Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā apskatāma Smiltnieku ēka

Stāsts par vecā zaldāta māju

Pērnā gada nogalē SIA Pilsbūve pēc pārvietošanas un atjaunošanas senākajā arhitektoniskajā veidolā muzejnieku rīcībā nodeva Smiltnieku māju, kas jāpiepilda ar atbilstošu saturu – ekspozīciju. Piejūras brīvdabas muzeja jaunieguvuma atklāšana apmeklētājiem paredzēta 2009.gada 24.aprīlī.

Ēka ir 19.gs. beigām raksturīga piepilsētas dzīvojamā ēka un ar savu saglabātības pakāpi tā ir unikāla gan Ventspils, gan arī visas Latvijas pilsētvides apbūvē. Smiltnieku māju Pārventā, 1874.gadā, uz zemes, kas iedalīta par piedalīšanos turku karā, cēlis māju īpašnieces Valentīnas Žūkas vectēvs.

Kopš 1874.gada ēka nav mainījusi savu apjomu un kopš 1891.gada arī savu plānojumu, tādēļ tā ir īpaši vērtīga. Smiltnieku saimniece V.Žūka bija radījusi sava veida ergonomisko saimniecību, kur pat zirneklim ir savi darba uzdevumi un koka ķerra, kas tiek izmantota kopš otrā pasaules kara netiek uzskatīta par vēsturisku priekšmetu, bet gan nesenu ikdienas darbarīku. Būvējot Pārventas bibliotēku, šai mikropasaulei vairs neatrastos vieta, bet, pateicoties Ventspils muzeja, Ventspils pilsētas pašvaldības, pilsētas sabiedrības, kā arī Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam, ēku kā nozīmīgu sava laika vides pieminekli ir izdevies saglabāt, to pārvietojot Piejūras brīvdabas muzeja teritorijā. Celtnē restaurētas un atjaunotas nepieciešamās būvdetaļas un Ventspils muzeja vēsturnieki patlaban veido ēkas pamatekspozīciju, kurā tiks izvietoti ap 250 atjaunotu sadzīves un saimniecības lietu.

smiltnieki

Tiek veidota arī digitālā ekspozīcija, kurā ietvertās tēmas raksturos Ventspils pilsētas un tuvākās apkārtnes ciemus, Smiltnieku mājas vēsturi, lauksaimniecību un amatniecību, dienišķo pārtiku utml.. Un, kas zina, vai kādā no saudzīgi pārvietotā nama griestu šķirbām, nebūs paslēpies un izturējis lielos pārmaiņu vējus vecā mušu mednieka pēctecis, lai arī Piejūras brīvdabas muzejā Smiltniekos vērptu un radītu to īpašo pasauli, kurā pat lietas stāsta stāstus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atvasaras sezona Grieķijas salās! Tez Tour Latvia
Lidojums no Rīgas un atpakaļ (sadarbībā ar a/k airBaltic ; nododamā bagāža – 23 kg / rokas bagāža – 8 kg); dzīvošana viesnīcā, grupas | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.09.2024 - 15.10.2024 Meksikas ēdienu variācijas mūsu virtuvē! Viesistaba
Meksikas ēdienu variācijas mūsu virtuvē, 15.10.2024/18:00, Kursu vada: Dzintars Jaunpujāns | Skatīt vairāk
no 60 EUR
Ivo Fomina koncerts “Mans ceļš” Valmieras novada Tūrisma pārvalde
26.oktobrī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā ar koncertprogrammu “Mans ceļš” viesosies Ivo Fomins. | Skatīt vairāk
no 20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.10.2024 - 12.10.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Ventspils TIC
,


Ventspils Olimpiskais centrs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.73190212sec.