Ventspilī viesojas Dailes teātris un koris Kamēr

Par rosību Ventspils Ostgalā gādā 2009.gada vasarā pēc apjomīgas rekonstrukcijas atklātais Teātra nams „Jūras vārti”, kas nu pulcē teātra, izstāžu, klasiskās un mūsdienu mūzikas cienītājus no visas Latvijas un ārvalstīm. Telpas ar 695 skatītāju vietām zālē ieguvušas mūsdienīgu interjeru, kvalitatīvu apgaismošanas un apskaņošanas aparatūru, modernu skatuves aprīkojumu ar plašām tehniskajām iespējām – transformējamu orķestra bedri, maināmu akustisko fonu, balkonu un citām mūsdienīgām tehnoloģiskajām iekārtām. Te uzstājas labākie Latvijas profesionālie teātra kolektīvi un akadēmiskās mūzikas izpildītāji, paredzētas operas, baleta un muzikālās izrādes.

Sestdien, 17.aprīlī plkst. 16:00, Ventspils teātra namā “Jūras vārti” ar viesizrādi “Vīrieši uz nervu sabrukuma robežas” viesosies Dailes teātra aktieri.

Iespējams, ka šī ir komēdija, bet varbūt arī nē. Viena istaba un trīs bezpalīdzīgi, taču cerību nezaudējoši vīrieši, kuri apmaldījušies katrs savā dzīvē. Savstarpējos kašķos un attiecību noskaidrošanā viņi cenšas atrast izeju no šī labirinta. Vai tas ir smieklīgi vai traģiski – par to nolēmis tikt skaidrībā jaunais režisors Gundars Cauka, kuram šī ir debija Dailes teātrī.

Lugas autors nav dramaturgs. Mika Milliaho ir somu režisors, nozīmīga figūra jaunajā, laikmetīgajā somu teātrī un viens no šī teātra mūsdienu stila radītājiem. Tieši tādēļ, pārzinot teātra un skatuves principus, savā lugā Mika Milliaho ir spējis radīt mazu sabiedrības modeli, atspoguļojot plašāku sociālu kontekstu trīs draugu centienos rast jēgu un attaisnojumu savai dzīvei. Skaidri un vienkārši, bet arī gudri un fascinējoši – tiem, kuri gatavi sadzirdēt un ļauties.

Lomās: Andris Bērziņš (Džonijs), Pēteris Liepiņš (Leo) un Juris Frinbergs (Makss).

Biļetes uz viesizrādi Ventspilī, teātra namā „Jūras vārti, sestdien, 17.aprīlī, joprojām nopērkamas gan teātra nama, gan visās „Biļešu serviss“ kasēs, to cenas jau ierastās – Ls 3.00, 4.00 un 5.00.

Svētdien, 18.aprīlī, plkst. 16:00 ar savu otro divdesmit gadu jubilejas koncertu Ventspilī viesosies jau par leģendāru kļuvušais jauniešu koris “Kamēr…” un tā mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais.

Pirmais jubilejas koncerts jau izskanējis Latvijas Nacionālajā operā. Ar otro un vienīgo ārpus Rīgas koris viesosies Ventspilī jau šo svētdien. Savu divdesmit gadus ilgajā pastāvēšanas laikā koris piedalījies neskaitāmos festivālos un izcīnījis daudzas uzvaras dažādos konkursos, tāpat arī strādājis ar lieliskiem kolektīviem un diriģentiem visā pasaulē un Latvijā. Kopā ar kori “Kamēr...” no izveidošanas brīža līdz šodienai ir tā dibinātājs, diriģents un mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais. Kopš 2006.gada kora otrais diriģents ir Jānis Liepiņš, bet vokālie pedagogi, kuri rūpējas par “Kamēr…” dziedātāju balsu labskanību, jau ilgu gadu garumā nemainīgi ir Aina Bajāre un Ansis Sauka.

Līdzīgi kā nesenajā koncertā Operā, Ventspils koncerta pirmajā daļā būs jaunās, talantīgās komponistes, bijušās kora“Kamēr...“dziedātājas Līgas Celmas vokāli instrumentālā darba „Jersikas derība" atskaņojums. Tas būs pirmais lielformāta skaņdarbs, kas latgaliešu valodā skanēs arī uz „Jūras vārtu“ skatuves. Skaņdarba pamatā ir stāsts par tautu „lati", kas dzīvo tagadējā Latgales teritorijā, par cilvēku veidošanos, par kļūdām, kas likumsakarīgi atspēlējas. Stāstu veido šādas daļas: akmeņi, valoda, lati, zirgu iejāt, lielais ūdens, ceļa gals, derība. Skaņdarbs veidots pēc latviešu rakstniecesElitas Franciskas Cimares grāmatas „Jārsokys dereiba".

Koncerta otrajā daļā skanēs vairāki latviešu autoru jaundarbi līdzās pazīstamiem renesanses skaņražiem, kopā veidojot ciklu „Mīlas madrigāli".

Mīlas madrigālus īpaši korim“Kamēr...“veltījuši tādi autori kā Renārs Kaupers, Zigmars Liepiņš,Kārlis Lācis, Artūrs Maskats, Ēriks Ešenvalds, Valts Pūce, Rihards Dubra, Juris Vaivods. Šo kompāniju koncertā papildinās jau par žanra klasiķiem kļuvušie autori Klaudio Monteverdi, Karlo Džezualdo, Džons Fārmers, Marģeris Zariņš un citi.

Visu vienā konceptā apvienojusi koncerta režisore -bijusī kora“Kamēr...“dziedātāja, patlaban Berlīnē dzīvojošāMargita Zālīte,kura sola, ka vienā koncertā varēs izbaudīt gan jauneklīgo un eksperimentālo, gan arī klasisko“Kamēr...“Režisore divas daļas secīgi veidojusi kā simbolisku virzību no tumsas uz gaismu, no pasaules radīšanas un pūļa līdz personībai un tās spožumam.

Koncerta mākslinieciskais vadītājs -Māris Sirmais, režisore -Margita Zālīte, scenogrāfs -AndrisFreibergs, mākslinieks -Ilmārs Blumbergs.

Biļetes uz koncertu 18.aprīlī plkst. 19:00 nopērkamas gan „Jūras vārtu“, gan visās „Biļešu serviss“ kasēs, to cenas Ls 4.00 – 6.00.

 

Informācija internetā : http://www.ventspils.lv/

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.05.2024 - 13.05.2024 Orientēšanās diena ar Sandru Grosbergu Valmieras novada Tūrisma pārvalde
12. maijā jūs gaida lieliska iespēja piedalīties meistarklasē un pieredzes apmaiņā ar Latvijas elites sportisti orientēšanās - Sandru Grosbergu! | Skatīt vairāk
2 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.05.2024 - 11.05.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI! Latvia Tours
Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar | Skatīt vairāk
no 53.00 EUR
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Ventspils TIC
,


Ventspils Olimpiskais centrs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.0321629sec.