2012. gada ģeoloģiskais objekts – Rudzīšu akmens [1]

Par 2012.gada ģeoloģisko objektu ir izvēlēts Rudzīšu akmens, kas atrodas Kurzemē, Kuldīgas novada Laidu pagastā.

Rudzīšu akmens ir 4,7 m garš, 3,6 m plats un līdz 2,2 m augsts kaļķakmens blāķis. Iezī konstatētās fosīlijas ļauj spriest, ka kaļķakmens ir veidojies silūra periodā (t.i pirms 410-435 milj. gadu) ekvatora tuvumā, siltā, koraļļiem bagātā jūrā. Pirms vairāk nekā 10000 gadiem ledājs to atnesis no, iespējams, Sāmsalas, kur atrodami līdzīgu silūra iežu atsegumi. Kaļķakmens ir ievērojami neizturīgāks par magmatiskajiem iežiem, un parasti ledājs šādus nogulumiežu atrauteņus sadrupina sīkos oļos. Tomēr šeit saglabājies paliels bluķis, kaut arī vairāk kā 100 km pārvietots.

Rudzīšu akmens ir novietojies Rietumkurzemes augstienes austrumu malā, izteikta gravas veida pazeminājuma nogāzē netālu no Rudzīšu un Kalniešu mājām. Pazeminājums ir kā atzars vairākus kilometrus garai senlejai, kas stiepjas paralēli izteiktai ledāja malas (marģinālajai) nogāzei, kas nodala augstieni no Pieventas zemienes. Akmens savā tagadējā vietā ir nonācis izkūstot no kustību beigušā šļūdoņa pamatnes. Interesanti, ka tas ir novietojies Rietumkurzemes augstienes šaurākajā vietā, kur tikai 8 km nodala Pieventas un Rietumlatvijas zemienes. Akmens izcelsmes vieta ir silūra kāple (glints), kas stiepjas cauri Monzunda arhipelāgam un ietiecas Baltijas jūras centrālajā daļā. Trauslais un plaisainais akmens, kas veidots no silūra kaļķakmens ir unikāls veidojums, un vienīgais tāds Latvijā. Tas ir zinātnei ļoti nozīmīgs, jo liecina par ledāja dinamiku un degradācijas procesiem pēdējā apledojuma laikā.

Iepriekšējos gados par gada ģeoloģiskiem objektiem bijuši: 2008.gadā – Neļķu klintis pie Mazsalacas, 2009.gadā – Sikšņu klintis pie Virešiem, 2010.gadā – Virsaišu ūdenskritums pie Sabiles un 2011.gadā – Kulšēnu sēravots pie Ozolaines.

Latvijas Petroglifu centra organizēto Rudzīšu akmens nominēšanu par Latvijas 2012. gada ģeoloģisko objektu atbalsta Latvijas Universitātes Ģeoloģijas muzejs, Kuldīgas novada dome, Kuldīgas tūrisma attīstības centrs un Ziemeļvidzemes Ģeoparks.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Gunis 01/10/2012 10:18 Superīga izvēle! Tas varētu piesaistīt dabas tūrismu klusajam nostūrim ap Skrundu un Aizputi. Tur jau vēl visādi labumi ir - smuka daba, lauku viensētas un forši cilvēki arī.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.10.2024 - 10.10.2024 Izrāde "Lielguļamā gulta" Tukuma TIC
Divi pāri, viens visu nams, amizantas situācijas. Tas viss vienā izrādē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.09.2024 - 11.10.2024 Baudi rudeni dabas takās Bauskas novadā! Bauskas TIC
Atklāj senāko zemgaļu, augstāko iekšzemes, iespaidīgākās karsta kritenes Latvijā, mītisko Dievdārziņu un salu, kur Mūsai un Mēmelei satekot, | Skatīt vairāk
Brīvdienu ceļvedis "PRETĪ AUGSTUMIEM" Cēsu TIC
Ieskaties jaunajā Cēsu novada brīvdienu ceļvedī un iedvesmojies neaizmirstamām brīvdienām! | Skatīt vairāk
Neparastā Neapole Madonā? Madonas TIC
Rudens beidzot ir atnācis pa īstam, bet mēs NEparasti sērijas turpinājumā dodamies uz saulaino Itāliju – picēriju “Neapole” Madonā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::7.8598969sec.