Autors: Santa Bivbāne
Avots: Baltictravelnews.com/Cusinenet.com
Pat ja Korejas virtuve kā tāda jums ir pilnīga terra incognita,
par kimči iespējams būsit dzirdējuši. Kimči ir īpašā veidā iemarinēti
dārzeņi, korejiešu "īstenā maize", ko viņi ēd rītos, pusdienās un
vakarā.
Reklāma
Kimči
gatavošanas un ēšanas tradīcijas tiek nodotas no paaudzes paaudzē jau
tūkstošiem gadu (senākās liecības ir aptuveni 3 tūkstošus gadu vecas).
Patiesībā korejiešu valodā sākotnēji vārds kimchi nozīmēja "dārzeņi".
Taču, laikam ritot, kļuva tik pašsaprotami, ka dārzeņi tiek ēsti tieši
šādā veidā, ka citi paskaidrojoši apzīmējumi tiek lietoti tikai tad, ja
dārzeņi pagatavoti savādāk. Vissenāk un biežāk tikuši izmantoti
kāposti, bet cieņā ir arī burkāni, redīsi, rutki, gurķi, sīpoli, un citi
dārzeņi. Marinādei un garšas nianšu izkopšanai izmanto ingveru,
ķiplokus, sīpolus, piparus, austeres, garneles, kaltētus anšovus, kā arī
mērces, pastas un novārījumus no visiem iepriekš minētajiem. Kimči
recepšu izgudrošanā ļaužu fantāzijas lidojumam nav robežu! Seulā
dislocētajā Kimči muzejā (jā, ir arī tāds!) dokumentētas 187 kimči
pagatavošanas receptes, bet ir pamatotas aizdomas, ka tās nebūt nav
visas! Savas receptes eksistē katrā reģionā, ciemā, un arī ģimenē. Pēc
pagatavoto kimči kvalitātes pieņemts spriest par saimnieces talantiem un
prasmēm vispār. Kimči pagatavošanas noslēpumus tradicionālā ģimenē
nodod vīramāte vedeklai (tradicionālais korejiešu vīrietis virtuvē kāju
nesper).
Nedaudz atšķiras ziemeļu un dienvidu reģionu kimči
pagatavošanas tradīcijas. Ziemeļu varianti ir maigāki, mazāk izmantoti
pipari un sāls, un gandrīz nekad – jūras produkti un to variācijas; tiem
ir mīkstāka, ūdeņaināka konsistence. Dienvidu apgabalos tiek bagātīgāk
izmantotas asas garšvielas, anšovi, garneles un dažādas zivju mērces.
Atšķiras arī gada siltajā un aukstajā sezonās izmantotās receptes.
Sausi
fakti liecina, ka katrs korejietis gadā notiesā aptuveni 15 kg kimči.
Ēsti tiek gan vieni paši, gan arī visos iespējamos veidos – sautējumos,
zupās, ar rīsiem, gaļu, zivīm, pankūkās, un pat picās un burgeros! No
tautas veselības viedokļa šis paradums ir vairāk kā apsveicams – kimči
izceļas ar lielisku uzturvērtību, piemēram, viena porcija nodrošina 50 %
no dienas ieteicamās C vitamīna un karotīna devas, satur daudz
šķiedrvielu, kalciju, dzelzi, fosforu, A un B grupas vitamīnus un citas
vērtīgas vielas. Un, kas varbūt ir pat pats labākais – 100 grami satur
tikai 32 kalorijas, kamēr šķiedrvielas un kreptīgās marinādes dod
nepieciešamo sāta sajūtu. Nu vai nav viens lielisks produkts!
Arī
pati kimči pagatavošana ir ievērības cienīga. Lai arī mūsdienās kimči
ražošana rūpnieciskos nolūkos ir stipri modernizēta, aizvien vēl aktīvi
tiek izmantots arī tradicionālais paņēmiens – marinēšana milzīgās mucās.
Gada siltajā periodā kimči tiek gatavoti nelielās porcijās (tradīcija
no laikiem, kad tauta ledusskapjus vēl nepazina), bet rudenī notiek
lielie marinēšanas darbi visai ziemai. Un tad nu sākas! Tas nav tā, ka
ņem un iemarinē, un beigta balle. Lielā ikgadējā kimči rudens marinēšana
Gimjang ir Notikums – talka, ģimeņu un dzimtu sanākšana, gadatirgus,
sacensības, folkloras festivāls socializēšanās pasākums vienlaikus. Nez
kāpēc, lasot par šo pasākumu, pirmās ienāca prātā asociācijas ar mūsu
labi zināmajiem kapu svētkiem, kad arī vismaz reizi gadā no sava
ikdienas skrējiena izraujas un sanāk kopā visa lielā ģimene.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.