Šogad kinoforums "Arsenāls" notiks arī Liepājā

Sadarbībā ar Liepājas pilsētas Kultūras pārvaldi šogad Kinoforums „Arsenāls” notiks arī Liepājā. Sešu dienu laikā kinoteātrī „Balle” būs iespēja iepazīties ar aktuālu un intriģējošu pēdējo gadu laikā tapušu kino - gan slovāku 80 gadu kino, gan Krievijas kino avangardu un Baltijas konkursa filmām.

Arsenālu Liepājā ieskandēs Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles ērģeles – otrdienas, 16. septembra vakarā plkst. 19:19 baznīcā tiks demonstrēta 1927. gada mēmā filma “Saullēkts”( režisors Fridrihs Vilhelms Mūrnavs), bez kuras kino vēsture nebūtu pilnīga. Pie ērģelēm Aivars Kalējs, kurš jau vairākkārtīgi sadarbojies ar kinoforumu, apskaņojot mēmās filmas.

No trešdienas, 17.septembra, jau sāksies seansi kinoteātrī Balle(seansu laiki, kā arī informācija par programmu – www.arsenals.lv). Slovāku 80.to gadu kino programmu “Es mīlu, tu mīli”, ko Arsenāls veidojis sadarbībā ar Slovāku vēstniecību Latvijā, Liepājā pārstāvēs ģimenes sāga Emira Kusturicas stilā „Kur ganās sapņu zirgi”, kas ir viena no visslavenākajām 20.gadsimta slovāku kinolentēm. 80tajos gados tāpat kā čehi, arī slovāki centās izslīdēt no sociālistiskā reālisma pavadas, priekšroku dodot filmām par vienkāršā cilvēka ikdienas dzīvi, kaislībām un izvēlēm.

Leģendārā lietuviešu režisora Aļgimanta Puipas filma „Grēka apvārdošana”, kas veidota pēc Jurgas Ivanauskaites romāna “Ragana un lietus”, ir iekļauta gan Baltijas, gan Starptautiskajā konkursā. Melomāniem īpašu prieku sagādās leģendārā amerikāņu režisora Martina Skorsēzes koncertfilma „Izstarot gaismu”, kas ir veltījums viņa vienaudžiem – mūžzaļajiem roka grandiem „The Rolling Stones”, kuru neizsmeļamo enerģiju gan uz skatuves, gan aizkulisēs ar sešpadsmit kamerām tver septiņi izcili operatori.

Melnbaltā un sirsnīgā filma „Laiks mirt”, kas saņēmusi četras Polijas kinofestivāla balvas, ir ikdienas „sīko lietu” kaleidoskops, ko spoži izspēlē Polijas teātra un kino leģenda Danuta Zaflarska, kurai šogad aprit 93 gadi. Filma ir režisores veltījums šai izcilajai aktrisei. Vēl Arsenāla Liepājas programmā īpašs saldais ēdiens – 6 filmas, kuras Rīgā tiks izrādītas tikai vienu reizi, un pārstāv Arsenāls vakara filmu programmu. Tās ir pēdējos divos gados tapušas,. tai skaitā slavenu režisoru filmas - krāšņas, klasiskas, spēcīgas, aizraujošas, izaicinošas, kas jau ieguvušas vispasaules atzinību un kļuvušas par dažādu pazīstamu starptautisko festivālu laureātēm un skatītāju favorītēm.

Festivāla noslēgumā atļausimies iegrimt avangardā – klubā „Fontaine Palace”, kur tiks demonstrēta krievu 80.gadu pagrīdes kino karaļa Jevgeņija Jufita īsfilmu programma, kas ir viņa daiļrades kvintesence koncentrētā veidā. Turklāt režisors, kurš dzīvo diezgan savrupi, ieradīsies Liepājā, lai tiktos ar skatītājiem. Jufits pēc performanču un izstāžu veidošanas 80.gadu sākumā, 1984. gadā nodibināja pagrīdes studiju „Mzhalala film”. Atzinību ieguvis ar īsfilmām, kuras stilistiski atgādina 20.gs. 20.-30. gadu kino. Jufita iemīļotās tēmas – ģenētiski eksperimenti un pseidozinātne. Savukārt 90.gados viņš pievēršas pilnmetrāžas kino, saglabājot savu poētisko un grotesko manieri. Tas ir pagrieziena punkts, jo tieši tad viņu arī sāka ievērot lielie starptautiskie kinofestivāli, un nu jau viņš pieskaitāms pie neatkarīgā kino klasiķiem, kuru iespaidā savu kino valodu formējuši daudzi jaunie kinorežisori. Iformācija tapusi sadarbībā ar kinoforuma „Arsenāls” preses centra vadītāju Zani Dzeni.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
25.maijā norisināsies Lielais plosts TAKA
25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 29.04.2024 Liepājas pēdas Latvijā Liepājas reģiona TIB
Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai! Latvia Tours
Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu! | Skatīt vairāk
no 339 EUR
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.81566sec.