Liepājas muzejs iepazīstinās ar Durbes kauju

Atzīmējot Latvijas 90.gadskārtu, atcerēsies - Durbes kauju - nozīmīgu notikumu Latvijas 13.gadsimta vēsturē

Otrdien, 20.maijā, Durbes pilskalnā, atzīmējot Latvijas Republikas 90.gadskārtu, Liepājas muzejs rīko izbraukuma brīvdabas sarīkojumu skolēniem, lai atcerētos - Durbes kauju - nozīmīgu notikumu Latvijas 13.gadsimta vēsturē.

Sarīkojums notiek projekta „Tu esi Latvija” ietvaros un ir konkursa „Kas pagātni pētī, tas nākotni svētī” noslēgums. Tajā piedalīsies skolēni no Liepājas izglītības iestādēm un Durbes vidusskolas, kas parādījuši vislabākās zināšanas un guvuši atzinību skolās rīkotajos konkursos par Latvijas vēsturi.

Skolēni plkst. 13 no Liepājas ar autobusiem brauks uz Durbes pilskalnu, kur būs iespējas darboties dažādās radošās darbnīcās, piemērīt bruņas un apgūt seno kaujas mākslu, šaut ar loku un arbaletu, kā arī apgūt senos amatus un piedalīties stafetēs – kāpostu ciršana ar aizsietām acīm un zobenu, lekšana bruņukreklos ar kartupeļu maisiem un virves vilšana.

Muzikālo priekšnesumu, seno cīņu rekonstrukcijas un seno amatu apgūšanu nodrošinās apvienības „Vilkači”, „Ugunszīme” un „Niedru lija”, Liepājas muzejs speciālisti, māksliniece Dace Lanka. Senatnes darbnīcu vadīs Durbes skolotājs, novadpētnieks Reinis Bahs.

Skolēniem būs iespēja aplūkot senlietas no Liepājas muzeja krājuma, kuras arheologs Pēteris Stepiņš ieguvis arheoloģiskajos izrakumos Durbes Dīru senkapos, kuros apbedīti arī Durbes kaujā kritušie Kuršu karavīri.

Durbes kauja notika 1260. gada 13. jūlijā un ir viena no spilgtākajām Baltijas tautu vēstures lappusēm. Durbes kauja kā viena no ievērojamākajām Vācu ordeņa karaspēka sakāvēm Baltijā ir pievērsusi daudzu pētnieku uzmanību.

Tā bija viena no izšķirošākajām kaujām Ziemeļu krusta karos (12.-14. gs). 1260. gada 13.jūlijā žemaišu karaspēks bez Lietuvas karaļa Mingauga piekrišanas smagi sakāva krustnešus un viņu sabiedrotos. Kaujā krita Livonijas ordeņa meistars Burhards von Hornhauzens un Vācu ordeņa landmaršals Heinrihs Botels. Sakāves rezultātā ordenis zaudēja pirms tam iekaroto Kursas daļu, kas savienoja ordeņa Livonijas daļu ar Prūsijas daļu. Livonijas ordeņa pils Mēmelē tagadējā Klaipēda, integrējās ordeņa Prūsijas daļā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.09.2024 - 14.10.2024 Žakī Molāra un Fransuā Kornelū kvartets Valmieras novada Tūrisma pārvalde
13.oktobrī plkst.17.00 Valmieras Kultūras centra Mazajā zālē norisināsies Žakī Molāra un Fransuā Kornelū kvarteta (Francija) “ENTRE LES TERRES” | Skatīt vairāk
15 EUR
NBS Štāba orķestra koncerts Valmieras novada Tūrisma pārvalde
29.oktobrī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā NBS Štāba orķestra koncerts. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.10.2024 - 17.10.2024 Mozuo tradiceju škola mozajim Krāslavas TIC
Sarunys i tematiskys aktivitatis par gadalaikim i godskuortu svieteišonu 10. saīšona ap Dvieseļu dīnom jeb Veļu laiku. | Skatīt vairāk
Jaunagada kruīzs Tallina - Stokhoma Estravel Latvia
Ir sākusies kruīza Tallina- Stokholma - Tallina biļešu tirdzniecība ceļojumam, sagaidot Jauno gadu // 2 naktis uz prāmja, vakariņas iekļautas cenā | Skatīt vairāk
no 146 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.26621199sec.