Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejs sāk sezonu ar "Latvijas akmens sēkla Izraēlai"

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejs ielūdz uz jaunās sezonas „Akmens. Kustība” atklāšanas pasākumu „Latvijas akmens sēkla Izraēlai” 7. jūnijā plkst. 13.00 Pedvālē, Sabilē, Talsu rajonā.

Kopš senatnes cilvēku pasaules izpratnē akmeņiem piemitušas mītiskas īpašības. Tie piedzīvojuši cilvēces attīstību ne tikai, kalpojot kā izejmateriāls sadzīves priekšmetu, ēku, kulta objektu un mākslas darbu veidošanā, bet arī iemiesojot sevī dažādiem laikmetiem atbilstošus simbolus. Mākslā ir iespējams akmenī tēlaini ietvert cilvēciskās apziņas stāvokli, paužot to kā metaforu — tēlu, kurš personificē cilvēku, tā iztēli, sajūtas, pārdzīvojumus un domas.

Jau vairākus gadus Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja radošais darbs veltīts akmens tēlainai izpētei. To turpinot, Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejs par 2009. gada sezonas tēmu izvēlējies jēdzienu „kustība”, reducējot to uz akmeni un izvēloties sezonas nosaukumu „Akmens. Kustība”. Tas ir aicinājums meklēt kustību šķietami nemainīgajā, mūžīgi stabilajā materiālā, atklāt procesus un laika zīmes, atcerēties gan mirkli, gan mūžību. Mākslinieku uzdevums ir sintezēt savu personīgo estētisko, emocionālu un priekšmetisko pieredzi un izteikt to akmenī, vai caur akmeni radīt mākslas tēlu — simbolu, kas nestu cilvēka vēstījuma nozīmi un spētu adaptēties Pedvāles dabas ainavā un cilvēku apziņā.

Iepriekšējās, 2007. un 2008. gada sezonas tika veltītas tēmām „Akmens. Ainava”, „Akmens. Laiks”. Šo gadu laikā akmens tēma attīstīta gan tēlniecības darbos, laikmetīgos objektos un instalācijās, gan mākslas akcijās un performancēs.

Mākslinieks Ojārs Feldbergs 2007. gadā Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā sāka veidot eksperimentālo akmeņu stādīšanas un audzēšanas lauku. Akmeņu stādīšana un audzēšana ir garīgs rituāls, kas sakņojas cilvēka attīstības gaitā. Stādot akmeni, stādītājs iedomājas kādu savu vēlmi, novēlējumu, vēstījumu vai pateicību, kuru domās nodod akmens sēklai. Iestādot to zemē, tai pašā brīdī tā tiek iestādīta arī paša stādītāja dvēselē. Šis stādījums tiek kopts domās un rīcībā, līdz tas nobriest.

Pedvāles akmeņu stādījumu laukā savas akmens sēklas iestādījuši cilvēki no daudzām pasaules valstīm. Attīstot un pilnveidojot akmeņu stādīšanas rituālu, 2007. gadā mākslinieks iestādīja akmeni Norvēģijas pilsētā Opeidā, kur dzimis un dzīvojis ievērojamais norvēģu rakstnieks Knuts Hamsuns. 2008. gadā Ojārs Feldbergs iestādīja akmeni Beļģijā, Briselē pie Eiropas Parlamenta.

Šīs, 2009. gadā sezonas ietvaros tiks realizēts starptautisks projekts „Atmiņas par nākotni”, kas paredz iestādīt Latvijas akmens sēklu Izraēlā – Svētajā Zemē. Tas tiks veikts sadarbībā ar mākslinieci Taņu Premingeri, kura savukārt atvedīs uz Latviju kādu daļu zemes no Izraēlas. Vietā, no kuras tiks paņemta zeme, Ojārs Feldbergs iestādīs Latvijas akmeni un virs tā izveidos zemes mākslas objektu „Bedre un kaudze”. Savukārt Taņa Preminger Pedvālē jūlija mēnesī veidos zemes mākslas darbu „Krusta griezums”, kurā integrēs atvesto zemi.

7. jūnijā Latvijas akmens sēkla rituāli tiks sameklēta Pedvāles zemē un ievietota speciālā statīvā, kurā tā atradīsies līdz 10. oktobrim. Šajā laikā cilvēki tiek aicināti, pieskaroties akmenim, nodot tam savus vēstījumus un vēlējumus.

Sezona „Akmens. Kustība” ilgs no 2008. gada 31. maija līdz 10. oktobrim.

 

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja darba laiks:

Katru dienu 10:00 – 18:00

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.05.2024 - 21.05.2024 MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Rūjienas saldējuma svētki Valmieras novada Tūrisma pārvalde
25.maijā Rūjienā norisināsies, iespējams, gardākie svētki šajā pusē - Rūjienas saldējuma svētki! | Skatīt vairāk
Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 24.05.2024 SINAGOGAS STĀSTI. ZUDUSĪ EBREJU KOPIENA VA Talsu novada TIC
Maija mēnesī Valdemārpils Tūrisma informācijas centrs turpina sarunu ciklu ČALOT 25.maijā aicinot ciemos Žaņa Lipkes memoriāla direktori Lolita | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.94965005sec.