Vai zini, kas ir korejiešu vitamīnu un enerģijas avots kimči?

Pat ja Korejas virtuve kā tāda jums ir pilnīga terra incognita, par kimči iespējams būsit dzirdējuši. Kimči ir īpašā veidā iemarinēti dārzeņi, korejiešu "īstenā maize", ko viņi ēd rītos, pusdienās un vakarā.

Kimči gatavošanas un ēšanas tradīcijas tiek nodotas no paaudzes paaudzē jau tūkstošiem gadu (senākās liecības ir aptuveni 3 tūkstošus gadu vecas). Patiesībā korejiešu valodā sākotnēji vārds kimchi nozīmēja "dārzeņi". Taču, laikam ritot, kļuva tik pašsaprotami, ka dārzeņi tiek ēsti tieši šādā veidā, ka citi paskaidrojoši apzīmējumi tiek lietoti tikai tad, ja dārzeņi pagatavoti savādāk.  Vissenāk un biežāk tikuši izmantoti kāposti, bet cieņā ir arī burkāni, redīsi, rutki, gurķi, sīpoli, un citi dārzeņi. Marinādei un garšas nianšu izkopšanai izmanto ingveru, ķiplokus, sīpolus, piparus, austeres, garneles, kaltētus anšovus, kā arī mērces, pastas un novārījumus no visiem iepriekš minētajiem. Kimči recepšu izgudrošanā ļaužu fantāzijas lidojumam nav robežu! Seulā dislocētajā Kimči muzejā (jā, ir arī tāds!) dokumentētas 187 kimči pagatavošanas receptes, bet ir pamatotas aizdomas, ka tās nebūt nav visas! Savas receptes eksistē katrā reģionā, ciemā, un arī ģimenē. Pēc pagatavoto kimči kvalitātes pieņemts spriest par saimnieces talantiem un prasmēm vispār. Kimči pagatavošanas noslēpumus tradicionālā ģimenē nodod vīramāte vedeklai (tradicionālais korejiešu vīrietis virtuvē kāju nesper).

Nedaudz atšķiras ziemeļu un dienvidu reģionu kimči pagatavošanas tradīcijas. Ziemeļu varianti ir maigāki, mazāk izmantoti pipari un sāls, un gandrīz nekad – jūras produkti un to variācijas; tiem ir mīkstāka, ūdeņaināka konsistence. Dienvidu apgabalos tiek bagātīgāk izmantotas asas garšvielas, anšovi, garneles un dažādas zivju mērces. Atšķiras arī gada siltajā un aukstajā sezonās izmantotās receptes.

Sausi fakti liecina, ka katrs korejietis gadā notiesā aptuveni 15 kg kimči. Ēsti tiek gan vieni paši, gan arī visos iespējamos veidos – sautējumos, zupās, ar rīsiem, gaļu, zivīm, pankūkās, un pat picās un burgeros!  No tautas veselības viedokļa šis paradums ir vairāk kā apsveicams – kimči izceļas ar lielisku uzturvērtību, piemēram, viena porcija nodrošina 50 % no dienas ieteicamās C vitamīna un karotīna devas, satur daudz šķiedrvielu, kalciju, dzelzi, fosforu, A un B grupas vitamīnus un citas vērtīgas vielas. Un, kas varbūt ir pat pats labākais – 100 grami satur tikai 32 kalorijas, kamēr šķiedrvielas un kreptīgās marinādes dod nepieciešamo sāta sajūtu. Nu vai nav viens lielisks produkts!

Arī pati kimči pagatavošana ir ievērības cienīga. Lai arī mūsdienās kimči ražošana rūpnieciskos nolūkos ir stipri modernizēta, aizvien vēl aktīvi tiek izmantots arī tradicionālais paņēmiens – marinēšana milzīgās mucās. Gada siltajā periodā kimči tiek gatavoti nelielās porcijās (tradīcija no laikiem, kad tauta ledusskapjus vēl nepazina), bet rudenī notiek lielie marinēšanas darbi visai ziemai. Un tad nu sākas! Tas nav tā, ka ņem un iemarinē, un beigta balle. Lielā ikgadējā kimči rudens marinēšana Gimjang ir Notikums – talka, ģimeņu un dzimtu sanākšana, gadatirgus, sacensības, folkloras festivāls socializēšanās pasākums vienlaikus. Nez kāpēc, lasot par šo pasākumu, pirmās ienāca prātā asociācijas ar mūsu labi zināmajiem kapu svētkiem, kad arī vismaz reizi gadā no sava ikdienas skrējiena izraujas un sanāk kopā visa lielā ģimene.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
𝐁𝐋𝐀𝐂𝐊 𝐅𝐑𝐈𝐃𝐀𝐘 akcija!!! Latvia Tours
“Black Friday 2024” akcija no 22. novembra līdz 02. decembrim: ceļojumu pārdošana populāros ziemas un vasaras virzienos! | Skatīt vairāk
Godinot Krišjāni Valdemāru Talsu novada TIC
Šī gada 2.decembrī plkst. 18.00 Valdemārpilī godināsim mūsu novada Dižgaru Krišjāni Valdemāru un ieskandināsim viņa 200 jubilejas gadu. | Skatīt vairāk
 GASTRO TŪRE UZ MOLDOVU AL SVETS
Tiešais lidojums, aizraujošas ekskursijas, kā arī kolekcijas vīnu, melno ikru, konjaka un riekstu ievārījuma degustācijas, un vēl viena valsts, lai | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.11.2024 - 25.11.2024 “Dziesmu virpulis Valmierā 2024” Valmieras novada Tūrisma pārvalde
24.novembrī plkst. 10.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies 7. Vislatvijas popgrupu, solistu un duetu konkurss “Dziesmu virpulis Valmierā 2024”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.98617387sec.