Kurzemes notiks otrais stāstnieku festivāls "Ziv zup"

No 2008. gada 25. – 27. aprīlim Kuldīgā, Talsos un Ventspilī norisināsies Kurzemes otrais stāstnieku festivāls "Ziv zup", kurā aicināts piedalīties ikviens interesents.

Kurzemes otrajā stāstnieku festivālā "Ziv zup" uzstāsies vairākas Kurzemē pazīstamas stāstnieces: Aija Kaminska, Līga Reitere un Ārija Klēvere no Ventspils, Liesma Lagzdiņa no Kuldīgas, Līga Strēle no Krotes u. c. Vairākos pasākumos piedalīsies viesi no Latgales – Aivars Vanags un folkloras kopa "Mūdernīki" (Preiļi), no Vidzemes – folkloras kopas "Rota" vīru sekstets (Rencēni) un Zemgales – stāstnieces no Džūkstes pasaku muzeja. Visas trīs dienas festivālā būs etnoloģe, folkloras pētniece un pieredzējusi stāstniece Gražina Kadžytė no Viļņas. Dažos pasākumos stāstīs arī bērni un jaunieši, kas apguvuši prasmi "Pulkā eimu, pulkā teku" stāstnieku konkursos.

Festivāla nosaukums "Ziv zup" izvēlēts triju iemeslu dēļ. Tāpat kā pirms gada, Kurzemes stāstnieku festivāls notiek vienlaikus ar Kuldīgas pilsētas svētkiem "Pavasara palu šovs – lido zivis Kuldīgā", kad pāri Ventas rumbai uz nārsta vietām dodas vimbas. Tāpēc festivāla stāsti ir par zivīm, ūdeņiem, zvejošanu, zivju ēdieniem un noslēpumiem, kas ar to visu saistīti. Otrkārt – tā kā dalībnieces ir galvenokārt sievietes, darbojoties ap kūpošu zupas katlu, sarunas un stāsti raisās vislabāk un "pie pilnas bļodas draugu daudz". Un treškārt – īpaša uzmanība tiek pievārsta stāstīšanai izloksnēs un dialektos, kas ir svarīga nemateriālā kultūras mantojuma daļa.

Festivāla pasākumi šogad notiks jau trijās Kurzemes pilsētās: Kuldīgā, Talsos un Ventspilī. Kā latviešiem pierasts, līdzās pasakām, teikām, anekdotēm un piedzīvojumu stāstiem skanēs arī ziņģes un romances – arī dziesmās ir stāsti, un ir stāsti par dziesmām.

 

Piektdien, 25. aprīlī:

No rīta stāstnieki viesojas Pelču speciālajā internātskolā, Kuldīgas 2. vidusskolā, Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskolā un Laidu pamatskolā – skolās, kurās ir īpaša interese par stāstīšanas prasmju attīstīšanu.

17:00 notiek stāstnieku festivāla "Ziv zup" stāstu vakars Kuldīgas kultūras centra (Raiņa 21) kino zālē. Tiek dziedātas arī romances un ziņģes.

No 20:00 "Kūravā" (Kuldīgā, Baznīcas ielā 34) vakarēšana ar stāstiem – var stāstīt un klausīties jebkurš, stāstīšana turpinās tik ilgi, cik pietiek stāstu un klausītāju.

 

Sestdien, 26. aprīlī, kad norisinās piektais pavasara palu šovs "Lido zivis Kuldīgā" un Mākslas dienu pasākumi:

10:00 – 12:30 "Kūravā" notiek publiski pieejamas stāstnieku tradīciju pārmantošanas un stāstītprasmes darbnīcas: stāstu sacerēšana un atcerēšanās, Kuldīgas stāsti, teicēju un stāstnieku video skatīšanās un rotaļas bērniem.13:00 pie "Kūravas" – Talsu Tautas teātra ielu izrāde "Ainiņas iz viduslaikiem", režisore Ziedīte Začeste.
13:00 – 15:00. Akcija "Zivju zupa pret stāstu" – "Kūravas" pagalmā (lietainā laikā "Kūravas" telpās). Zivju zupas vārīšana katlā uz uguns ar stāstiem par receptēm un ēdienu gatavošanas tradīcijām, makšķernieku un citiem šai situācijai piederīgiem stāstiem. Katrs var saņemt porciju zivju zupas apmaiņā pret savu stāstu.
Vakarā festivāla dalībnieki pārceļas uz Talsiem, kur 19:00 Talsu tautas namā notiek stāstu un ziņģu vakars "Kur aitas – tur cirpēji", kas veltīts Talsu lietišķās mākslas studijas "Dzīpars" 45 gadu jubilejai. Šīs dienas pasākumu īpašais viesis ir stāstnieks no Latgales Aivars Vanags (Preiļi). Savus spēkus izmēģina arī Talsu stāstnieki.

 

Svētdien, 27. aprīlī:

12.00 Ventspilī Amatu mājas (Skolas ielā 3) pagalmā stāsti pie zivju zupas katla kopā ar Līgu Reiteri un citiem Ventspils stāstniekiem. Festivāla noslēgums.

 

Ieeja visos pasākumos bez maksas. Klausītājiem iespējams iesaistīties stāstīšanā.

Te jāpiebilst, ka māka uzstāties uz skatuves ir tikai viena no stāstnieku prasmēm. Tikpat svarīgi ir prast uzturēt stāstīšanas prieku tradicionālajās ikdienas situācijās – viesībās, pie galda, kopīgos darbos un svētkos, izstāstīt pasaku bērnam vakarā, palīdzēt ar stāstu draugam grūtā brīdī un ar īsto anekdoti ļaut pasmaidīt par to, ko kāds uztver pārlieku nopietni. Stāstnieku pasākumi palīdz veidoties stāstnieku kopienām, kurās notiek šo tradicionālo un ikdienas dzīvē nepieciešamo prasmju pārmantošana un izkopšana.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76425314sec.