Iepazīsti kārdinošo Latgales virtuvi - 2.daļa «Kas ir kas?»

Latgaliešu virtuve un neizmērojamā viesmīlība noteikti ir tā vērti, lai mērotu daudzus kilometrus un iepazītu to kā saka, dabiskajā vidē. Jābrīdina uzreiz, ka dodoties uz Latgali, labāk aizmirst par diētām un kaloriju skaitīšanu – jāēd būs daudz, sātīgi un gardi. Kārtīgiem latgaliešu saimniekiem galds vai lūzīs no daudziem un dažādiem ēdieniem,  un saimniece būs aizvainota, ja vismaz nepagaršosiet visus. Pirmajā šī stāsta daļā (lasāma šeit) iepazīstinājām jūs ar gardēžiem interesantākajām adresēm Latgalē – kurp doties un ko tur nogaršot un piedzīvot.

Bet, runājot par Latgales bagātīgo virtuvi, bieži vien nākas saskarties ar neparastiem un nedzirdētiem ēdienu nosaukumiem, tādēļ šoreiz sniegsim tādu kā nelielu skaidrojošo vārdnīcu “kas ir kas Latgales virtuvē”. Lai gluži nekristu kaunā Latgales saimnieču priekšā, un, nenoliegsim, vēlamies jūs arī mazliet pakārdināt!

Guļbešnīki (citos novados buļbešnīki)  - pildīti veltnīši, ko gatavo no vārītu kartupeļu masas (guļbiem), ar kūpinātas cūkgaļas pildījumu, vāra eļļā,  un pasniedz ar sēņu mērci vai apkaisītus ar rīvētu sieru. Attāli radinieki kaimiņu lietuviešu cepelīniem, bet ne gluži tas. (Par kalorijām jau brīdinājām!)

Krapavnīki – iepriekšējiem līdzīgi kartupeļu veltnīši, tikai pildījumā – apcepti svaigi kāposti, sīpoli un burkāni. Cep visbiežāk taukos no cūkas cauraudža.

Kartupeļu dračenka – sacepums, ko krāsnī gatavo no kartupeļu pankūkām, apceptiem sīpoliem un gaļas.

Krupņiks – sātīga zupa no cūkgaļas kauliņiem ar putraimiem un kartupeļiem.

Murcovka – uzkoda, ko gatavo no gabaliņos sagrieztas rudzu maizes, sakapāta sīpola, ūdens, linsēklu eļļas un garšvielām. Savulaik radīta kā gavēņa laika ēdiens.

Zacirka – piena zupa ar ļoti smalkām klimpiņām.

Oļinieks – omlete ar lauku pienu, kam pievienots  nedaudz miltu un caurauguša cūkas speķa gabaliņi.

Cīmuss – sviestā sautēti burkāni. Šī recepte varētu būt ietekmējusies no ebreju virtuves.

Grūslis – tradicionāls latgaļu ēdiens, sagrūsti kopā kartupeļi , zirņi, pupas un kaņepes.

Veisteklis – rudzu maize ar cūkgaļas un sīpolu pildījumu.

Kļockas  – saldie rauga mīklas pīrādziņi ar biezpiena pildījumu, aizdarīti un sautēti kopā ar bagātīgu krējuma, sviesta un cukura mērci.

Sīrņiki – biezpiena plācenīši.

Asuškas – saldie biezpiena- vaniļas plācenīši, apcepti un pēc tam sautēti saldā krējuma mērcē.

Blīņi – pankūkas; tās Latgalē ir lielā cieņā, un vai katrai saimniecei ir sava “firmas recepte”.

Jobiki – rauga mīklas plācenīši , kas izmērcēti pienā, pārlieti ar sviestu un saldo krējumu, cepti cepeškrāsnī.

Šie ir tikai nedaudzi piemēri no bagātīgā latgaļu virtuves recepšu krājuma. Savi ēdieni ar saviem savdabīgiem nosaukumiem un pagatavošanas knifiņiem ir ne tikai katrā Latgales novadā, bet arī katrā pagastā un pat sētā.

Tā kā Latgale bagāta ar daudziem ezeriem, tad ievērojamu vietu viņu ēdienkartē ieņem zivis – ceptas, kūpinātas, vārītas tradicionālā zupā uz ugunskura – arī šos gardumus nevajadzētu palaist garām, ja braucat izslavēto Latgales saimnieču veikumu lūkot.  


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Baudiet brokastis unikālā Rīgas atmosfērā! Radisson Blu Rīdzene Hotel
Viesnīcas restorāns «Piramīda» ir leģendāra brokastu vieta Rīgā, kur satiekas uzņēmēji, politiķi, mākslinieki un ceļotāji | Skatīt vairāk
20 EUR
Slutišķu krauja TAKA
Slutišķu krauja – vislielākais kvartāra iežu atsegums Daugavas ielejas Latvijas daļā. Tās augstums – 40,9 m, garums 400 m. | Skatīt vairāk
Riču ezers un Pērkules krauja TAKA
Riču ezers atrodas pierobežā un ietilpst Silenes dabas parka teritorijā. Gleznains skats uz ezeru paveras no Pērkules kraujas. | Skatīt vairāk
Mājas kafejnīcu dienas 2025 Lauku Ceļotājs
Kā katru gadu, arī šogad Mājas kafejnīcu dienas pulcēs gardas ēšanas un ēst gatavošanas entuziastus visos Latvijas novados. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::0.6877439sec.