazīt Mefistofeli.

Savukārt Liepājas muzeja nodaļā „Liepāja okupāciju režīmos” 17.maijā līdz plkst. 1 būs iespēja piedalīties ekskursijās pa muzeja nodaļu un uzzināt par Liepājas vēstures notikumiem okupāciju režīmos.

„Fausta” nakts norisi Liepājas muzejā finansiāli atbalsta Liepājas pilsētas domes Kultūras pārvalde un Valsts kultūrkapitāla fonds. Akciju „Muzeju nakts” Latvijā koordinē Muzeja valsts pārvalde. Tā kā „Muzeju nakts” šogad notiek Vācijas kultūras mēneša ietvaros, akcija veltīta Vācijas kultūras mantojumam.

Šogad „Muzeju naktī” iesaistījusies arī izdevniecība „Zvaigzne ABC”. 17.maijā „Zvaigznes” grāmatu namā Ganību ielā 53/55, Liepājā no plkst. 19 līdz 20 paredzēts Liepājas Vācu nama bērnu tautas mūzikas ansambļa koncerts. Vācu tautas rotaļu apgūšana, kā arī sarunas ar vācu biedrības pārstāvjiem.

Savukārt no plkst. 19 līdz 2 „Zvaigznes” grāmatu namā būs „Cenu pārsteigums” „Muzeju nakts” laikā.

VENTSPILS

Ventspils muzejā Muzeju naktī no 17.maija uz 18.maiju

Ap viņu lāpas gaišāk uzliesmo!

Nakts tumsā viņas skaistums izstaro

Kā mirdzošs rubīns maura auskaros,

Kas šķiet par košu šinī pasaulē.....

(V.Šekspīrs Romeo un Džuljeta)

Muzeju nakts pilī šogad iestāsies no plkst.22.30, kad apmeklētāji varēs droši doties apskatīt muzeju bez maksas. Par skatīšanos nebūs jāmaksā līdz pat pusvieniem naktī, turklāt, ar VKKF atbalstu Jumpravas teātris plkst.23.00 izrādīs koncertizrādi Es mīlu Šekspīru..., režisore Kristīne Klētniece.

Skanēs V.Šekspīra mīlas soneti, vokālais ansamblis Mundus (Ventspils) izpildīs renesanses laika skaņdarbus, pavardā kūpēs tēja salstošajiem, pils pagalmā starmešu gaismā lidos bultas, bet visa muzeja ekspozīcija, kā arī Idas Dinglingeres-Grīnbergas piemiņas izstāde, Mākslas dienu izstāde, Putnu mākslas dienas un ekspresizstāde Latvijas Republikas ordeņi un pulku zīmes no plkst.22.30 līdz plkst.00.30 būs brīvi apskatāmas.

Romantiskas noskaņas valdīs arī Herberta Dorbes memoriālajā muzejā, kur 17.maijā no plkst.23.00 būs dzirdama un sajūtama Solveigas tēma latviešu dzejā. Latviešu dzejnieku dzeju lasīs Ventspils Mūzikas skolas audzēkņi (vad.A.Bumbiere). Dzejas mīļotājiem pēc pasākuma būs nodrošināts transports.

 

SALDUS

Muzeju nakts pasākumi Saldū:

  • Plkst.19.00 – 22.00 - Orientēšanās sacensības Skrundas ielā- kontrolpunktu meklēšana, atraktīvu uzdevumu veikšana, iepazīšanās ar Saldus kultūrvēsturi (Komandā līdz 5 cilv.).

  • Plkst.22.00- 01.00 – Populāru vācu dziesmu dziedāšana muzejā kopā ar grupu „Labākie gadi”.

  • Muzeju naktī atvērta Zvaigznes grāmatnīca plkst.19.00 – 2.00, izdevniecības „Zvaigzne ABC” grāmatām 50% atlaide!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.05.2024 - 08.05.2024 airBaltic pop-up lidojumi uz Liepāju Liepājas reģiona TIB
Latvijas lidsabiedrība airBaltic paziņo, ka nodrošinās pop-up lidojumus no Rīgas uz Liepāju 2024. gada jūlijā un augustā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.05.2024 - 06.05.2024 Skrējiensoļojums Rīga – Valmiera 2024 Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Ar startu pusnaktī uz 4.maiju pie Brīvības pieminekļa zem Mildas zvaigznēm, bet finišu– pie Sv. Sīmaņa baznīcas Valmierā notiks tradicionālais | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.36944008sec.